Scoala Gimnaziala Toplet
Toplet, Caras-Severin

Prezentare

În comuna Topleț, școala a fost atestată documentar în 1814 cu numele de ”Școala primară valahă”.
În 1880 la Școala Topleț funcționau două posturi de învățători.
În anul 1907 învățământul era în limba maghiară, dovadă fiind catalogul acestui an școlar ce există și astăzi în arhiva școlii.
Dezvoltarea comunei înainte de 1989  s-a realizat în mare măsură datorită Intreprinderii Mecanice Topleț. În această perioadă se învăța la Școala Generală de 4 ani din Bîrza și la Școala Generală de 10 ani din Topleț, în cadrul acestei unități funcționând și clase liceale, afiliate Liceului Mecanic Caransebeș, care pregăteau forța de muncă specializată pentru întreprinderea mecanică. Pe lângă întreprindere, funcționează o creșă și un  cămin de copii, cu o capacitate de 50 de locuri, iar cele două grădinițe, din Topleț și din Bîrza, însumând alte 80 de locuri.
Școala Gimnazială Topleț a fost reconstruită și dată în folosință în anul 1997, director fiind prof. Horescu Călin.
Clădirea este formată din demisol, parter și două etaje. În total  are 15 săli de clasă utilizate astfel: 8 clase, un laborator de informatică, laborator de fizică-chimie-biologie, centru de documentare, bibliotecă, sală de sport și un muzeu cu obiecte specifice localității ce au fost donate de săteni.
În prezent, Școala Gimnazială Topleț  funcționează cu 265 de elevi și preșcolari și 23 de cadre didactice calificate. Structurile arondate sunt: Școala Primară Bîrza, Grădinița cu Program Normal Bîrza și Grădinița cu Program Normal Topleț.

Galerie foto

activitate