Şcoala Gimnazială Bilciureşti
Bilciuresti, Dambovita

Prezentare

Motto:

„Pentru fiecare om viaţa sa este o şcoală de la leagăn până la mormânt, tot ce suntem, ce facem, ce gândim, vorbim, auzim, dobândim, posedăm, nu este altceva decât o anumită scară pe care urcăm din ce în ce mai mult, spre a ajunge cât mai sus, fără însă a putea atinge vreodată suprema treaptă. „

(Comenius)

VIZIUNEA

O SANSA PENTRU FIECARE PENTRU A  REUSI IN VIITOR!

MISIUNEA

Promovăun învăţământ în care toţi elevii indiferent detnie să aibă şanse egale de progres şi formare pentru a deveni cetăţeni activi şi productivi,apţi să se integreze cu succes în viaţa comunităţii şi pe piaţa forţei de muncă. Serviciiloferite de şcoala noastră au la bază calitatea, performanţa,promovarea valorilor europene, egalitatea şanselor şi deschiderea spre învăţare pe tot parcursul vieţii.

Titulatura oficială a  şcolii: SCOALA GIMNAZIALĂ BILCIUREŞTI

Adresa: Școala este situată în comuna Bilciureşti, pe strada Principală,

telefon/fax 0245671153, e-mail şcoala.bilciureşti@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SCURT ISTORIC AL SCOLII

Prima învăţătură de carte la Bilciureşti , s-a facut într-un local de strajă unde noaptea se adăposteau paznicii , iar ziua învăţau copiii. Din acest local, şcoala s-a mutat într-o casă veche şi părăsită fără geamuri şi ferestre, care s-a reparat şi care servea atât primăriei cât şi percepţiei.

Şcoala s-a înfiinţat în 1841 pentru satele Bilciureşti şi Suseni, învăţător Marin Rădescu.

În 1889 s-a înfiinţat Şcoala de fete “Chiriţa Vasilescu”, care era dotată cu local, ateliere şi bibliotecă, locuinţă pentru director, teren agricol pentru practică. Construcţiile au fost finanţate din averea iniţiatorului, executor testamentar fiind Ion Ciuflea.

Chiriţa Vasilescu , acest pios roman a lăsat ca testament o moşie de 90 ha şi alte fonduri pentru a se clădii un mare local de şcoală , în care copiii au fost învăţaţi de primul învăţător cu diplomă, Stan Stănescu.

În Bilciureşti a mai funcţionat şi Şcoala de Meserii, numită dupa numele donatorilor Simion şi Elisabeta Cojescu.

A fost înfiinţată în 1910 de Ministerul Instrucţiunii Publice, cu 2 secţiuni: rotarie şi fierărie. Donaţiunea soţilor Cojescu cuprindea o pădure şi zăvoi, în suprafaţă de 20 ha, 3 ha. teren arabil chiar în curtea şcolii şi un corp de case în Bucureşti.

Şcoala avea local propriu format din sălile de clasă, dormitoare, sufragerie, bucătăria internatului, locuinţă separată pentru director şi două mari ateliere de lucru: fierărie si lemnărie. De fapt, şcoala era conacul donatorilor Simion si Elisabeta Cojescu, peste drum de şcoala primară Chiriţă Vasilescu, aceste două şcoli fiind ultimele clădiri ale satului Socet, în partea de sud, înspre satul Bilciureşti.

În 1931, mai multe şcoli de meserii au fost desfiinţate, pentru că nu aveau venituri dn cauza crizei economice din ţara, dar şcoala din Bilciureşti a fost menţinută fiind subvenţionată din fondurile donaţiunii Cojescu.

În 1937, şcoala avea 35 elevi, din care 25 erau interni, veniţi din satele vecine.

Această şcoală  a existat până la reforma învăţământului din 1948, după aceea fiind transformată în gimnaziu, având şi internat pentru elevii din alte sate deoarece împreuna cu şcoala din Băleni urma să înveţe carte pe toţi absolvenţii şcolilor de 4 ani din localităţile din sud-estul Dămboviţei.

