SCOALA GIMNAZIALA NR.1 DANESTI
Barza, Gorj

Prezentare

PREZENTAREA ŞCOLII

Scurt istoric

Revoluţia burghezo-democratică de la 1848 decretează şcoală egală pentru toţi, în limba naţională şi gratuitatea învăţământului. Deschiderea oficială a şcolii la sate se face în anul 1855. Această oficiere a şcolii din satul Barza este datată în anul 1857. Şcoala care deservea populaţia satelor Şasa şi Dăneşti era în Barza- centru şcolar.Actul care atestă cele afirmate datează din anul 1857, august 16, prin care este numit învăţător Ion Negomireanu.

Iată cuprinsul actului:

Eforia Intrucţiei Publice

Domnului Ion Negomireanu

Văzându-se rezultatul ce ai dat şi certificatul de a dumitale moralitate, Eforia te numeşte învăţător în satele unite Şasa şi Dăneşti, din districtul Gorjul, Plasa Ocol la leafa de lei 300 pe an şi celelalte beneficii arătate la înaltul oficiu numărul 12 de la 11 ianuarie 1857. Totodată se alătură aici şi publicaţia Eforiei la numărul 115 de la 24 ale zisei luni în privinţa îndatoririlor învăţătorului de sat şi eşti invitat a îndeplini aceste îndatoriri cu zel şi activitate, iar leafa vei începe a primi de la 1 septembrie anul curent 1857.

…………………………………………………………………………………….                                                          Dr. I. Costaforu

Nr. 1528 / 1857, august, 16

(S) I. Negomireanu


Obligativitatea învăţământului legiferată prin ‘‘Legea asupra instrucţiunii din 25 noiembrie - 7 decembrie 1864 se aplică şi în comuna Dăneşti. Învăţământul se desfăşoară în case particulare în satul Barza în casa proprietarului Negomireanu.

În satul Barza construcţia unui local propriu de şcoală începe în anul 1928 şi se termină în 1929. Construcţia se realizează prin bunăvoinţa proprietarului Ştefan Negomireanu şi stăruinţa învăţătorului Antonie Predescu. Ştefan Negomireanu donează pământ şi bani pentru piatră, var, ţiglă, iar lemnele sunt date din pădurea sa.

La construcţia localului prestează muncă cetăţenii satului Barza, iar inaugurarea Şcolii Barza se face la 24 august 1929, în prezenţa revizorului şcolar Ilie Bădescu.

 

În anul 1950 se înfiinţează ciclul II (clasele V-VII) la şcoala Dăneşti cu sediul în satul Dăneşti.

 

În perioada 1960-1961 se construieşte un nou local de şcoală în satul Barza cu patru săli de clasă, un laborator, cancelarie, hol şi magazie material didactic. Din anul şcolar 1961-1962 şcoala de 8 ani îşi mută sediul din satul Dăneşti în satul Barza.

În anul şcolar 1970-1971 se extinde localul şcolii din Barza cu încă 4 săli de clasă, un laborator, o cancelarie, hol şi magazie material didactic.

În anul şcolar 1972-1973 la şcoala Barza se construieşte un atelier şcolar şi se amenajează un teren sportiv şi un bazin de înot.

În perioada 1980-1984 se organizează şi se modernizează laboratoarele şi cabinetele şcolare. În şcoala Barza, în perioada 1982-1984, funcţionează clasa a X-a cu profilul mecanică.

Începând cu anul şcolar 2001-2002 învăţământul din Dăneşti beneficiază de Programul de Relansare a Învăţământului din Mediul Rural. Astfel, în şcoli pătrund copiatoare, planşe pentru toate ariile curriculare, truse de matematică, chimie, fizică, saltele de gimnastică.

Amplasare şi unităţi componente

Şcoala Gimnazială Nr.1 Dăneşti este situată la 7 km de municipiul Tg-Jiu, de care este legat prin DJ 674A.

În structura Şcolii Gimnaziale Nr.1 Dăneşti intră următoarele unităţi şcolare:

  1. Grădiniţa cu Program Normal Barza cu sediul în satul Barza;
  2. Grădiniţa cu Program Normal Bucureasa cu sediul în satul Bucureasa - începând cu anul școlar 2013-2014 Grădinița Bucureasa a fost desființată;
  3. Grădiniţa cu Program Normal Brătuia cu sediul în satul Brătuia;
  4. Grădiniţa cu Program Normal Dăneşti cu sediul în satul Dăneşti;
  5. Grădiniţa cu Program Normal Şasa cu sediul în satul Şasa;
  6. Grădiniţa cu Program Normal Văcarea cu sediul în satul Văcarea;
  7. Şcoala Primară Brătuia cu sediul în satul Brătuia;
  8. Şcoala Primară Văcarea cu sediul în satul Văcarea.
Prezentare realizată de prof. Dobrițescu-Paniu Ion