Scoala Gimnaziala Luciu
Luciu, Ialomita

Prezentare

Scoala cu clasele I-VIII Luciu, initial scoala independenta, incepand cu anul scolar 2007/2008 este structura a Scolii Gura-Ialomitei. Cuprinde si Gradinita cu program normal din localitate.

Are un numar de 50 prescolari, repartizati in doua grupe si 8 clase in care invata cei 130 elevi.


      • Avand in vedere ca prima asezare a satului Luciu a fost pe malul Dunarii, aproape de vestitul Targ de Floci sau Orasul de Floci (Piua Petrii), unde se crede ca ar fi invatat carte chiar Mihai Viteazul, nu este exclus ca o parte din oamenii doritori de carte sa fi invatat in acest oras.

        Daca despre satul Luciu se poate spune ca are o existenta milenara, scoala satului, ca institutie independenta, a fost atestata documentar abia in 1838.

        In 1860 in Luciu scoala dobandeste un local propriu facut din gard lipit cu pamant, copiii invatand intr-o singura sala de clasa, in banci lungi de 2 m si scriau cu condeiul pe tablite.

        In 1904 s-a construit un nou local destul de modest, asa cum isi amintesc batranii satului: o cladire scunda, cu ferestre mici, construita din paianta si acoperita cu stuf si papura. Mobilierul din dotare era de asemenea modest: banci din lemn, lada cu nisip, o tabla cu picioare, scaune, o catedra, un dulap pentru corespondenta, o putina cu apa de baut si o latrina.

        In 1930 se construieste o scoala de tip Spiru Haret, avand 2 sali de clasa, un hol si o cancelarie. Salile sunt inalte, spatioase, cu ferestre mri, luminoase. Cladirea se afla si astazi pe acelasi loc, in ea functionand gradinita.

        In 1964 s-a dat in folosinta actualul local al scolii, care a fost extins si modernizat de curand.

(Extras din "Luciu - asezare cu existenta milenara", prof.Roman Violeta)

Galerie foto