Scoala Gimnaziala Gildau
Gildau, Calarasi

Prezentare

« Nu e destul să ştii, trebuie să şi aplici ; Nu e destul să vrei,trebuie să faci »
J.W.GOETHE

Satul Gâldău face parte din comuna Jegălia, judeţul Călăraşi din ianuarie 1981 şi reprezintă o străveche vatră de locuire din cele mai vechi timpuri;
Localitate rurală, satul Gâldău este situat în S-E ţării, în Câmpia Bărăganului de sud şi Balta Borcei. Vatra satului este dipusă de o parte şi de alta a drumului naţional DN-3B Călăraşi-Feteşti, la 30km distanţă de Călăraşi şi la 20 km de Feteşti.
Relieful se desfăşoară în 3 trepte morfologice principale:
- Lunca Dunării la aproximativ 10m altitudine, cu o lăţime de 9-12 km, cu modulări uşoare;
- Podul de câmpie al Bărăganului sudic,la circa 35m, altitudine absolută, satul Gâldău se găseşte la contactul câmpului împreună cu Jegălia, iar satul Iezerul (aparţine comunei Jegălia) pe terasa inferioară a Dunării.
Climatic, satul Gâldău este cuprins în zona temperat continentală cu un grad de
continentalism destul de accentuat mai ales în zona de câmp şi ceva mai blândă în Balta
Borcei, cu ierni aspre şi veri calde şi cu lungi perioade secetoase.
Vânturile dominante sunt Austral apusean, Crivăţul nordic şi Băltăreţul sudic.
Pădurile care ocupă importante suprafeţe în partea de vest a teritoriului ( Pădurea Râioasa) cât şi în nord (Pădurea Bufteanca) şi est (Pădurea Buciumeanca), au şi rol de atenuare a pământurilor.
Precipitaţiile medii anuale sunt de 50-30 mililitri (ml) pe metru pătrat în luna februarie, cea mai secetoasă şi de 60-70 ml în luna iunie cea mai ploioasă. Solul este fertil, bogat în substanţe nutritive cu o vegetaţie tipică de mediu acvatic.
Denumirea satului este de Gâldău- Mârleanu se datoreşte aşezării pe partea satului Gâldău, a locuitorilor veniţi din satul Mârleanu din Dobrogea de astăzi, de unde şi denumirea de Mârleanu, iar locuitorii mârlăneni.
Numele de Gâldău-Mârleanu datează din secolul al XVI-lea, iar numele de Mârleanu se datoreşte aşezării pe partea satului Gâldău, a locuitorilor veiniţi din satul Mârleanu din Dobrogea de astăzi, de unde şi denumirea de Mârleanu, iar locuitorii mârlăneni.
Din cele afirmate până aici, se poate deduce că alături de băştinaşii care au alcătuit la început populaţia acestui sat Gâldău majoritatea fiind agricultori, ciobanii dobrogeni au constituit al doilea element de populare a satului Gâldău, cât şi a celorlalte sate pe malul stâng al Borcei, cum sunt: Mârleanu, Jegălia, Beilic, Oltina etc., sate care există şi astăzi în Dobrogea.
Şcoala a fost construită în anul 1838 pe terenul cimitirului având două săli de clasă. În anul 1961 s-au construit două săli de clasă, iar în perioada 1961-1967 s-au construit cancelaria, laboratorul şi o sală de clasă. De asemenea în 1968-1970 s-au construit două săli de clasă şi camere de materiale.
În sat funcţionează şi o grădiniţă, cu program normal în care sunt educaţi aproximativ60 de preşcolari.

Galerie foto