În toamna anului 1941 s-a înfiinţat Centrul permanent de gospodării prin transferarea şcolii de la Creţuleşti-Ilfov. Aceasta şcoală a fost înfiinţată cu scopul ca elevele de la cursul post primar şi fetele din sat să urmeze cursurile acestui centru, ca să devină bune gospodine. Avea 2 secţiuni: secţia de gătit şi preparat mâncărurile, conducătoare fiind Olimpiada  Stanciova şi sectia de ţesut şi lucru de mână, condusă de Florica Bârzan. Lucrau la căminul cultural din localitate, în total 30 de eleve.

 

Şcoala  a fost refacuta in 1939, din veniturile lui Chiriţă Vasilescu.

În perioada 1998-2000 clădirea şcolii a fost renovată în totalitate interior-exterior,a fost dotată cu mobilier nou, fiind una dintre cele mai moderne şcoli din zonă în acea perioadă.

În perioada 2004-2008, a funcţionat SAM-Şcoala de Arte şi Meserii Bilciureşti.

În anul 2007 s-a construit cu ajutorul Primăriei Bilciureşti şi a fondurilor primite de la Guvern   noua grădiniţă , dotată  în stil european, având două niveluri cu 3 săli de clasa,2 săli de masa, o debara,2 grupuri sanitare si o sală de serviciu, unde işi desfaşoară activitatea două grupe – grupa mică-mijlocie si grupa mare pregătitoare, având un număr de 50 copii.

 

 

În prezent, şcoala poartă denumirea de Şcoala Gimnaziala Bilciureşti şi îşi propune să asigure calitatea procesului instructiv-educativ în concordanţă cu noile cerinţe ale integrării învăţămantului preuniversitar românesc în Spaţiul European.

 

 

TRĂSĂTURI CARACTERISTICE

 

 

Şcoala Gimnaziala Bilciuresti este instituţie de invăţământ de stat , cu personalitate juridică.

Actualmente şcoala se află sub tutela MEN şi I.Ş.J. Dâmboviţa, fiind o unitate reprezentativă a comunei noastre datorită calităţii muncii personalului didactic şi rezultatelor obţinute de către elevii noştri.

În  Şcoala Gimnaziala Bilciuresti, pe lângă elevii din comună,studiază şi un număr restrâns din comunele învecinate Cojasca,Bujoreanca-Corneşti. De asemenea, şcoala coordonează activitatea Grădiniţei Bilciureşti.

 

Procesul instructiv- educativ se desfăşoară în localul şcolii,cu două corpuri A ŞI B precum şi în localul grădiniţei ,construit separat şi dat în folosinţă în anul 2007.

 

Sălile de clasă  sunt spaţioase,luminoase, pavoazate corespunzător procesului instructiv-educativ,după cum urmează:

* învăţământul preprimar – 2 săli  de clasă;

* învăţământul primar       – 5 săli de clasă;

* învăţământul gimnazial  – 4 săli de clasă

* laborator de informatică – 1 sală de clasă ;

*  sală de sport-improvizata;

* bibliotecă -3150 de volume.

 

RESURSE UMANE

Elevi

În şcoală sunt instruiţi şi educaţi 262 elevi provenind din localitate, repartizaţi în 5 clase la ciclul primar şi în 4 clase la ciclul gimnazial şi 2 grupe de grădiniţă.

În ultimii ani numărul de elevi este constant.

Galerie foto

Aspecte din interiorul gradiniței Artă Calendarul naturii ludotecă Matematică, Ştiinţe şi limbă şi comunicare Artă Calendarul naturii ludotecă Matematică, Ştiinţe şi limbă şi comunicare Arte vizuale şi abilităţi practice clasa pregatitoare bilciuresti Artă Calendarul naturii Aspecte din interiorul gradiniței ludotecă Matematică, Ştiinţe şi limbă şi comunicare Arte vizuale şi abilităţi practice clasa pregatitoare bilciuresti