Scoala Gimnaziala Nr.1 Albesti
Albesti, Botosani

Prezentare

Scoala cu clasele I - VIII Albesti este o scoala in folosul comunitatii avand capacitatea de a functiona ca o structura  eficienta pentru pregatirea elevilor in startul spre cunoastere.

Se doreste a fi atat initiatorul cat si sustinatorul unor activitati de colaborare cu comunitatea  locala promovand respectul si dragostea fata de traditiile locale.

Scoala coordonatoare are in subordine urmatoarele structuri:

- Scoala cu clasele I-IV Albesti nr. 2

- Scoala cu clasele I-IV Buimaceni

-Scoala cu clasele I-IV Costiugeni

- Scoala cu clasele I-IV Jijia

-Scoala cu clasele I-IV Mascateni

Începând din anul școlar 2009-2010 Școala cu clasele I-VIII Tudor Vladimirescu din comuna Albești revine ca structură a Școlii cu clasele I-VIII Albești

Toate structurile cu excepția Școlii Tudor Vladimirescu  care are și învățământ gimnazial , au doar clase de învățământ primar.


Istoricul Prima școală primară a luat ființă la 1 septembrie 1865 în comuna Buimăceni ( cu localul la Șătrăreni);
Într-un tablou cu școlile existente în anul 1894 în județul Botoșani apare și școala din cătuna Albești având ca învățător pe Anania Rotundu;
În stadiul actual al cercetărilor nu se cunoaște când a luat ființă școala din Albești;
La 1 septembrie 1895 începe să funcționeze Școala primară din Mășcăteni, având ca învățător pe preotul Nicolae Costinescu; revizorul școlar V.C. Nădejde nota într-un proces-verbal de inspecție din mai 1896: ,, numărul copiilor ce frecventează e mare și învățătorul se silește mult, încât după cum am văzut la inspecție se vor fi făcut și câteva promovări în clasa a II-a măcar că școala a fost și închisă un timp relativ îndelungat.”
Din anul 1904 a început să funcționeze școala primară din comuna Coștiugeni;
În anul 1907 s-a fondat școala primară din Șătrăreni.
Dintre învățătorii care s-au remarcat în activitatea didactică în perioada interbelică la școlile din comuna Albești amintim pe: Elvira și Petre Costinescu la școala Albești; Olga și Vasile Livadaru la Școala din Buimăceni, Ion Bursuc la școala din Coștiugeni , Andrei Constantin și Ștefan Furtună la școala din Mășcăteni;
Petre Costinescu a fost învățător și director al școlii primare din Albești mulți ani de zile; a fost numit și ca subrevizor școlar al plășii Ștefănești- Jijia; la 1 martie 1940 V. Andriescu, subinspector școlar, după ce-i acordă calificativul ,,Foarte bine” consemnează : ,,…d-l Costinescu muncește cu rîvnă și multă pricepere. Tratează elevii cu blândeță de adevărat pedagog. Este un bun gospodar și director. Nu e ramură de activitate intra și extrașcolară unde D-sa să nu activeze cu destulă competință. De aceea este un bun exemplu pentru învățătorii mai tineri care-l iubesc și respectă.”

Galerie foto