Scoala Gimnaziala "George Calinescu" Onesti
Onesti, Bacau

Prezentare

În cartea mea eşti tu,
Ce-ai plâns şi-ai râs cu mine.
Şi astăzi mă cunoşti,
Căci te cunoşti pe tine.


În anul 1980 a apărut silueta unei noi instituții de învățământ, Şcoala cu Clasele I-VIII Nr. 8 Oneşti, pentru noul cartier ce se construise în zona gării oraşului Oneşti.
Construcţia s-a înălţat foarte repede, în cursul anilor 1979-1980, astfel încât, în toamna anului 1980, la data de 1 septembrie, îşi aştepta noul colectiv, format din 9 învăţători, 22 de profesori şi 519 elevi.
În cursul anului şcolar 1983-1984, cu sprijinul I.U.C- Borzeşti, a fost amenajată curtea școlii, bitumizarea acesteia realizându-se mai târziu, abia în anul 1996, cu prilejul desfășurării etapei pe ţară a competiţiei naţionale de handbal, la care am fost gazde.
Începând din anul 1987, populaţia şcolară a crescut la 2058 de elevi şi, neavând spaţiu suficient, ne-am bucurat de extindere în căminul de nefamilişti al Trustului de Construcţii, din Strada Republicii Nr. 43. Aşa a apărut corpul B al şcolii, în care, prin contribuţia părinţilor, a întreprinderilor Flacăra, Trotuşul şi T.C. IND, s-au amenajat 20 săli de clasă. În perioada 2008-2011 s-a realizat reabilitarea ambelor corpuri de clădire ale școlii.
În acest fel, şcoala noastră a devenit cea mai mare din municipiu și a înregistrat cea mai mare populaţie şcolară în anul şcolar 1992-1993, când au fost înmatriculaţi 2320 elevi, repartizaţi în 73 de clase. Aceştia au fost îndrumaţi de 106 cadre didactice.
De-a lungul timpului, numele școlii a fost schimbat de trei ori, prin decizii ale Inspectoratului Școlar al Judeţului Bacău: în anul 2003 – Şcoala cu Clasele I-VIII Nr. 2 Oneşti, în 2006 – Școala cu Clasele I-VIII „George Călinescu” Oneşti, iar din 2012 se numește Şcoala Gimnazială „George Călinescu” Oneşti.
Pentru mulţi dintre absolvenţi a rămas, însă, „Şcoala noastră”, ei revenind cu drag să-şi revadă învăţătorii, profesorii, diriginţii, care le-au îndrumat paşii pentru a deveni oameni adevăraţi.
Şcoala noastră se bucură de un climat cald, tolerant, propice desfăşurării în bune condiţii a procesului instructiv-educativ.
Elevii școlii noastre s-au remarcat prin rezultate deosebite la olimpiade și concursuri școlare, competiții sportive, activități cultural-artistice, precum şi la examenele de admitere în licee.
Toate aceste realizări cuprind câte o părticică din sufletul fiecărui cadru didactic.