Școala Gimnazială Nr.1 Pădureni
Padureni, Vaslui

Prezentare

Școala Gimnazială Nr.1 Pădureni se află în comuna Pădureni din județul Vaslui.

 

Despre Comuna Pădureni

Demografie

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Pădureni se ridică la 4.028 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.432 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români(97,1%). Pentru 2,9% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,75%). Pentru 2,9% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Dezvoltare

Comuna Pădureni din județul Vaslui este compusă din șapte sate, iar centrul de comună este satul Pădureni. La capătul a peste 20 de ani de transformări continue, satul s-a transformat într-o așezare atipică peisajului rural general românesc - dispune de amenajări care nu pot fi văzute nici unele orașe din țară.

Planurile de transformare a comunei au început după Revoluție, când a fost ales primar Temistocle Diaconu, directorul de atunci al centrului cultural.

"Chiar după desființarea CAP-urilor, oamenii au fost înțelepți, nu au distrus nimic, la propunerea mea, și am reușit să creăm un sector de gospodărire comunală. Înțelepciunea lor a fost răsplătită, pentru că și-au dat seamă că dacă le-ar fi distrus, am fi fost mult mai săraci decât eram", a povestit Temistocle Diaconu pentru HotNews.

Printre cele mai spectaculoase investiții ale primăriei se număra piscină, sală de spectacole și un parc inedit. Toate acestea în paralel cu investiții în infrastructura rutieră și de utilități.

Infrastructura

A fost înființat un atelier de tâmplărie, un gater al primăriei și un atelier mecanic pentru mijloacele de transport de care comună beneficia înainte de 1990.

Prin SAPARD au fost modernizați 4,37 km de drum între 3 sate

Prin măsură 322, din 2011 comună Pădureni dispune de canalizare, stație de epurare. Au fost modernizați 7 km de drum și trotuare în satul Pădureni, și a fost achiziționat un buldo-excavator pentru întreținere drumuri.

Cu ajutor financiar din Elveția s-a realizat alimentare cu apă într-un sat

Primăria a achiziționat un tractor cu remorcă, autogunoieră și două microbuze cu care comună se gospodărește

În satul Davidești, cu ajutor financiar din Belgia, a fost introdusă "prima centrală telefonică acolo în sat în sistem digital" și televiziune prin cablu toate satele

Prin PHARE a fost accesat un proiect privind colectarea și selectarea deșeurilor

În comună funcționează două dispensare, două cabinete de medicină de familie, farmacii și stomatologii

Cultură și educație

Prin proiecte PHARE a fost construit un centru de zi pentru 30 de copii care provin din familii aflate în dificultate pentru evitarea abandonului școlar. Aici copiii iau masă de prânz, își fac lecțiile, se pot odihni și sunt ajutați de cadre didactice pentru a se pregăti. Seara sunt transportați în familie cu microbuzul

Dintr-o fostă brutărie a fost amenajată sală Armonia, care funcționează că sală de festivități și ca discotecă.

De 37 de ani în comună se organizează Festivalul Hora, eveniment înființat de primar la 23 de ani, pe când era director de cămin cultural. În anul 2013, la festival au participat 2.200 de persoane care au plătit bilet

Centrul cultural este locul unde își desfășoară activitățile ansamblul Stejarelul, Asociația Culturală Ethnos, grupul vocal și alte formații. Sala Armonia și sala de festivități a centrului cultural se închiriază fie de către localnici, în primul rând, fie de persoane din alte localități.

Cu ajutor financiar din Elveția s-a realizat reparația unei școli la Văleni, modernizarea și extinderea centrului cultural din Pădureni, o sală de gimnastică la școală Pădureni și un cabinet de informatică - primul în școlile din mediul rural din județul Vaslui, spune primarul

În satul Davidesti, cu finanțare din Belgia a fost construit un cămin cultural

Primăria a câștigat un proiect prin Asociația Culturală Ethnos, care a fost finanțat pentru educarea populației privind protecția mediului. Grupe de copii - Străjerii mediului - au mers prin sate și au colectat deșeurile.

A fost editată revistă Padurenii

Agrement

Lângă clădirea primăriei a fost construită o piscină și un lac de agrement în jurul cărora a fost amenajat un spațiu cu grătare, foișoare și mini-terenuri de sport pe care oricine le poate închiria. Recordul de persoane care au intrat la piscină, pe bază biletelor de intrare, a fost înregistrat în urmă cu un an: 860 de persoane

În zonă centrală a fost amenajat un alt spațiu verde cu terase, foișoare și locuri de joacă pentru copii, spații ce de asemenea pot fi închiriate

Activitățile Sălii Armonia, ale centrului cultural și ale piscinei produc o șeptime din bugetul comunei Pădureni la capitolul venituri, spune primarul.

Toate elementele de mobilier din spațiul public, precum și din școală sunt construite în cadrul atelierului primăriei.