Scoala Gimnaziala Nr.7 Resita
Resita, Caras-Severin

Prezentare

Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 7 Reşiţa jud. Caraş-Severin

UN GÂND...
„Salut vouă
Tuturor celor care vă asumaţi riscul!
Niciodată să nu vă temeţi
Să încercaţi ceva nou!
Amintiţi-vă:
Amatorii au construit Arca...

Profesioniştii au construit Titanicul...”

Spune-mi, şi voi uita
Arată-mi, şi poate îmi voi aminti
Implică-mă şi voi înţelege.


În toamna anului 1964 şi-a deschis porţile prima şcoală din cartier, ŞCOALA DE 8 ANI NR. 7 REŞIŢA.
Avea un număr de 22 de clase, din care 13 la ciclul primar şi 9 la gimnaziu. Elevii erau îndrumati de 13 învatatori şi 21 de profesori, iar director al şcolii a fost domnul profesor NICA ADAM.
Din prima zi de şcoală până la ultima oră de curs la clasa a VIII-a, învăţătorii şi profesorii, ca o singură familie, au fost şi sunt prieteni şi îndrumători ai elevilor, respectându-le personalitatea, învăţându-i cum să înveţe, învăţându-i ce înseamnă lucrul bine făcut, învăţându-i respectul de sine şi faţă de ceilalţi, învăţându-i să iubească viaţa, munca, să fie cinstiţi şi oneşti, demni şi curajoşi, să discearnă între bine şi rău, învăţându-i să fie OAMENI în adevăratul sens al cuvântului.
Elevii şcolii noastre au reuşit să parcurgă pas cu pas drumul cunoaşterii, pornind de la alfabet şi tabla înmulţirii, vontinuând cu tainele limbii şi literaturii române, ale limbilor franceză, engleză, germană, algebrei şi geometriei, istoriei, fizicii, chimiei, biologiei,informaticii, şi, nu în ultimul rând, ale muzicii şi artelor plastice, au reuşit să-şi descopere aptitudinile ştiinţifice, creatoare, sportive şi artistice în concursurile de specialitate, pe stadioane, pe scenă sau în expoziţii.
Acum, scoala are un numar de aproape 700 de elevi, in 31 de clase : 15 la ciclul primar si 16 la gimnaziu.
NUMAR DE ELEVI: 673 Ciclul primar: 311 Gimnaziu: 362
CADRE DIDACTICE: 39
Învăţători 14
Institutori: 2
Profesori: 23
Personal didactic auxiliar: 2
Personal nedidactic: 5

CURRICULUM LA DECIZIA SCOLII

Clasele I-IV:

“English - my love”
“Educaţie interculturală”
“Şi noi avem drepturi”
“Matematică distractivă”
“Comunicare în situaţii concrete”
“Natura văzută cu ochi de copil”
“Matematică pe calculator”
“Prietenul meu calculatorul”
“Jocuri didactice pe calculator”

Clasele V-VIII:

“Prietenul meu calculatorul”
“Eco Ed”
“Matematică şi aplicaţii practice”
“Călători pe meridiane”
“Şi noi avem drepturi”
“Design” “Grafică”

Cercuri:
 “Educaţie rutieră”
 “Dansuri de societate”
 “Handbal”
 “Ansamblu coral”


De la început…
Caras-Severin este un judet in regiunea Banat din Romania, ce are ca resedinta orasul industrial Resita. Situat in partea de sud-vest a Romaniei, judetul Caras-Severin are o suprafata de 8514 km patrati (3,6% din suprafata tarii, ocupa locul al treilea, ca marime intre judetele tarii) si cuprinde 2 municipii, 6 orase, 69 de comune cu 188 de sate.
Resita, resedinta judetului Caras-Severin, este atestata ca localitate din secolul al XV-lea. Dupa doua veacuri de stapanire turceasca, Banatul este cucerit de Imperiul Austriac in 1716. Acesta organizeaza regiunea, conform necesitatilor de a-i exploata resursele miniere, construind pe rand furnale si topitorii . Adevarata ei istorie incepe din 1771 cand s-au inaugurat aici primele furnale. De atunci Resita s-a dezvoltat ca un puternic centru industrial, fiind unul din cele mai vechi si importante din Europa de sud-est.
La un secol de foc nestins, Resita aniversa evenimentul intemeierii. Era intr-o perioada de dezvoltare a uzinelor si a localitatii, de afirmare a vietii culturale, de modernizare pe toate planurile. Oraşul Reşiţa s-a dezvoltat prin apariţia în anii ‘60 a unui nou cartier: Lunca Bârzavei, care, în circa două decenii a reuşit să găzduiască mai mult de jumătate din populaţia oraşului.
În aceste condiţii se impunea , cu necesitate construirea unor şcoli în cartier.
În toamna anului 1964 şi-a deschis porţile prima şcoală din cartier, ŞCOALA DE 8 ANI NR. 7 REŞIŢA. Avea un număr de 22 de clase, din care 13 la ciclul primar şi 9 la gimnaziu. Elevii erau îndrumati de 13 învatatori şi 21 de profesori, iar director al şcolii a fost domnul profesor NICA ADAM.

Patru decenii... si ceva…
Cei care s-au născut odată cu şcoala sunt acum profesori, ingineri, medici, economişti, oameni de afaceri, parlamentari, muncitori... iar cei care i-au deschis porţile la 1 septembrie 1964, fie că s-au dus să se odihnească pentru totdeauna – fie-le memoria binecuvântată – fie că s-au retras pentru a trăi o a doua tinereţe alături de nepoţi.
Aparent, 40 de ani înseamnă puţin. Pentru o şcoală, bogăţia trăirilor şi semnificaţia zilelor de trudă asupra cărţii în conversaţia aproape religioasă dintre bancă şi catedră, paşii înainte făcuţi pentru înţelegerea universului şi cucerirea lui, cu tot ce are, face din fiecare oră de clasă un eveniment. Anii de învăţătură plesnesc sub greutatea seminţelor a ciorchinilor adunaţi de fiecare, ca merinde de drum pentru tot restul vieţii.
În 40 de ani s-au format tot atâtea promoţii de elevi, la modelarea lor pentru viaţă şi-au adus obolul zeci şi sute de semănători ai învăţăturii de carte.

Acum…
E greu să faci o retrospectivă succintă a atâtor ani, deoarece fiecare om, fiecare copil al şcolii a avut şi are o însemnătate specială în viaţa ei, reprezentând experienţe existenţiale ce nu pot fi neglijate. Sintetizând activitatea şcolii, acum la 40 de ani, putem aprecia eforturile zecilor de generaţii de elevi şi dascăli, care au adus ofranda lor de muncă şi spiritualitate pe altarul acestei instituţii.
Pentru noi, cei aflaţi sub stindardul Şcolii 7, a fi dascăl reprezintă o chemare – dăruirea totală şi pasiunea de a modela sufletele, caracterele copiilor veniţi să descopere lumea, de a-i ajuta să se definească.
Pregătirea intelectuală a elevilor noştri, integraţi, majoritatea, în cele mai bune licee sau şcoli profesionale, a purtat şi poartă amprenta calităţii, determinând menţinerea şcolii pe locuri fruntaşe în judeţ. Elevii şcolii au fost si sunt bine pregătiţi pentru viaţă, aflandu-se într-o permanentă concurenţă intelectuală, fiind deprinşi cu munca şi educaţi pentru a deveni buni cetăţeni.

Galerie foto