Scoala Gimnaziala Runcu
Runcu, Dambovita

Prezentare

SCOALA "CONSTANTIN SECAREANU" RUNCU FACE PARTE DIN RETEAUA SCOLARA A JUDETULUI DAMBOVITA.

TELEFON:0245 234 011

E-mail:scoala.runcu@gmail.com

 

 

Conducerea scolii si administratia locala au fost  intotdeauna preocupate de imbunatatirea  conditiilor de desfasurare a procesului de invatamant. Treptat este inlocuit mobilierul vechi cu altul modern. Scoala este dotata cu televizoare, DVD,camera video,video proiector,a fot introdusa televiziunea prin cablu si Internet.

 

 

Scoala pentru copiii runcenilor a existat cu mult inainte de 1800. La 1842 a functionat pe langa conacul unui mosier. Intr-o scoala construita din barne invatau inghesuiti 12 copii.

Dupa 1864 este construit un local de scoala care insa a ars. Locuitorii au construit o alta scoala cu doua sali de clasa, in care a functionat pana in 1911.

Crescand numarul populatiei, iar invatamantul primar devenind obligatoriu, cele doua sali devin neincapatoare, astfel din 1908 se ia masura functionarii in localuri diferite pe sate.Constructia unei scoli noi in Runcu a durat mult timp din mai multe motive: pe de o parte existau case incapatoare si nelocuite unde scoala a fost o lunga perioada de timp gazduita, apoi lipsa terenului pentru construirea localului la centru, mai acceptabil pentru cele trei sate, dar principalul motiv trebuie cautat in neglijenta organelor administrative.

Scoala din Runcu devine cel mai important factor de cultura si era tot mai ecesarna construirea unui local de scoala corespunzator. Astfel in 1963 in mijlocul satului a aparut o scoala spatioasa cu parter si etaj avand spatiu suficient pentru desfasurarea activitatii instructiv-educative.

Galerie foto