ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.1 HOCENI
Hoceni, Vaslui

Prezentare

ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.1 HOCENI se afla in comuna Hoceni, judetul Vaslui. Este o unitate scolara cu personalitate juridica ce are in subordine urmatoarele unitati scolare:

Scoala de arte si meserii Hoceni

Scoala cu clasele I-VIII Barbosi

 

Scoala cu clasele I-IV Deleni

Scoala cu clasele I-IV Oteleni

Scoala cu clasele I-IV Siscani

Gradinita Barbosi

Gradinita Deleni

Gradinita Oteleni

Gradinita Hoceni

Gradinita Siscani

 

 

 

Istoricul comunei Hoceni si al satelor ce intra in componenta sa:

Comuna Hoceni a luat fiinta inca din 1770. In prezent aceasta comuna este formata din satele: Hoceni, Oteleni, Deleni, Tomsa. Siscani, Barbosi si Rediu. In decursul timpului unele sate ce compun in prezent comuna Hoceni au alcatuit comune aparte. Este cazul satelor Barbosi, Oteleni, Siscani si Deleni.

Satul Hoceni a luat fiinta in anul 1437 iar numele acestuia a derivat din denumirea data unor pastori care vietuiau pe meleagurile acestea. Satul Hoceni era un sat de clacasi ce se ocupau cu pastoritul si cu agricultura.

Satul Oteleni a luat fiinta in timpul domnitorului Stefan cel Mare si poarta numele unui ostean al marelui domnitor pe nume "Aga Vel Otelel", ostean ce primeste, drept rasplata pentru faptele sale de arme tocmai aceste locuri.

Satul Deleni a luat fiinta tot in timpul domniei lui Stefan cel Mare si poarta numele unui capitan de osti "Deleanu" care pentru faptele de arme savarsite in luptele cu turcii primeste locurile actualului sat. In acele vremuri teritoriul pe care se afla acum satul Deleni era, in cea mai mare parte a sa, acoperit cu paduri. Aceasta a fost cauza pentru care primii locuitori ai satului Deleni s-au asezat in interiorul padurii, in apropierea izvoarelor din locul numit "Rapa". Acest loc este denumit astazi si cu numele de "Poiana". Satul Deleni a fost un sat de razesi ce se ocupau, pe langa activitatile agricole si pastorale obisnuite si cu diferite activitati forestiere.

Satul Tomsa a luat fiinta in jurul anului 1876 cand pe locurile actualului sat s-ar fi asezat un razes mai instarit si care avea o mosie numita "Boiereasca". Treptat mai multi clacasi s-au asezat pe aceaste meleaguri.

Satul Siscani s-ar fi format din locuitorii satului "Guzari" care se afla situat la circa 20 de kilometri mai la sud de actualul sat Siscani. Satul "Guzari" nu mai exista astazi dar vatra sa mai poate fi identificata. Cu toate ca aceasta vatra a fost inglobata in terenul cultivat chiar si pana la ora actuala se mai scot la iveala obiecte casnice taranesti. Satul Guzari era asezat in camp deschis, lipsit de paduri iar locuitorii sai nu se puteau adaposti de atacurile populatiei migratoare. Aceasta ar fi fost cauza pentru care, in jurul anului 1450 pe partea de sud al masivului paduros al Husilor, intr-o poiana, ia nastere satul Siscani. Locuitorii satului Siscani s-au ocupat cu agricultura, pastoritul si sumanitul.

Satul Barbosi a luat fiinta inca din secolul al XVII-lea cand pe aceste meleaguri s-au asezat familiile Barbosul si Crasnici. Astfel , pe malul drept al apei Moisi a luat nastere satul Barbosi iar pe malul stang al aceleiasi ape luand nasteresatul Popesti. Locuitorii satului Barbosi erau clacsi si se ocupau cu agricultura, pastoritul dar si cu activitatile forestiere.

Satul Rediu dateaza din jurul anului 1800 cand pe aceste locuri s-au asezat lucratorii forestieri din satele din imprejurimi. Locuitorii acestui sat erau totodata si buni mestesugari in lemn ei ocupndu-se de producerea a diferite obiecte din lemn: linguri, fuse etc.

Galerie foto