Centrul Scolar pentru Educaţie Incluziva "C-Tin Pufan" Timisoara
Timisoara, Timis

Prezentare

Despre noi

Scoala cu cls I-VIII si gradinita "Constantin Pufan " din Timisoara este unitatea de invatamant special din zona de vest a tarii care scolarizeaza copii cu deficiente de auz cu varste intre 3 si 16 ani.

In prezent unitatea scolara se ocupa de educarea si recuperarea unui numar de 110 copiii.

Copiii deficienti de auz cu diferite grade de surditate, provin din judetele Timis, Caras - Severin, Arad, Mehedinti, Hunedoara si raman in regim de internat pe perioada anului scolar.

La terminarea celor 8 clase de invatamant obligatoriu, copiii reusesc sa-si insuseasca cunostinte generale de baza care ii vor ajuta apoi, la dobandirea deprinderilor de munca intr-o meserie si la integrare sociala.

Cadrele didactice ale scolii au pregatire in psihopedagogie speciala si in terapii specifice deficientei auditive si deficientelor asociate.

In procesul instructiv - educativ si recuperatoriu folosim prin compensare analizatorii valizi ai copiilor, iar prin laboratorul audiologic al scolii, asiguram compensarea tehnica.

In comunicare folosim metoda orala, labiolecturarea, limbajul mimico-gestual dar si comunicarea totala, de la caz la caz.

Unitatea beneficiaza de finantare de la bugetul de stat prin Consiliul Judetean Timis.

Indrumarea profesinala speciala este asigurata de Ministerul Educatiei si Cercetarii prin Inspectoratul Scolar Judetean Timis.

Activitatea unitatii scolare se desfasoara in doua locatii in orasul Timisoara:

  • - Clasele I-VIII pe strada Bucegi, Nr.2

  • - Grupele de gradinita pe strada Odobescu ,Nr.25


Dupa o absenta de aproape 50 de ani, in anul 1992 se infiinteaza in Timisoara, pe strada Odobescu nr.25, doua grupe de gradinita si o clasa I de copii surzi.In tot acest rastimp copiii surzi din zona de vest a tarii mergeau pentru scolarizare in alte scoli din tara, la sute de kilometri.

Copiii care s-au inscris la noua unitate infiintata veneau din judetele Timis, Caras-Severin si Arad.

In anul 1994, numarul mai mare de copii care au venit spre scolarizare, a necesitat alocarea unui alt spatiu scolar.S-a primit spre folosinta localul din strada Bucegi nr.2, unde s-au mutat clasele de invatamant primar si gimnazial si unde fiinteaza si in prezent unitatea scolara.

Gradinita de pe strada Odobescu nr. 25 a continuat sa existe ca unitate separata pana in septembrie 1997.

Clasele primare si gimnaziale care au functionat in cladirea de pe strada Bucegi nr.2 au fost afiliate spre administrare Scolii Speciale Profesionale si respectiv Scolii Speciale "P.P.Neveanu.

Din septembrie 1997 prin decizia Inspectoratului Scolar Timis nr.279, clasele de invatamant primar si gimnazial pentru copii surzi si Gradinita de pe strada Odobescu nr.25 formeaza o unitate scolara cu o unica conducere, d-na prof. Doina Ziegler sub denumirea de "Scoala de hipoacuzici" Timisoara.

Din iunie 1998 directorul scolii este prof.Liliana Dragan, iar scoala isi schimba denumirea in "Scoala cu clasele I-VIII si gradinita "Constantin Pufan".

Numele de "Constantin Pufan" este dat pentru amintirea profesorului universitar "Constantin Pufan" care a scris multe studii de literatura de surdologie, dupa care multe generatii de studenti si profesori s-au instruit si perfectionat.

Prima promotie de absolventi a scolii formata din 11 elevi a absolvit clasa a VIII- a in anul 2000.Acestia au participat si la examenul national de capacitate, in aceleasi conditii cu ceilalti elevi din scolile publice, dar nu au promovat.

In anul 2002 au absolvit clasa a VIII-a 24 de elevi, dintre care 12 au participat la examenul national de capacitate si 10 elevi au promovat acest examen.

In anul 2003 si 2004 au mai absolvit 8 clase inca 24 de elevi si toti s-au integrat spre profesionalizare in Scoala Speciala Profesionala.

In anul 2004 au absolvit Scoala Profesionala 12 elevi si s-au indreptat spre piata muncii din judetil Timis, Arad si Caras-Severin in meseriile de: tamplar, faiantar-mozaicar, frizerie-coafura, lucrator in industria usoara (croitorie).

In timp, in scoala au venit copii deficienti de auz si din judetele Alba, Hunedoara si Mehedinti.

In cei 13 ani de cand s-a infiintat unitatea scolara si-a marit numarul de copii pe care ii scolarizeaza, si-a marit numarul de cadre didactice specializate in surdodidactica si a devenit recunoscuta ca centru de resurse in zona de vest a tarii.

Amenajarea spatiilor scolare si imbunatatirea bazei materiale s-a facut prin contributia sponsorilor din strainatate, contactate de directorul scolii, precum si cu resurse financiare de la Consiliul Judetean Timis.

In prezent, scoala deserveste un numar de 110 copii cu deficiente de auz si cu deficiente asociate, cu varste cuprinse intre 3 si 16 ani, din judetele Timis, Arad, Caras-Severin, Mehedinti, Hunedoara, Alba.

Galerie foto

muncind muncind si eu pot face gogosi !! muncind muncind si eu pot face gogosi !! ne jucam distractie maxima ne distram Proiectul  "Pufuletii creativi" Proiectul "Pufuletii creativi"  Proiectul   "Pufuletii creativi" PROIECTUL PRIMAVARA EUROPEANA CSEI C PUFAN TIMISOARA PROIECTUL PRIMAVARA EUROPEANA CSEI C PUFAN TIMISOARA