Scoala Gimnaziala "George Voevidca" Nr.2 Campulung Moldovenesc
Campulung Moldovenesc, Suceava

Prezentare

Școala primară mixtă din Capusatului a fost deschisă la 22 octombrie 1883, ca anexă a școlii din centrul orașului Câmpulung Moldovenesc și va funcționa timp de doi ani în casa particulară a lui Dorotei Băncescu, din ulița bisericii Capusatului, apoi în edificiu propriu, ridicat în apropierea gării CFR.

La 19 octombrie 1891 devine școală sine stătătoare.

La înființare, Școala Capusatului avea un singur post de învățător. Chiar în primul an de funcționare, școala a fost inspectată de către consilierul și inspectorul școlar Dimitrie Isopescu. Primul învățător al școlii a fost Diaconovici Gheorghe.

Treptat, numărul de elevi a crescut, așa încât în 1902 se construiește un al doilea corp al clădirii, instituția având în total patru săli de clasă și locuința pentru director.

În anul 1911, la școală se înregistrau 171 de băieți și 135 de fete, iar învățământul primar era în plină înflorire. Învățătorul Gheorghe Voevidca, scriitor și literat, a reprezentat un adevărat etalon pentru întreaga comunitate zonală.

Școala Capusatului a trecut prin numeroase transformări, iar astăzi ne mândrim cu absolvenții care au ajuns oameni importanți în diferite domenii și care nu au uitat de unde au plecat și cât de solidă a fost temelia devenirii lor, pusă aici, la Școala Gimnazială ”George Voevidca”.