Scoala Gimnaziala Vilcanesti
Valcanesti, Prahova

Prezentare

 Scoala cu clasele I - VIII Valcanesti este asezata in localitatea Valcanesti, judetul Prahova, la o distanta de aproximativ 28 km de municipiul Ploiesti.


     Scoala incepe sa functioneze in satul Valcanesti in anul 1838, iar dascal este tanarul invatator candidat Radu, fiul diaconului Petre.
     La inceputul activitatii sale dascalul se numea candidat de invatator si vara, dupa incheerea anului scolae trebuia sa mearga la Scoala normala de la resedinta de judet, unde timp de trei luni studia sub indrumarea unui profesor.
     In anul 1845 Valcanestiul cu Trestioara apare ca localitate in care functioneaza o scoala condusa de invatatorul Ghorghe sin popa Radu, cu un numar de copii de varsta scolara de 192.
     Dupa inabusirea revolutiei de la 1848, scolile satesti nu au mai fost redeschise fiind considerate periculoase, locuri unde se produce agitatie revolutonara. In judetul Prahova, scolile primare si-au reluat cursurile in 1856, dar numai cu 22. Cea mai apropiata scoala de Valcanesti care a functionat in acel an, a fost scoala din Varbilau, la care au fost poate si elevi din Valcanesti si Trestoara. Intr-o lista din 1861 „Invatatorii si satele in care acestia functionau"
nu apare Valcanestiul, apare in schimb Trestioara cu invatatorul Grigore Chitu.
     Intr-un dosar descoperit la D.J.A.N. Prahova, fond Scoala generala Valcanesti, ce continea 39 de pagini redactat de fostul profesor de matematica Gheorghe Tudor aflam ca incepand din anul 1881 la Valcanesti a functionat scoala avand ca invatator pe Vasilache B. Franculescu din Tiparesti.
     Existenta invatatorului Vasilache B. Franculescu la scoala Valcanesti este confirmata si de un almanah pe anul 1891-1893. Scoala nu avea local propriu, functiona intr-un local inchiriat de proprietarul mosiei Dimitrie Pacureteanu, situat pe locul unde se afla, in perioada anilor 1970-1990, magazinul Cooperatiei. In anul 1090 scoala s-a mutat intr-un alt local, o fosta carciuma situata in Branzari, proprietatea lui Mială Soare.
     In anul scolar 1897-1898 erau inscrisi la scoala din Valcanesti in clasa I un numar de 56 de elevi din care au promovat 13.
     Dupa 1900 la scoala din Valcanesti a activat invatatorul suplinitor Ion I Popescu, care absolvise 4 clase liceale, dar care de la 1 februarie 1907 a devenit secretar la primarie. Tot in aceasta perioada activeaza la scoala Valcanesti invatatoarea Elena Costescu.
     In perioada 1908-1932 isi desfasoara activitatea la scoala din Valcanesti Dumitru C Popescu cu o intrerupere de doi ani 1916-1918 timp in care a participat la razboi. Invatatorul Dumitru C Popescu a fost un bun gospodar al scolii, preocupandu-se in permanenta de imbunatatirea bazei ei materiale, a creat conditii bune pentru desfasurarea procesului de invatamant. L-a preocupat frecventa elevilor si a dus o lupta permanenta impotriva analfabetismului.
     In anul 1924 dupa ce scoala a fost marita cu inca o sala de clasa, s-a aprobat de catre Minister, patru posturi permanente de invatator la scoala de centru.
     In perioada razboiului, a functionat ca invatator suplinitor preotul Gheorghe Marinescu, in locul unor invatatori plecati pe front.
     Intr-un proces verbal din 14 iulie 1939 facut in urma inventarierii imobilelor comunale se face o descriere a scolii din Valcanesti de la acea data, constructie ce astazi nu mai exista:Imobilul se afla la intalnirea garlelor Sârata si Lespedea, din centru comunei... Acest imobil se compune din: un teren cu suprafata de 400 m²... vecin cu apa Lespedea, cu drumul Trestioara, ce trece prin albia garlei, Sarata si Nicolae I Serban.
     In anii de dupa razboi, dupa reforma invatamantului din 1948 la Valcanesti s-a produs un regres in ceea ce priveste invatamantul si in privinta calificarii cadrelor didactice, comparativ cu perioada de dinaintea razboiului.
     Aceasta situatie a fost imbunatatita prin reforma invatamantului din 1956.
     Dupa 1948 a crescut numarul copiilor scolarizati si apar noi posturi de invatatori la scolile din Trestioara si Carjari sate ale comunei Valcanesti.
     Incepand din 1949 la scoala Valcanesti s-a format clasa a V-a, iar in anii urmatori clasele a VI si a VII-a. In anul 1952 au fost primii absolventi ai ciclului II. Din anul scolar 1964/1965 a aparut si clasa a VIII-a. In anul scolar 1974/1975 s-a infintat clasa a IX-a iar anul scolar urmator clasa a X-a. Scoala din Valcanesti si-a pastrat aceasta organizare pana in anul scolar 1992/1993. De atunci si pana in prezent (2009) scoala din Valcanesti a ramas numai cu clasele I-VIIII.
     In anul 1957 s-a infintat in Valcanesti si invatamantul prescolar, prin aparitia unei gradinite in fosta locuinta a directorului scolii de centru.
     Scoala din Valcanesti a continuat sa functioneze in locaul construit in perioada interbelica, construita in 1888. In 1967 s-a dat in folosinta o scoala noua cu 5 sali de clasa si doua cancelarii amplasate in imediata apropiere a fostei case boieresti. In anul 1984 scoala din Valcanesti s-a marit cu o noua aripa construita in prelungirea celei din 1967.

Galerie foto