Scoala Gimnaziala Istria
Istria, Constanta

Prezentare

ŞCOALA  NOASTRĂ

Scurt istoric

 

Comuna Istria este situată pe pământul multimilenar al Dobrogei, la 58 km distanţă faţă de oraşul Constanţa, spre nord, în valea ghiolului Caranasuf (azi lacul Istria), pe un teren relativ plat, fără adăpostire spre crivăţ, la limita estică a podişului Casimcei, cu cea mai mică altitudine, circa 15 m. Un punct important de reper al amplasării sale pe harta geografică a Dobrogei este însemnata Cetate Histria, întemeiată la mijlocul secolului  VII a. Hr., pe ţărmul vestic al Pontului Euxin, de coloniştii greci veniţi din Milet, din Asia Mică; faţă de cetate, Istria se află la 6 km depărtare, mergând pe drumul judeţean nr.226. Din anul 1924, prin intervenţia autorităţii locale şi a domnului Constantin Brătescu, profesor de geografie la şcoala normală de învăţători din Constanţa, satul Caranasuf preia numele de mare rezonanţă istorică al Cetăţii Histria; astfel satul Caranasuf devine satul Istria. Din punct de vedere al ştiinţei de carte în Caranasuf se poate vorbi numai după 1860. Primul învăţător neautorizat a fost preotul Dumitru Cogibaşu. După Războiul de Independenţă din 1877, se deschide un nou orizont pentru învăţământul şcolar şi în Caranasuf.

Astfel la 1881 se construieşte primul local de şcoală din sat: o clădire modestă, cu două săli de clasă, realizată din chirpici. Primul învăţător român a fost I. Constantinescu. Frecvenţa la şcoală era de cca. 40 de elevi. Cursurile începeau la 1 septembrie şi se terminau de Sfântul Petru, când Primăria făcea daruri elevilor silitori, distribuite de vrednicul şi ciorbagiul satului, termeni ce se păstrau de la vechea administraţie turcească. Sătenii păstrează cu mult respect amintirea harnicului  învăţător Carol Vişinescu, venit de la Casapchioi. Acesta iniţiază şi construieşte în 1921 un local nou de şcoală, dar cu timpul devine neîncăpător şi în 1937 se mai adaugă două săli mari de clasă. Istria este sat reşedinţă şi are 1371 locuitori, în timp ce satul Nuntaşi este sat aparţinător şi are o populaţie de 1125 locuitori.  În comună sunt 317 copii cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, o parte din aceştia frecventează şcolile din cadrul comunităţii: Şcoala Gimnazială Nr.1 Istria și Școala Gimnazială Nr.2 Nuntași care sunt accesibile, ca amplasare, tuturor copiilor din comunitate. Elevii  îndrumaţi pe drumul cunoaşterii de un număr de cadre didactice în număr de 30, persoane cu dăruire şi ataşament faţă de şcoală, dar şi dornice să aducă noul în universul şcolii. Şcoala  a reuşit să promoveze imaginea comunităţii prin personalităţi marcante care au absolvit în localitate ciclul gimnazial şi s-au afirmat în domeniul educaţiei, politic, economic, sănătate.

 

 

Motto: ,,Educația este cel mai frumos dar pe care-l poate dobândi  omul omul”.

Platon

MISIUNEA ȘCOLII:

,,EDUCAȚIE DE BAZĂ PENTRU TOȚI COPIII” ar putea fi sloganul care să reprezinte misiunea școlii.

VIZIUNEA ȘCOLII:

Viziunea școlii derivă din idealul educațional de formare a personalității omului de mâine și constă în asigurarea pregătirii  optime a elevilor pentru învățământul liceal, precum și însușirea de către elevi a sistemului valorilor culturale, morale și etice, necesare unei raportări eficiente  la cerințele unei societăți în permanentă schimbare.

Dorim pentru elevii noștri:

-o educație conform standardelor europene;

-adaptare la situațiile de schimbare specifice a unei societăți în dezvoltare;

-un procent de  promovabilitate la examenele de sfârșit de ciclu gimnazial de peste 80%;

-capacitatea de a comunica în situații diverse în limba maternă și într-o limbă de circulație internațională (cel puțin);

-performanțe înalte la toate disciplinele de învățământ;

-cunoașterea și aplicarea tehnicilor de operare pe calculator.

Elevii școlii noastre beneficiază de o bază materială satisfăcătoare și un colectiv competent de cadre didactice, premise esențiale pentru desfășurarea în condiții optime a activității de educație.

 

ȚINTE STRATEGICE

2012-2016

  1. Promovarea unei oferte școlare atractive pentru toți elevii;
  2. Popularizarea Regulamentului școlar și a Regulamentului de ordine interioară;
  3. Formarea continuă, generală a personalului didactic din unitate prin participarea  la cursuri de perfecționare;
  4. Schimbul de experiență cu personalul didactic și cu alte persoane din instituțiile partenere în diferite proiecte;
  5. Participarea la activitatea de realizare a unui cabinet de consiliere și orientare în cadrul școlii și apoi la activitățile desfășurate în cadrul acstui cabinet pentru realizarea de materiale didactice necesare la orele de curs;
  6. Pregătirea elevilor capabili de performanță în vederea participării lor la concursuri și olimpiade școlare;
  7. Sprijinirea elevilor și a cadrelor didactice cu rezultate deosebite;
  8. Derularea unui program de remediere școlară pentru elevii mai slabi la învățătură.

RESURSE MATERIALE:

Activitatea de instruire și educare a elevilor se desfășoară în 5 clădiri, ce cuprind 22 de săli de clasă, un C.D.I., 3 cabinete de informatică, cancelarii și birouri, precum și 2 terenuri de sport cu nocturnă. Școală este prevăzută cu apă curentă, canalizare, încălzire centrală, iluminat natural și artificial. O parte din sălile de clasă sunt dotate cu mobilier nou, modern, iar procesul de predare-învățare se desfășoară prin folosirea de material didactic clasic și modern, școala având  în dotare 45 de calculatoare, 3 laptop-uri, 5 imprimante, copiatoare, 3 videoproiectoare  cu ecran, televizor. De asemenea, școala este dotată cu telefoane, fax și internet.

RESURSE UMANE:

Școala are în încadrare 30 de cadre didactice, dintre care:

  • ·         15 sunt titulare: 4 cadre didactice au gradul didactic I, 7 au gradul didactic II și 4  au gradul  didactic definitiv;
  • ·         1 cadru didactic asociat;
  • ·         12 profesori suplinitori calificați;

Personalul didactic auxiliar este format dintr-un secretar, un administrator financiar și un documentarist.Activitatea de administrație este asigurată de 3 îngrijitoare, 2 muncitori de întreținere și fochiști.

 

IMNUL ȘCOLII

Prof. Herţa Diana-Elena

Cetatea Histria

Falnic ne străjuiește,

Și-n orice facem

Credința nu ne părăsește.

 

Şcoala ne este casă,

Profesorii părinți

Învățătura forță,

Pentru a putea răzbi.

 

Cartea ne e aproape,

Prieten de nădejde,

Dându-ne virtute

Putere și noblețe.

 

Flacăra cunoașterii

În veci să stea aprinsă

Să dea forță sufletului

Mereu spre biruinţã.

 

 

Refren:

Şcoala Istria

Ești una,

Fără de pereche;

Plină de suflet

Căldură și noblețe.

 

Şcoala Istria

Ești pe buzele

Oricărui copilaș,

Care a simțit în viață

Ce înseamnă să renaști.