Scoala Gimnaziala "Trandafir Cocirla" Turnu Ruieni
Turnu Ruieni, Caras-Severin

Prezentare

 

Denumirea școlii:

ȘCOALA GIMNAZIALĂ “TRANDAFIR COCÎRLĂ”  TURNU- RUIENI

Adresa:

Turnu-Ruieni, nr.44

Tipul școlii:

Școală  cu personalitate  juridică din mediul rural, cursuri de zi

Limba de predare:

limba română.

Limbile străine studiate în școală sunt:

limba engleză și limba franceză


DEVIZA ȘCOLII GIMNAZIALE ” TRANDAFIR COCÎRLĂ”:

„O ŞCOALĂ PENTRU FIECARE”

VIZIUNEA ŞCOLII

Şcoala Gimnazială ”Trandafir Cocîrlă”, inclusiv unitățile structură, îşi propun să contribuie la dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a copiilor din comuna noastră, la formarea personalităţii lor pentru a deveni cetăţeni care respectă valorile democraţiei şi ale umanităţii  dovedind autonomie şi creativitate.

MISIUNEA ŞCOLII

ESTE UŞOR SĂ ÎNVEŢI A MERGE, IMPORTANT ESTE ÎNCOTRO TE ÎNDREPŢI.

ŞTIM CĂ NU TOŢI COPIII SUNT LA FEL.

NOI, ÎMPREUNĂ CU FAMILIA TA, TE CĂLĂUZIM SPRE REUŞITĂ ŞI SPRE ÎMPLINIRE,

CĂCI TU NE REPREZINŢI


INFORMAȚII PRIVIND UNITATEA ȘCOLARĂ

Structuri (atestare documentară):

Școala  Gimnazială “Trandafir Cocîrlă” este o şcoală cu personalitate juridică şi  cuprinde următoarele structuri:

- Grădiniţa P.N. Turnu-Ruieni (1975);

- Grădiniţa P.N. Borlova;

- Grădiniţa P.N. Dalci (1997);

- Grădiniţa P.N. Zervești (1979);

- Grădiniţa P.N. Zlagna (2007);

- Şcoala Gimnazială Turnu- Ruieni (1938);

- Şcoala Gimnazială Borlova (1940);

- Şcoala Primară Zervești (1935);

- Şcoala Primară Zlagna (1896).

Localizare geografică:

Şcoala Gimnazială ”Turnu- Ruieni” și Grădiniţa P.N. Turnu-Ruieni sunt situate în centrul localității Turnu-Ruieni la nr. 44, alături de Postul de Poliție, vis-a-vis de Primăria Comunei Turnu-Ruieni, pe partea dreaptă a DN 608 A la 100 m;

Şcoala Gimnazială Borlova și Grădiniţa P.N. Borlova sunt situate în centrul localității Borlova la nr. 52,  vis-a-vis de Biserica Ortodoxă Borlova, alături de Căminul Cultural Borlova, pe partea dreaptă a DN 608 A;

Şcoala Primară Zervești și Grădiniţa P.N. Zervești se află în centrul satului Zervești la nr. 52, lângă Căminul Cultural, pe partea dreaptă a DN 608 A;

Şcoala Primară Zlagna și Grădiniţa P.N. Zlagna sunt situate în centrul satului Zlagna la nr. 43, lângă Căminul Cultural, pe partea dreaptă a drumului care străbate satul;

Grădiniţa P.N. Dalci este situată în centrul satului Dalci la nr. 7, lângă Căminul Cultural, pe partea dreaptă a drumului.

 

Școala Gimnazială ”Trandafir Cocîrlă” - scurt istoric

În Turnu – Ruieni şcoala a luat fiinţă în anul 1922, aflându-se în partea stângă a şoselei ce duce către Muntele Mic.

