Scoala Gimnaziala Liteni - Iasi
Liteni, Iasi

Prezentare

 

Şcoala Gimnazială Liteni este situată în comuna Belceşti, jud. Iaşi, la o depărtare de 55 km de municipiul Iaşi, 35 km de oraşul Tg. Frumos, 20 km de oraşul Hârlău şi 10 km faţă de reşedinţa comunală - Belceşti..


Prin aplicarea legilor cuziste din 1863 şi 1864 („secularizarea” şi „legea rurală”) ia fiinţă cătunul Ulmii Noi, cu 40 de case de gospodari tineri-însuraţi, veniţi din satele comunei Liteni-Suceava.

Valurile de noi împroprietăriţi continuă să vină, îndeosebi după Războiul de Independenţă, când cele peste 100 de case sunt atestate oficial (1879) ca formând satul Liteni din plasa Cârligătura. Extinderea satului continuă, fiind necesare construirea unei biserici şi înfiinţarea unei şcoli primare pentru ca şcolarii mici să nu mai facă naveta la Şcoala rurală din Polieni-Ulmi (înfiinţată în 1865 şi vizitată de M. Eminescu în 1875).Şcoala de cătun Liteni fiinţează din 1910 în casa învăţătorului  Matei Ştefănescu, prin a cărui contribuţie  (la care se adaugă şi cea a sătenilor) se construieşte, în 1923, localul cu două săli de clasă şi cancelarie (pe locul actualei clădiri noi a şcolii).

Explozia demografică aşa-zisă a "decreţeilor", a obligat conducerea şcolii să utilizezedrept săli de clasă trei case părăsite din sat; în 1987, satul fiind în dezafectare şi oficialităţile judeţene neîndrăznind să finanţeze lucrările, sătenii, prin mijloace proprii, stimulaţi de conducerea de atunci a şcolii, au început construcţia unei extinderi cu şase săli de clasă, sală de sport, vestiare, dând în folosinţă primul tronson între 1989-1992; finalizarea corpurilor s-a realizat abia în 2002 prin contribuţia sătenilor şi cu sprijinul ISJ Iaşi şi Primăriei Belceşti.

Galerie foto

Afisul activitatii Fotografii de la Concursul ”Decade martiene” foto foto foto foto foto foto foto afis foto foto foto musafiri