ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, COM. DOBROTEȘTI
Dobrotesti, Teleorman
Prezentare
Scurt istoric
În anul 1842 Școala Dobrotești funcționa cu două săli de clasă din paiantă lipite cu pământ și învelite cu șiță. În anul 1915 școala arde într-un incendiu și, prin stăruința învățătorului Mihai Glonțescu se ridică o școală nouă.
Odată cu legiferarea învățământului obligatoriu de șapte ani, vechiul local devenea neîncăpător pentru numărul tot mai mare de elevi. Astfel, în anul 1965, la Dobrotești se construia o școala nouă de cărămidă cu cinci săli de clasă, cancelarie, cameră pentru depozitarea materialelor didactice și o sală de festivități.
În prezent Școala Gimnazială Nr. 1 Dobrotești funcționează ca P.J. având arondate alte trei structuri: Școala Gimnazială Nr. 2 Merișani, Grădinița de copii cu P.N. Dobrotești și Grădinița de copii cu P.N. Merișani. Școala este alcătuită din trei corpuri de clădire construite pe sistemul parter – etaj, spaţiile fiind repartizate astfel;
Corpul 1 :
- la parter: secretariatul, 5 săli de clasă și 3 grupuri sanitare;
- la etaj: laborator de științe, biblioteca, arhiva si 4 săli de clasă
Corpul 2:
- la parter: cabinet de informatică, 3 săli provizorii de grădiniță,
Corpul 3:
- la parter: muzeu, cabinet de educație tehnologică
- la etaj: 2 Sali disponibile.
Şcoala dispune de o curte interioară cu teren sportiv amenajat cu covor sintetic și materiale corespunzătoare bunei desfășurări a unei activități sportive moderne.
Cadrele didactice implicate în formarea continuă a elevilor acestei școli sunt bine pregătite profesional și preocupate în permanență pentru a fi la curent cu schimbările actuale și pentru a forma și educa noile generații de copii. Astfel, resursa umană a școlii cuprinde:
profesori grad didactic I – 20
profesori grad didactic II – 3
profesori definitivat – 4
profesori debutanţi – 2
Școala Gimnazială nr.1 Dobrotești şcolarizează copii, cu vârsta între 3 şi 14 / 15 ani:
- învățământ preşcolar: grupa mică, grupa mijlocie, grupa mare
- învățământ primar: clasa pregătitoare şi clasele I-IV
- învățământ gimnazial: clasele V-VIII
Pentru anul şcolar 2023-2024, conform planului de şcolarizare aprobat, avem următoarele formațiuni de studiu:
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.1 DOBROTEȘTI
- clasa pregătitoare - 18 elevi
- clasa I - 13 elevi
- clasa a II-a - 24 elevi
- clasa a III-a - 17 elevi
- clasa a IV-a - 18 elevi
- clasa a V-a - 28 elevi
- clasa a VI-a – 21 elevi
- clasa a VII-a - 26 elevi
- clasa a VIII-a - 18 elevi
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 2 MERIȘANI
- clasa pregătitoare și clasa I - 15 elevi
- clasa a II-a și clasa a III-a - 16 elevi
- clasa a V-a și clasa a VII-a -17 elevi
- clasa a VI-a și clasa a VIII-a – 16 elevi
GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL DOBROTEȘTI funcționează cu 3 grupe de grădiniță: mică, mijlocie, mare – 50 de preșcolari
GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL MERIȘANI funcționează cu o grupă de grădiniță combinată: mică, mijlocie, mare – 25 de preșcolari
Sub deviza: “Învăţând, educăm, educând ne pregătim pentru viaţă!” școala noastră oferă ”pachetul” de resurse şi servicii pe care le pune la dispoziţia beneficiarilor educaţiei (elevi, părinţi, membrii ai comunităţii) în vederea realizării scopurilor şi obiectivelor propuse. Ne mândrim cu elevi educați și bine pregătiți care duc numele acestei școli în țară și peste hotare.
Scurt istoric al comunei Dobrotești
Conform Enciclopediei României din anul 1935, județul Teleorman se află în partea de sud-vest Munteniei, cu o climă de tip pontic, bogată în contraste termice, săracă în precipitații. Stema județului este un scut albastru cu trei oi de argint așezate în formație două sus și una dedesubt. Aceasta simbolizează bogăția ținutului în turmele de oi și în comerțul cu lână.
Comuna Dobrotești este o comună rurală care se află în județul Teleorman, pe valea Tecuciului. Se mai numește popular și Doage, iat în vechime i se spunea Bobocești. Satul Dobrotești împreună cu satul Merișani formează comuna Dobrotești. Pârâul Tecuci o străbate pe toată lungimea. Localitatea este așezată lângă șoseaua Roșiori-Strâmbeni și se mărginește cu următoarele localități: la est cu comunele Zâmbreasca și Beuca, la sud cu Merișani, la vest cu comuna Ghimpețeni și cătunul Atîrnați, iar la nord cu comuna Tecuci-Calinderu.
Prima atestare documentară este menționată la 2 iulie 1572, atunci când voievodul Alexandru al II-a a dat numele comunei Dobrotești.
Conform legendei, vatra satului Dobrotești s-a aflat mai spre răsărit cu aproape 3 km, pe valea pârâului Burdea, fiind formată numai din bordeie săpate în pământ, într-o pădure de tei. În anul 1556, în timpul domnitorului Pătrașcu cel Bun, satul și-ar fi luat denumirea de Dobrotești de la cuvântul slavon ,,dobro-tei”, denumire care înseamnă ,,pădure de tei”.