În perioada 1922-1963, în comună, a funcţionat o şcoală cu patru clase. Pentru că numărul populaţiei şcolare a devenit din ce în ce mai mare au mai fost construite două săli de clasă şi astfel unitatea şcolară a devenit Şcoala cu clasele I-VIII Turnu-Ruieni. Această şcoală a funcţionat până în anul 1974.

În anul 1970, pe raza comunei, s-a început construcţia unei hidrocentrale subterane: Turnu Ruieni – Poiana Mărului. Odată cu începerea lucrărilor la hidrocentrală, populaţia comunei număra cu peste 3000 de oameni mai mult, muncitori veniţi din diferite părţi ale ţării cu întreaga familie. Numărul copiilor crescând simţitor spaţiul şcolii a fost insuficient  şi astfel s-a pus temelia unui nou local de şcoala, în partea dreaptă a şoselei, tot în centrul comunei, alături de Poliţie şi vis-a-vis de Primărie.

Între 1970 şi 1974, cu ajutorul părinţilor copiilor, al cadrelor didactice şi a muncitorilor din colonia ACH a fost ridicată noua construcţie, cu două nivele: parter şi etajul I. În toamna anului 1974 s-a inaugurat noua clădire, clădire ce funcţionează şi azi ca unitate şcolară..

O contribuţie deosebită la ridicarea noului local de şcoală a avut-o  domnul profesor inginer doctor Trandafir Cocîrlă, fiu al satului, care a deţinut de două ori portofoliul ministerului energiei în perioada comunistă, a fost prim-secretar al Comitetului județean Caraș-Severin al Partidului Comunist Român, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria. A avut o contribuţie importantă la dezvoltarea Banatului Montan, fie că a fost vorba de proiecte energetice, industrie, turism sau învăţământ. Anii cât a fost numărul unu în județ au fost, poate, cei mai înfloritori ani ai județului.

Deși a fost amenințat de câteva ori de dictatorul Ceaușescu, Trandafir Cocîrlă a refuzat azilul politic din Austria. A fost un politician comunist atipic, un om de cultură cu sensibilitate față de istoria locală, de istoria zonei - Banatul de munte. În memoria colectivă Trandafir Cocîrlă a fost perceput de cei din jur ca un om de omenie, intelectual, universitar, un tehnocrat şi abia apoi politician.

Ca recunoştinţă pentru tot ce a făcut pentru comunaTurnu-Ruieni și pentru că niciodată, oriunde

s-a aflat și orice funcție a deținut domnul Trandafir Cocîrlă nu a uitat de satul natal și de oamenii locului, aceștia au dezvelit o placă memorială și i-au ridicat un bust omagial.  În anul Școala Generală cu clasele I-VIII Turnu-Ruieni a primit numele: Școala cu clasele I-VIII ”Trandafir Cocîrlă” Turnu-Ruieni ( din 2013-Școala Gimnazială ” Trandafir Cocîrlă” Turnu-Ruieni)

Până în anul 1995 populaţia şcolară număra peste 350 de elevi, existând clase paralele şi nivel de învăţământ până în clasa a X-a .

După anul 1995, când colonia ACH a fost desfiinţată,  populaţia şcolară a scăzut, muncitorii împreună cu familiile lor au plecat din sat, iar la şcoală au rămas să învețe doar copiii  satului.

Şcoala a fost mobilată în anul inaugurării, 1974 (mobilierul există, o bună parte, şi astăzi).  În  ultimii ani, în unele săli de clasă mobilierul a fost reînnoit. În anul şcolar 2007-2008 cu ajutorul Primăriei au fost înlocuite vechile geamuri cu geamuri termopan noi, apoi s-au instalat două centrale pentru încălzire. Avem promisiuni din partea Consiliului Local că în viitorul apropiat şcoala  va fi renovată.

