Scoala Gimnaziala Dracea
Dracea, Teleorman

Prezentare

      ŞCOALA NOASTRĂ, TRECUT ŞI PREZENT

 Comuna Dracea este asezata, pe un ses fertil, incercuita de doua delusoare in partea de nord- est fiind strabatuta de soseaua ce o leaga de comunele invecinate, ajungand pana la Soseaua Nationala Turnu Magurele- Alexandria.
 Din legendele pastrate din batrani, asezarea are un trecut indepartat.
 Cu privire la denumirea ce o are, de Dracea, se spune ca ar fi dupa numele capitanului Dracea Golescu, care facea parte din armata lui Mihai Viteazul si caruia pentru victoria contra turcilor de pe valea paraului Calmatui, ce trece prin apropiere, i-a daruit mosie pe acest intins.
 Dupa Revolutia de la 1848, adica dupa ,,potolirea” ei ,,scoalele s-au inchis pentru a raspandi pe invatatori” acuzati ca atatatori si dupa ce s-a incercat redeschiderea lor in 1851, 1855, au ramas tot inchise (actiunea esuand) pana in 1857 cand s-au deschis cu adevarat.
 In Lista invatatorilor de sate oranduiti de la 23 martie 1857 (Arhivele istorice ale Statului) figureaza si numele primului invatator de la scoala Dracea si Zlata– Nicolae Popescu.
 Dupa informatiile batranilor se presupune ca prima scoala ar fi luat fiinta in anul 1865 cand a fost construit un local propriu format din 2 sali de clasa, ce s-a mentinut pana in 1917 cand a ars in timpul ocupatiei germane. In 1917 a fost construit un nou local avand 4 sali de clasa si cancelarie, local construit din caramida arsa ce functioneaza si in prezent.

 Din anul 1865 pana in 1898 scoala a functionat cu un singur invatator, din 1898 cu doua posturi de invatator, din 1919 cu 3 posturi, din 1920 cu 4 posturi. In acelasi an 1920 se infiinteaza scoala de fete cu doua posturi care functioneaza pana in anul 1926- 1927 avand cele doua scoli ce unesc si formeaza scoala primara mixta la care functioneaza 6 invatatori.

 In anul 1930 apare al saptelea post de invatator, iar din 1937, al optulea post de invatator si un post de maestra.  

 In anul 1948, in urma Reformei invatamantului s-a infiintat ciclul II, clasa a V-a, functionand ca scoala elementara mixta de 7 ani.

 Inca de la inceput scoala a functionat cu cadre calificate. Primii dascali: inv.Nicolae Popescu (1872-1873), Barbosu (1873-1874), Dragnea (1874- 1875), Ion Popescu Basesti (1875- 1876).

 Primul invatator calificat a fost Guruianu Alexandru, absolvent al Scolii Normale din Turnu Magurele.

 In anul scolar 1980-1981 in scoala Dracea sunt cuprinsi 567 elevi: 117 in invatamantul prescolar, 187 in ciclul primar si 263 in ciclul gimnazial. Functionau 5 educatoare si 26 de invatatori si profesori.    

 Corpul principal de cladire, unde se desfasoara cursurile claselor V- VIII, cuprinde: 6 sali de clasa organizate in cabinete si laboratoare pe specialitati, cancelaria profesorilor, cabinetul directorului, o sala pentru actiunea ,,Lapte-corn” si doua holuri.

Corpul secundar de cladire unde isi desfasoara activitatea gradinita cuprinde: 2 sali de clasa, arhiva, o sala pentru festivitati, sala de sport, un hol si toaletele cu apa curenta.

 In curtea scolii se afla o cladire in care a functionat atelierul, iar in prezent s-a costuit o bucatarie pentru Programul: ,,Scoala dupa scoala".
 Scoala noastra functioneaza cu un singur rand de clase, fara clase paralele, din cauza numarului elevilor mereu in scadere. Una din cauzele importante ale scaderii numarului de elevi o constituie plecarea, in numar foarte mare, a romilor in strainatate. Numarul mic de elevi (74 elevi si 14 prescolari) se constituie si intr-un avantaj: profesorii ii cunosc foarte bine atat pe ei cat si pe parintii lor.
 Un alt avantaj ar fi posibilitatea activarii unui procent cat mai mare de elevi in activitatile extracurriculare si extrascolare. Elevii au incredere in personalul scolii, iar disciplina este riguroasa.
 Colectivul de cadre didactice este format din oameni dedicati meseriei de dascal, calificati, de la cei mai tineri pana la cei aflati in pragul pensionarii.  Dintre cele 14 cadre didactice, 9 au gradul didactic I, 1 are gradul didactic II, 3 au gradul definitiv si 1 debutant.
 La nivelul scolii se desfasoara numeroase activitati educative.
 Elevii si cadrele didactice sunt implicate in derularea unor programe educative, programe de orientare scolara si profesionala, de monitorizare si combatere a absenteismului si abandonului scolar.
 Putem afirma ca avem o colaborare reala si fructuoasa cu toti partenerii comunitari: Primarie, Biserica, postul local de Politie, cabinetul medical si diferiti agenti economici.
 Desi familiile elevilor au o situatie financiara slaba, interesul acestora pentru educatia copiilor este unul crescut, facand eforturi sustinute pentru continuarea studiilor.
 Implicarea si motivarea cadrelor didactice a oferit elevilor o educatie de calitate, dezvoltand in acelasi timp o mentalitate pozitiva fata de scoala, atat la elevi, cat si la parintii acestora.
 Scoala se mandreste ca de-a lungul anilor prin ea au trecut generatii de elevi, care in prezent au realizari deosebite in plan profesional.
 Vom incerca sa popularizam exemplul acestora, sa-i atragem in diverse actiuni ale scolii in scopul unei colaborari.