SCOALA GIMNAZIALA PERIETI
Perieti, Olt

Prezentare

 

 

Localitatea Perieţi, este situată la o distanţă de circa 18 km de municipiul Slatina, reşedinţa judeţului Olt şi are în componenţa sa 3 sate cu o populaţie de circa 2100 locuitori, la nivelul anului 2014. În localitate funcţionează 5 unităţi şcolare, din care 2 şcoli cu clasele CP-VIII şi 3 grădiniţe.

In anul scolar 2014-2015 , la unitatile scolare din localitatea noastra functioneaza un numar de  28 cadre didactice calificate. Pe categorii:

  1. ♣ 4 educatori, din care 3 titulari şi 1 suplinitor calificat; 2 dintre ei au gradul didactic I, 1-gradul II şi unul definitivat.
  2. ♣ 7 învăţători -4 titulari, 3 suplinitori, dintre care 3 au gradul didactic I, 1 are gradul didactic II, 2 au definitivat siunul  este debutant
  3. ♣ 17 profesori, din care 5 sunt titulari şi 12 suplinitori calificaţi; 2 au gradul didactic I, 3 au gradul didactic II, 8 definitivi, 4 debutanţi .
  4. În concluzie avem 7 cadre cu grad didactic I, 5 cadre cu gradul didactic II, 11 cadre definitive şi 5 debutante.
  5. În anul şcolar 2014-2015, în unitatea noastră funcţionează urmatoarele efective de elevi:
  6. 1. G.P.N. Perieţi                                -  30 preşcolari
  7. 2. G.P.N. Perieţii de Sus                    -  11 preşcolari
  8. 4. G.P.N. Mierleşti                             -  18 preşcolari
  9. 5. Şcoala Gimnaziala Perieţi      - 152 elevi
  10. 6. Şcoala Gimnaziala Mierleşti   -  59 elevi
  11. Şcolile cuprind un număr de: 82 copii în învăţământul preşcolar repartizaţi în 4 grupe, în învăţământul primar 108 elevi repartizaţi în 6 clase, iar în învăţământul gimnazial 113 elevi repartizaţi în 6 clase.

În prezent, în comună funcţionează 5 unităţi şcolare, din care 2 şcoli cu clasele CP-VIII şi 3 grădiniţe. Şcoala Gimnaziala Perieţi este unitatea de centru cu personalitate juridică.

Şcolile dispun de două laboratoare AEL, internet, fax, video, scanner, cameră video, aparat digital foto etc.

Localitatea Perieţi, este situată la o distanţă de circa 18 km de municipiul Slatina, reşedinţa judeţului Olt şi are în componenţa sa 3 sate cu o populaţie de circa 2188 locuitori, la nivelul anului 2009. În localitate funcţionează 6 unităţi şcolare, din care 2 şcoli cu clasele I-VIII şi 4 grădiniţe, însumând 302 preşcolari şi elevi.

In anul scolar 2009-2010 , la unitatile scolare din localitatea noastra functioneaza un numar de  29 cadre didactice calificate. Pe categorii:

  1. ♣ 5 educatori, din care 3 titulari şi 2 suplinitori calificaţi; 4 dintre ei au gradul didactic I           şi  unul este debutant
  2. ♣ 6 învăţători - titulari, dintre care 3 au gradul didactic I, 1 are gradul didactic II, unul  este        debutant şi unul definitiv
  3. ♣ 18 profesori, din care 5 sunt titulari şi 13 suplinitori calificaţi; 3 au gradul didactic I, 4 au   gradul didactic II, 7 definitivi, 4 debutanţi .
  4. În concluzie avem 10 cadre cu grad didactic I, 5 cadre cu gradul didactic II, 8 cadre definitive şi 6 debutante.
  5. În anul şcolar 2009-2010, în unitatea noastră funcţionează urmatoarele efective de elevi:
  6. 1. G.P.N. Perieţi                                -  34 preşcolari
  7. 2. G.P.N. Perieţii de Sus                    -  14 preşcolari
  8. 3. G.P.N. Măgura                               -  15 preşcolari
  9. 4. G.P.N. Mierleşti                             -  19 preşcolari
  10. 5. Şcoala cu clasele I-VIII Perieţi      - 134 elevi
  11. 6. Şcoala cu clasele I-VIII Mierleşti   -  87 elevi
  12. Şcolile cuprind un număr de: 82 copii în învăţământul preşcolar repartizaţi în 5 grupe, în învăţământul primar 108 elevi repartizaţi în 6 clase, iar în învăţământul gimnazial 113 elevi repartizaţi în 13 clase.
  13. Unităţile şcolare din localitatea Perieţi dezvoltă, cu sprijinul comunităţii locale, un mediu favorabil învăţării, bazat pe valori certe, în care fiecare individ este pregătit pentru o treaptă superioară de educaţie, dar şi ca cetăţean. În acest sens, avem în vedere şcolarizarea tuturor copiilor, depistarea abilităţilor elevilor si dezvoltarea acestora, întocmirea de programe pentru elevii proveniţi din medii defavorizate, pregătirea intelectual - moral - civică a elevilor în vederea integrării lor în societate, respectând în toate acestea principiul şanselor egale.

