ŞCOALA GIMNAZIALĂ STOICĂNEŞTI
Stoicanesti, Olt

Prezentare

     Şcoala cu clasele I - VIII din Stoicăneşti  îşi propune să se ridice permanent la inălţimea aşteptărilor beneficiarilor săi  (elevi, parinţi, comunitatea locală). Întregul corp profesoral este dedicat procesului de învăţămant, scopul nostru fiind acela de a veni în întampinarea tuturor nevoilor educaţionale ale elevilor prin îmbunatăţirea continuă a serviciilor de învăţămant pe care le oferă unitatea noastră şcolară. Scopul instituţiei noastre este acela de a transforma elevul într-un cetăţean responsabil, cu perspective.
     În centrul preocupărilor cadrelor didactice stau elevul şi nevoile acestuia de comunicare, de socializare, de dobandire de noi cunoştinţe şi nu în ultimul rând de formare a competenţelor şi abilitaţilor care să-i ofere posibilitatea de a-şi dezvolta personalitatea în raport cu aptitudinile pe care le are fiecare, pentru a face faţă cu succes provocărilor viitoare.

 


   Comuna Stoicăneşti este aşezată în Campia Boianului, de o parte şi de alta a Călmaţuilui Mare. Ocupă o poziţie centrală în Campia Boianului, la aproximativ 12 km est de Olt şi 14 km vest de raul Vedea.

   Pana în anul 1838, deprinderea primelor slove la Stoicăneşti a fost posibilă pe langă biserica din sat, încă din vremea lui Mircea cel Bătran.

   Actul de înfiinţare a şcolii din Stoicăneşti poate fi socotit "Ordinul din 14 ghenarie 1838 al Marii Vornicii a Ţării Romaneşti" trimis tuturor ocarmuirilor judeţene. Dintr-un document datat din 1843 reiese că în satul Stoicăneşti, şcoala deschisă în 1838 se afla pe moşia Anghelicăi Stoicănescu. În 1840 satul avea 150 capi de familie şi 14 şcolari. Cu aceştia şi-a început Badea Stan, primul învăţător, misiunea de luminare a fiilor localităţii.

   Despre istoria şcolii noastre avem mărturii de la bătranii satului care povesteau că, în urmă cu aproximativ 200 de ani, copiii învăţau carte în tinda bisericii, cu preoţii şi dascălii de atunci. Pentru un timp, şcoala a fost găzduită în bordeiul preotului Dumitru Roşanu. De aici s-a mutat în casa primului învăţător "calificat " din comună, Radu Pandurescu. O etapă nouă în istoria şcolii noastre a constituit - o prezenţa învăţătorului Constantin Predescu, în timpul căruia s-a pus pentru prima dată problema construirii unui local de şcoală.

   Despre primul local al şcolii Stoicăneşti se ştie că a fost construit din nuiele împletite, funcţionand în localul de barne al Primăriei, pe locul casei lui Alexandru Nicolescu, cantăreţ bisericesc. Noua locaţie are o sală, două camere pentru învăţător şi o curte de 720 de metri pătraţi neîmprejmuită.

   De - a lungul anilor, şcoala din comună a funcţionat în mai multe locaţii şi a beneficiat de aportul mai multor minţi luminate, care au rămas în istoria localităţii (Ionel Bărbulescu, Constantin Gh. Vieru,  Tudor Piţigoi etc.).

   În prezent, şcoala noastră îşi desfăşoară activitatea într-o clădire modernă, situată langă baza sportivă a comunei. Clădirea asigură condiţii propice bunei desfăşurări a procesului de învăţămant.             

Galerie foto