Scoala Gimnaziala Raciu
Raciu, Dambovita

Prezentare

       Școala Generală Raciu este școală coordonatoare (PJ), având în coordonare urmatoarele școli:

    - Școala Generală Raciu - clasele I-VIII 
    - Școala Generală Şuţa-Seacă - clasele I-VIII
    - Școala Generală Silişte - clasele I-IV
    - Grădiniţa de copii cu program normal Raciu
    - Grădiniţa de copii cu program normal Şuţa-Seacă
    - Grădiniţa de copii cu program normal Silişte

       Şcoala Raciu a fost înfiinţată în noiembrie 1859, prin strădania preotului Neacşu Marinescu.

       Şcoala nu avea local propriu, ci funcţiona în casa preotului, iar copiii nu aveau un spaţiu anume pentru activităţile didactice. În acea perioadă frecventau cursurile şcolii doar 20-30 elevi.

      Preotul Neacşu Marinescu continuă să fie învăţător până în anul 1884, în această perioadă numărul copiilor crescând, astfel în anii 1877, 1878, 1880, frecventând cursurile50 de elevi. Programa de studiu care se folosea la acea vreme (1864-1884) era formată din următoarele discipline: Aritmetica, Gramatica, Geografia, Religia, Intuiţie, Citirea, Istoria Patriei, Caligrafia şi Muzica. Mobilierul şcolii se compunea din 4 bănci, o tablă mică, o catedră şi un scaun.

       În anul 1895 a fost clădit localul propriu pentru şcoală pe terenul primit prin reforma agrară din 1864, în mărime de 600 de stânjeni. Această clădire avea o singură sală de clasă care avea lungimea de 6,35m, lăţimea de 4,90m şi înălţimea de 2,75m. Era construită din zid de paiantă cu temelia din tălpi groase de stejar, aşezate pe piatră la o înălţime de 0,50m. Era podită cu scânduri şi acoperită cu tablă.

        În anul 1905 vine învăţător în satul Raciu, Vasile Popescu.

        Din actul de donaţie din 1932 dat de Eufrosina Văcărescu, elena Văcărescu şi Zoe Cabriol se subliniază că donatoarele solicită construirea unui local de şcoală care să poarte denumirea de „Enăchiţă şi Eufrosina Văcărescu”.

         În anul 1939 vine ca învăţător în satul Raciu, Nicolae Nica, dar este nevoit să plece în anii de război, permanenţa activităţilor didactice fiind asigurată de cadre didactice necalificate. Imediat după al doilea război mondial copiii satului nu mai aveau unde învăţa şi au fost nevoiţi să înveţe până în anul 1957 într-o fostă cantină muncitorească.

         Se construieşte un nou local de şcoală care se finalizează în anul 1957.

         Această şcoală se compunea din 3 săli de clasă şi o cancelarie, la care se vor adăuga încă 2 săli de clasă şi cancelarie în anul 1971. Lângă localul vechi se vor  construi încă 4 săli de clasă în 1979.

       În prezent, Şcoala Raciu, în urma unui amplu proces de modernizare început în anul 2007-2008 dispune de un laborator modern de informatică cu o reţea compusă din 20 de calculatoare conectate la internet, o sală Media dotată cu videoproiector, ecran de proiecţie, sistem de sunet performant şi conexiune internet pentru diverse activităţi. De asemenea, în urma procesului de modernizare s-a înlocuit sistemul de încălzire clasic compus din sobe cu un sistem de încălzire cu calorifere şi centrală termică, s-a înlocuit tâmplăria clasică cu tâmplărie termopan precum şi alte lucrări de renovare ceea ce a sporit gradul de confort necesar desfăşurării activităţii didactice într-un cadru propice.

 

Galerie foto