Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" Târnăveni
Tarnaveni, Mures

Prezentare

ISTORICUL

ŞCOLII GIMNAZIALE „AVRAM IANCU” TÂRNĂVENI


Cunoscută ca şcoala cu “buhe”(bufniţe), Şcoala Generală nr.1 este una din cele mai vechi din Târnăveni. Conform documentelor, ea datează din anul 1873 şi a funcţionat pe strada “Andrei Bârseanu” nr. 1, devenită strada Republicii.

La începuturile ei, şcoala s-a numit şi dezvoltat ca “Şcoala Poporană”. Aceasta se transformă mai târziu în “Şcoala Primară nr.1’’ şi funcţionează un timp în localul viitorului Gimnaziu Mixt “Andrei Bârseanu”, devenit Gimnaziul de Stat “Traian’’. Construcţia propriu-zisă a actualei şcoli începe în anul 1912 pe un teren viran din vecinătatea râului Târnava Mică. Construcţia durează patru ani şi din anul 1916 şcoala funcţionează în localul propriu, devenit mai târziu corpul A. A fost prima şcoală construită special pentru elevii români. Clădirea se evidenţiază prin stilul arhitectural deosebit, cu acoperişul înalt de tip şarpantă, geamuri înalte cu jardiniere din fier forjat pentru flori, ornamente la partea de sus a clădirii, cu motive florale, lalele viu colorate, culorile utilizate fiind: albastru, alb şi roşu –culorile tradiţionale ale şcolii.

În anul 1919 şcoala a fost preluată de către “Administraţia Românească”. La deschiderea cursurilor, în anul şcolar 1919-1920 erau înscrişi 338 de elevi, în 1947-1948 erau 402 elevi în 18 clase, iar în 1973 în clasele I-X şi secţia germană erau 984 elevi în 31 de clase. Ca urmare a creşterii populaţiei şcolare, în anul 1970, clădirii vechi- corpul A i se adaugă un nou corp de clădire- corpul B. Acesta cuprindea 8 săli de clasă, 2 laboratoare, biblioteca, 2 cabinete medicale (medicină generală şi stomatologie), o cameră pentru pionieri, un sediu UTC şi anexe sociale

Grădina şcolii a fost transformată într-o frumoasă bază sportivă cu teren de fotbal, volei, handbal, pârtie de alergări şi sărituri, pârtie de gimnastică. Prin betonarea curţii şi a terenului de handbal s-a putut amenaja un teren de baschet şi un teren de tenis de câmp.

În anul 1997, în urma intervenţiei consilierului local Emil Ciurca, cadru didactic al şcolii, se hotărăşte realizarea bustului în bronz al patriotului Avram Iancu. În anul 2001 Consiliul de Administraţie al şcolii a hotărât să supună Consiliului Local al Municipiului Târnăveni spre aprobare, numele de: GIMNAZIUL DE STAT „AVRAM IANCU’’. Din lipsa fondurilor, procurarea materialelor pentru compoziţia bustului durează până în anul 2002, când bustul se toarnă şi se amplasează pe soclu în scuarul din faţa şcolii.

Într-o superbă zi de 12 iunie a anului 2002 are loc festivitatea dezvelirii bustului cu numele patronului spiritual al şcolii. “Şcoala cu buhe”, avea de acum un “străjer” de seamă în umbra gorunului dintr-un alt veac.

Pentru ca viaţa şcolii să aibă un reper anual continuu, s-a iniţiat, de către directorul şcolii, prof. Emil Ciurca, în anul 2006 “ZIUA ŞCOLII” şi a fost denumită “ZIUA IANCULUI”, aniversându-se 90 de ani de existenţă a şcolii în local propriu.

În anul şcolar 2012-2013 denumirea şcolii a devenit Şcoala Gimnazială ,,Avram Iancu”.

Rezultatele şcolare şi extraşcolare obţinute de elevii Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” Târnăveni, se înscriu în spiritul tradiţiei de Bune şi Foarte Bune! Examenele de capacitate şi admitere în forme superioare de învăţământ au demonstrat că “generala 1” este numărul I în învăţământul gimnazial local.

 

Galerie foto

Aceasta e şcoala noastră. Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" Târnăveni