Scoala Gimnaziala Roata de Jos
Roata de Jos, Giurgiu

Prezentare

Comuna Roata de Jos este situată în nordul judeţului Giurgiu  şi are o populaţie de peste 8000 locuitori,  educaţia de bază se asigură în 5 unităţi de învăţământ, iar Şcoala cu clasele I-VIII Roata de Jos este una din aceste unităţi.

 

Şcoala noastră îşi desfăşoară activitatea în două locaţii. Locaţiile şcolii, deşi vechi, sunt bine întreţinute şi asigură un climat plăcut pentru activităţile specifice. Şcoala  dispune de 9 săli de clasă funcţonale, dotate cu mobilier de bună calitate.

 

În  anul şcolar 2007-2008 au fost cuprinşi 434 elevi în 18 clase, din care:

                   - învăţământ preşcolar: 40  elevi

                   - învăţământ primar: 64 elevi

                   - învăţământ gimnazial: 330 elevi

 

Şcoala formează elevi cu personalităţi active, competente şi creative, capabili să-şi construiască o carieră ce generează dezvoltarea socio-economică a localităţii.

 

Şcoala noastră este deschisă tuturor celor interesaţi de propria dezvoltare, oferă resurse umane şi materiale corespunzatoare intereselor acestora şi acordă sprijinul necesar valorificării aptitudinilor şi talentelor fiecăruia.

 


Trepte…

Printre crengile falnicului stejar, se zăresc ferestrele mari de o parte şi de  alta a frontonului cu balcon şi arcade brâncoveneşti, ale unei clădiri – adevărat centru de lumină pentru minţile celor mai mici locuitori ai comunei – Şcoala cu clasele I – VIII.

O şcoală cu vechime, cu tradiţie, o şcoală care se mândreşte cu trecutul ei, cu foştii săi elevi.

Deşi cel mai vechi document prin care se atestă existenţa acestei unităţi şcolare datează din anul 1893; şcoala a existat şi înaintea acestei date, care a funcţionat într-o casă cu două camere şi o sală, pusă la dispoziţia comunităţii de învăţătorul Constantin Florescu.

Sub directa coordonare a acestui inimos şi neobosit dascăl, în 1927 se inaugurează noua clădire cu două săli – actualul cabinet de limba romană şi sala de sport. De-a lungul anilor s-au adăugat pe rând, noi săli de clasă, ca în zilele noastre să existe nouă săli de clasă, o sală de sport, 2 cancelarii, secretariat. În anii 1975 – 1987, şcoala a dispus şi de două ateliere cu dotare adecvată pentru profil mecanic şi pentru o perioadă mai mică un atelier de ţesut covoare persane. Şcoala a avut şi un lot şcolar – peste drum de şcoala – cu culturi experimentale, o pepinieră şi o seră productivă, care a adus fonduri folosite în dotarea cabinetelor.

Stejarul, la umbra căruia multe generaţii şi-au petrecut copilăria, este de o vârsta cu şcoala, fiind plantat de acelaşi învăţător C. Florescu. A existat, până în 1972 şi un păr – de o vârstă cu stejarul, pe locul actualei fântâni, din care, ca în „Domnu Trandafir”, copiii primeau de la domnu’ pere coapte la începutul fiecărui an şcolar.

Multe schimbări a cunoscut şcoala noastră, de la învăţământ de 4 ani in 1890, s-a trecut la cel de 7, de 8 şi apoi de 10 ani, iar în anii 1989 – 1991 să funcţioneze şi învăţământ liceal seral – clasele a XI-a si a XII-a, precum şi clase de şcoală profesională.

Bineînţeles că numărul copiilor a fost în creştere continuă, ajungând la câte 4 clase paralele în anii 1974 –76 cu un număr de peste 600 de elevi şi de 26 de cadre didactice.

Nu putem să nu amintim de cadrele didactice care prin competenţă, dăruire şi dragoste pentru copii au format generaţii întregi de tineri cu o pregătire temeinică, cu principii sănătoase de viaţă, pentru că elevii învăţau. Şi învăţau foarte bine. Dintre aceştia, unii s-au întors la şcoala unde au fost elevi, dar în calitate de învăţători şi profesori.

Şcoala, prin elevii şi dascăli a cunoscut perioade grele (în anii de război, în iernile îngheţate, încălzite cu godine), dar şi perioade de afirmare – obţinând numeroase premii la concursurile artistice, olimpiade şcolare şi, nu în ultimul rând, locul III pe judeţ, ca unitate model de învăţământ, în 1986.

Am punctat succint câteva trepte din existenţa Şcolii Roata de Jos, de la apariţia sa - sfârşitul secolului al XIX- lea – şi până la sfârşitul secolului al XX-lea.

Galerie foto