Scoala Gimnaziala "Dimitrie Pacurariu" Scheia
Scheia, Suceava

Prezentare

        MISIUNEA SCOLII

       Scoala ofera servicii educationale care au la baza realitatea, performanta, promovarea valorilor europene, egalitatea sanselor si dezvolta capacitatea de adaptare si orientare intr-o societate in proces de schimbare.

        

       Unitatea noastra scolara este situata într-o comuna care a cunoscut un progres economic in ultimii ani cu urmari benefice în viata scolii. Acest lucru a condus la cresterea puterii economice a comunei prin înfiintarea unor numeroase societati cu capital privat, existenta pe raza comunei. Scoala a reusit sa intretina permanent relatii de colaborare si ajutor reciproc cu acestea, prin parteneriatul existent fiind îmbunatatite conditiile de studiu ale elevilor si cele de munca ale cadrelor didactice din scoala.


          In satele comunei Scheia, situata la marginea vestica a Sucevei, fosta capitala a Moldovei, pe valea raului Suceava, invatamantul a urmat aceeasi cale ca si in celelalte sate bucovinene. Ambulanti numiti „dascali", cutreierau tara strangand copii in jurul lor si tinand scoala cu ei „pre de laturi, ori la manastiri, ori pre la alte locuri". Invatatorii ambulanti nu-i invatau pe copii decat citirea, scrierea, cantarea si rugaciunile.

          Invatamantul în satul Scheia isi leaga inceputurile de activitatea invatatorului Pancratie Prelipceanu. Prima sala de clasa a fost amenajata intr-o camera inchiriata de la gospodarul Lucaci Iordache. Pe data de 14 ianuarie 1885 erau recenzati un numar de 100 de copii care frecventau scoala primara in doua schimburi: baietii dimineata, iar fetele dupa - amiaza.

          Primul local de scoala este dat in functiune la data de 27 iunie 1885 fiind compus dintr-o sala de clasa si doua camere - locuinta invatatorului. Crescand numarul de copii, acestui local i se mai anexeaza inca doua sali de clasa, cancelarie si alte dependinte. In anul 1952 s-a dat in folosinta al doilea local de scoala cu 6 sali de clasa si anexe, iar în anul 1978 - 1979 a intrat in functune actualul local cu 9 sai de clasa biblioteca, laborator, anexe.

          De-a lungul timpului, de pe bancile scolilor din comunaa Scheia au plecat in lume numerosi elevi care mai apoi, au facut cariera in diferite domenii: stiinta, literatura, arta, armata, educatie, etc. Doi dintre fiii satului au dat numele scolilor in care au invatat. Astfel din 9august2004 Scoala cu clasele I-VIII din Scheia a primit numele de Dimitrie Pacurariu, spre cinstirea celui care a fost Profesor Universitar Doctor Docent Dimitrie Pacurariu.

Galerie foto