Informaţii privind efectivele de elevi

la începutul anului şcolar 2016- 2017 :

Nivel de învăţământ

Număr de clase/ grupe

Număr de elevi / copii / adulţi:

Preşcolar

 

5

95

Primar,

din care

Clasa pregatitoare

1,91

28

cl. I

1,75

29

cl. a –II-a

1,91

25

cl. a –III-a

1,93

42

cl. a –IV-a

1,5

28

Total

9

152

Secundar inferior

Gimnaziu

din care

cl. a –V-a

2

31

cl. a –VI-a

2

36

cl. a –VII-a

2

36

cl. a –VIII-a

2

44

Total

8

147

394

PLANUL DE ŞCOLARIZARE

Anul şcolar 2015-2016

 

Turnu Ruieni

Borlova

Dalci

Zlagna

Zerveşti

TOTAL

Preşcolar

24

50

0

7

14

95

Primar

46

81

0

8

17

152

Gimnaziu

70

77

0

0

0

147

 

140

208

0

15

31

394

Programe sociale:

-      „Cornul şi laptele”;

-      Rechizite şcolare;

-      Contract burse private- 2 elevi

Sursele de finanţare :

Consiliul local

Bugetul de stat

Galerie foto

 Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2014-2015 la Școala Gimnazială ” Trandafir Cocîrlă” Turnu-Ruieni: ”Sărbătoarea toamnei”, ”1 Decembrie”  Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2014-2015 la Școala Gimnazială ” Trandafir Cocîrlă” Turnu-Ruieni: ”Sărbătoarea toamnei”, ”1 Decembrie”  Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2014-2015 la Școala Gimnazială ” Trandafir Cocîrlă” Turnu-Ruieni: ”Sărbătoarea toamnei”, ”1 Decembrie”  Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2013-2014 la Școala Gimnazială ” Trandafir Cocîrlă” Turnu-Ruieni: ”Sărbătoarea toamnei”, ”Ghetuța de aur”, ” Magia Crăciunului„, Ziua mamei”, ”Școala altfel”.  Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2013-2014 la Școala Gimnazială ” Trandafir Cocîrlă” Turnu-Ruieni: ”Sărbătoarea toamnei”, ”Ghetuța de aur”, ” Magia Crăciunului„, Ziua mamei”, ”Școala altfel”.  Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2013-2014 la Școala Gimnazială ” Trandafir Cocîrlă” Turnu-Ruieni: ”Sărbătoarea toamnei”, ”Ghetuța de aur”, ” Magia Crăciunului„, Ziua mamei”, ”Școala altfel”.  Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2013-2014 la Școala Gimnazială ” Trandafir Cocîrlă” Turnu-Ruieni: ”Sărbătoarea toamnei”, ”Ghetuța de aur”, ” Magia Crăciunului„, Ziua mamei”, ”Școala altfel”.  Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2013-2014: ”Sărbătoarea toamnei”, ”Ghetuța de aur”, ” Magia Crăciunului„, Ziua mamei”, ”Școala altfel”.  Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2013-2014: ”Sărbătoarea toamnei”, ”Ghetuța de aur”, ” Magia Crăciunului„, Ziua mamei”, ”Școala altfel”.  Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2013-2014: ”Sărbătoarea toamnei”, ”Ghetuța de aur”, ” Magia Crăciunului„, Ziua mamei”, ”Școala altfel”.  Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2013-2014: ”Sărbătoarea toamnei”, ”Ghetuța de aur”, ” Magia Crăciunului„, Ziua mamei”, ”Școala altfel”.  Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2013-2014: ”Sărbătoarea toamnei”, ”Ghetuța de aur”, ” Magia Crăciunului„, Ziua mamei”, ”Școala altfel”.  Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2013-2014: ”Sărbătoarea toamnei”, ”Ghetuța de aur”, ” Magia Crăciunului„, Ziua mamei”, ”Școala altfel”.  Poze de la câteva activități desfășurate în anul școlar 2013-2014: ”Sărbătoarea toamnei”, ”Ghetuța de aur”, ” Magia Crăciunului„, Ziua mamei”, ”Școala altfel”.