Scoala Gimnaziala Unirea
Unirea, Dolj

Prezentare

  • UNITATEA ŞCOLARĂ:

ŞCOALA CU CLASELE I -VIII UNIREA

  • ADRESA UNITĂŢII:

Comuna UNIREA - Judeţul DOLJ

  • LOCALIZAREA GEOGRAFICĂ A ŞCOLII:

Localitatea noastră se află situată în S-V judeţului Dolj, la graniţa cu judeţul Mehedinţi. În Câmpia Băileştilor, la 10 km de fluviul Dunărea.


         Şcoala noastră a luat fiinţă, în anul 1835, deci la un an după ce s-au deschis primele şcoli în Ţara Românească(1834). La început şcoala a funcţionat în chilia bisericii apoi a fost una dintre cele 2000 de şcoli ridicate de Alexandru Ghica în anul 1837. Şcoala avea o singură clasă cu o suprafaţă  de 52m2 şi o cameră pentru învăţător. În anul şcolar 1880/1881 sunt înscrişi 28 de elevi. Clădirea a fost demolată în anul 1975 din cauza distrugerilor provocate de pânza de apă freatică.

          Abia în sec XIX numărul populaţiei şcolare creşte şi se impune construirea a 2 noi localuri tip „Spiru Haret", unul terminat în 1860 iar celălalt în 1933. In scripte este cuprinsă doar jumătate din populaţia de vârstă şcolară. Creşterea perioade de şcolaritate prin generalizarea învăţământului de 7 şi 8 ani impune construirea a încă 2 localuri, unul cu 4 săli de clasă şi un laborator dat în folosinţă în 1963 iar altul cu 8 săli de clasă şi un laborator dat în folosinţă în 1990.

          De-a lungul timpului au stat în băncile acestei şcoli zeci de mii de copii care, sub îndrumarea unor dascăli destoinci precum CONSTANTIN TURTURICĂ, OPRICĂ ŢECULESCU, TACHE IACOB, ILIE MATEUCĂ, şi-au însuşit tainele ştiinţei de carte, unii dintre ei ajungând cunoscuţi dincolo de hotarele satului: poetul AUREL TITĂ, coregraful ŞTEFAN TITĂ, traducătorul IONCICĂ TITU, PETRICĂ GĂMĂNESCU, fost pretor al plasei Pleniţa, PETRICĂ DUMITRESCU, fost secretar al Primăriei Craiova, şi alţii.