 

Comuna Perieţi, din judeţul Olt se află asezată în partea de sud-est faţă de centrul judeţului, municipiul Slatina, la o distanţă de, aproximativ 18 km de acesta. Ca atestare documentara ,comuna PERIETI ( satele Perieti si Mierlesti ) datează pe aceste meleaguri  din 6 mai 1696 , asa cum rezulta din documentul semnat la aceasta data de " Preda ot Mierlesti si Stan postelnic ot Perieti "  .

Până la aceasta dată, comuna a fost asezată pe o altă vale, spre est, la o distanţă de 1 km, care si astăzi poartă numele de Valea cu casele sau Valea Caselor. Vechea asezare a fost părăsită din cauza lipsei de apă si a văii, care era prea stramtă pentru o asezare omenească si expusă deselor inundaţii.
Locul unde este asezată comuna în prezent corespunde, din toate punctele de vedere, întrucât valea este mai largă iar, în partea de vest curge pârâul Iminog. Pământul este fertil, asigurând producţii agricole bune pentru locuitorii comunei.

Denumirea comunei Perieţi provine după una din variantele legendei de la numele unui haiduc EŢU, care cu secole în urmă a poposit pe aceste meleaguri, înfiinţând o mare plantaţie de PERI pe malul stâng şi drept al Iminogului, ce străbate astăzi localitatea noastră. De la "PERII LUI EŢU" a rezultat actuala denumire"PERIEŢI!".

Locul actual unde este amplasată Şcoala cu clasele I-VIII Perieţi este proprietatea doamnei Lucreţia I. G. Massu, descendentă a familiei FÂNTÂNEANU, nume respectate în municipiul Slatina şi în această parte a judeţului Olt, pentru rolul lor cultural şi pentru însemnatele lor donaţii, cuprins în CV 123 şi 131 şi constituie parte din centrul istoric al comunei Perieţi. În acest centru se inscriu şi principalele edificii publice datorate donaţiilor Fântâneanu şi Massu : Biserica «Sfântu Dumitrtu», alăturată conacului, ctitoria familiilor Fântâneanu şi Massu din 1857, terenurile pe care se află Primăria, ca şi vechea Şcoală primară, fosta bancă sătească, apoi magazin.

Locul pentru cimitirul din deal, în care sunt înmormântaţi şi străbunii lui Remus Niculescu, a fost, de asemenea, donat comunei de familia Fântâneanu-Massu.

Istoricul de artă Remus Niculesu a fost director al Institutului de Istoria Artei al Academiei Române, urmaş pe linie maternă al familiilor MASSU-FÂNTÂNEANU, din comuna Perieţi, pe terenul proprietate a acestei familii fiind amplasată actuala construcţie a şcolii. Conform documentelor depuse la conducerea şcolii de d-na Elena Niculescu, co-moştenitor a istoricului de artă Remus Niculescu, dorinţa acestuia a fost de a ceda comunei Perieţi, fără despăgubiri, prin act de donaţie terenul pe care se află clădirea şcolii, şi poate chiar...  mai mult!

Şcoala a luat fiinţă,dupa spusele bătrânilor din sat,cam pe la1850. Primul învăţător nu se ştie precis cine a fost .Se zice că ar fi fost un cântăreţ din Priseaca,numit Prisăcaru,fost şi logofăt.

În anul 1970/1971, şcoala Perieţi, dispunând de un corp profesoral calificat pentru toate disciplinele de învăţământ, a fost nominalizată printre şcolile din judeţ, care au capacitatea de a organiza învăţământul de 10 ani. Din anul şcolar 1970-1971, şcoalc a funcţionat cu clasele I-X, treapta I de liceu, ca o apreciere a calităţii corpului profesoral, aici învăţând elevi şi din comunele învecinate. După anul 1989, şcoala a funcţionat în continuare cu zece clase, transformându-se treptat în Şcoală de Arte şi Meserii până în anul şcolar 2006-2007 inclusiv, începând cu anul următor desfiinţându-se clasele a IX-a şi a X-a, din lipsă de elevi, ca urmare a evoluţiei demografice a societăţii.

În prezent, în comună funcţionează 6  unităţi şcolare, din care 2 şcoli cu clasele I-VIII şi 4 grădiniţe. Şcoala cu clasele I-VIII Perieţi este unitatea de centru cu personalitate juridică. Şcoala este de tipul P+1, adică parter şi etaj, este construită în anii 1983-1984, are aspectul unui local de liceu.

Toate cadrele didactice sunt calificate, şcoala fiind câştigătoare a două proiecte prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în cadrul Proiectului pentru Învăţământul Rural, în cadrul cărora s-a înfiinţat la Şcoala cu clasele I-VIII Perieţi un Centru de Documentare  şi Informare unde se redactează lunar publicaţia şcolară "MERIDIAN DE PERIEŢI", iar la Şcoala cu clasele I-VIII Mierleşt, printre altele s-a realizat o minisală de teatru dotată cu echipamente corespunzătoare.

Şcolile dispun de două laboratoare AEL, internet, fax, video, scanner, cameră video, aparat digital foto etc.

Galerie foto