Scoala Gimnaziala Atintis
Atintis, Mures

Prezentare

Şcoala Generală cu clasele I-VIII Aţintiş este aşezată într-o localitate rurală, situată la graniţa dintre judeţele Mureş şi Alba, la o distanţă de 50 km de reşedinţa de judeţ - Tg. Mureş -. Şcoala Generală Aţintiş funcţionează în reţeaua şcolilor de stat din judeţul Mureş şi coordonează activitatea din celelalte sate aparţinătoare:
  •    - Şcoala Generală cu clasele I-VIII şi grădiniţacu program normal Cecălaca;

   - Şcoala Generală cu clasele I-IV şi grădiniţa cu program normalIştihaza;

   - Şcoala Generală Botez şi grădiniţa cu program normal Botez.

Unitatea funcţionează într-un singur schimb. Datorită numărului mic de elevi atât în învăţământul primar cât şi în cel gimnazial clasele funcţionează în sistem simultan.

La şcolile din satele Cecălaca şi Iştihaza, la ciclul primar funcţionează  şi clase cu predare în limba maghiară.


Inceputurile şi dezvoltarea învăţământului în localitatea Aţintiş este strâns legat de apariţia şi dezvoltarea învăţământului românesc în Transilvania.

Primele şcoli au apărut în preajma bisericilor şi a mănăstirilor, unde preoţi şi călugări, ştiutori de carte, treceau mai departe cele câteva cunoştinţe de citit, scris şi cânt religios, puţinilor şcolari care doreau să ajungă cândva feţe bisericeşti.

            După anul 1700, se cere deschiderea de şcoli pentru românii care au trecut la „Unire” aşa cum prevedeau condiţiile acestui act. Astfel ca numărul şcolilor se înmulţeşte mereu. Cu toate acestea numărul şcolilor erau puţine, iar slijitorii acestora erau plătiţi de comunităţile bisericeşti, mai mult în natură şi mai puţin în bani.

La scurt timp după Revoluţia de la 1848-1849, o statistică din 1857 arată că la 1851 în Transilvania existau 2146  şcoli din care 742 erau şcoli româneşti. Printre acestea era şi şcoala din Aţintiş care aşa cum rezultă din Sematismul Arhidiacezei Metropolitane Greco- Catolice Române din anul 1900 a fost înfiinţată în anul 1851. În anul 1871 Aţintişul făcea parte din Comitatul Albei Inferioare, avea şcoala  din lemn, cu un număr de 44 elevi iar docente era cantorul Ioan Crăciun. Numărul elevilor se situează în jurul acestei cifre până după 1918, când numărul acestora creşte cu toate că, condiţiile materiale erau modeste. În anul şcolar 1925-1926, şcoala funcţiona într-o singură sală de clasă, cursurile se desfăşurau şi înainte şi după masă, învăţător fiind preotul Teodor Oniţiu. Numărul elevilor înscriţi era 55, după cum urmează:

Clasa I         20 elevi

Clasa a II-a  17 elevi

Clasa a III-a 11 elevi

Clasa a IV-a   4 elevi

Clasa a V-a     3 elevi

Conform unui proves- verbal din 28 octombrie 1928 , şcoala  avea înscrişi un număr de 146 elevi cu vârsta între 7 şi 16 ani, iar învăţător era Ion Alexandrescu cu titlui de suplinitor.

Merite în organizarea şi dezvoltarea şcolii a avut învăţătorul Ioan Luca, de numele căruia se leagă şi construirea actualului local de şcoală, care a fost dat în folosinţă în anul 1938. A lucrat ce învăţător şi director al acestei şcoli timp de 20 de ani 1932-1952, când este numit director la liceul din Luduş. Fire energică, cu o pregătire profesională deosebită a reuşit să ridice prestigiul şcolii, astfel că la şcoala din Aţintiş au fost organizate multe activităţi la care au luat parte elevi şi cadre didactice din şcolile  satele din împrejurimi, cum au fost:

- organizarea examenului de absolvire a VII clase, la care au participat elevi din localităţile Aţintiş, Cecălaca, Iştihaza, Petrilaca, Orosia, Cuci, Botez, Nandra;

- concursuri şcolare ;

- conferinţa directorilor de şcoli primare şi a învăţătorilor care predau la cursurile superioare;

- instruiri ale învăţătorilor din zonă.

Cu privire la efectivele de elevi:

            Şcoala din Aţintiş, a şcolarizat elevi la ciclul gimnazial, din mai multe localităţi. Aici au terminat 7, respectiv 8 clase elevi din: Sâniacob, Bogata, Cecălaca, Botez, Nandra, Iştihaza, Gâmbuţ..

            Intre anii 1970-1976, aici au terminat 10 clase elevi din toate satele de pe Valea Aţintişului., atingându-se cifra record de 263 elevi înscrişi în anul şcolar 1970-1971.

Din anul 1982 până în anul 1991, şcoala a funcţionat cu treapta I de liceu, profil mecanic, având un număr de 186 absolvenţi, elevi de pe aria de şcolarizare a Văii  Aţintişului.  În prezent numărul elevilor este mic, predarea se face la clase simultane, nu numai la clasele primare dar şi la cele gimnaziale.

Cadre didactice:

Pe parcursul anilor la şcoală au predat în jur de 50 învăţători şi peste 100 de profesori. Unii au funcionat o perioadă lungă de timp educând multe generaţii  de elevi. Între aceştia merită amintiţi cei care au lucrat în şcoală un număr mare de ani , astfel:

1.      Muncaciu Letiţia - profesoară 37 ani

2.      Vanca Alexandru - învăţător   31 ani

3.      Nistor Ioan – profesor              31 ani

4.      Botezan Maria – profesoară     29 ani

5.      Popa Maria – învăţătoare         27 ani

6.      Hirean Maria- învăţătoare        23 ani

7.      Fărcaş Ioan- profesor                21 ani

8.      Vanca Maria- învăţătoare         20 ani

9.      Luca Ioan – învăţător                20 ani

10.  Fărcaş Maria- profesoară          20 ani

 

            Directori:

 

1.      Nistor Ioan            20 ani

2.      Luca Ioan              20 ani

3.      Vanca Alexandru  20 ani

4.      Fărcaş Ioan            20 ani

5.      Botezan Maria         5 ani

6.      Iluna Ioan                 5 ani

7.      Banea Viorica          4 ani şi în prezent

8.      Florea Anastasia      1 an

 

 

 

                                                                                                                                                                 

 

 

 

 

 

Galerie foto