Scoala Gimnaziala Nr.21 Braila
Braila, Braila

Prezentare

    În cartierul Pisc, înfiinţat prin anul 1832 de ruşii rămaşi în Brăila, după războiul din 1828, şi de ruşii aşezaţi cu mult înainte, vieţuieşte în armonie şi deplină înţelegere o comunitate numeroasă de ruşi - lipoveni. Aceştia s-au stabilit încă din secolul al XVII -lea în urma prigoanei din Rusia împotriva acelora dintre locuitorii care nu au vrut să accepte diferitele forme religioase, ce le-a suferit Biserica Ortodoxă Rusă în acea perioadă .

   Păstrători ai tradiţiilor strămoşeşti, lipovenii din oraşul Brăila nu şi-au uitat limba, cultura şi portul tradiţional, ba mai mult decât atât, ei le-au oferit copiilor o educaţie sprijită pe valorile tradiţionale. Şcoala noastră a luat fiinţă din această dorinţă şi promovează păstrarea cunoaşterii limbii materne, a culturii şi valorilor tradiţionale şi  implementarea educaţiei moderne bazată pe cele patru imperative ale societăţii viitoare: să cunoşti, să faci şi să trăieşti alături de ceilalţi, să exişti!

   Termenul "lipovean" provine, fie de la numele călugărului Filip, adept al acestui cult, care şi-a dat foc împreună cu alţi 40 de membrii când a venit o comisie să cerceteze dacă cei din schit se închină ţarului, fie de la cuvântul "lipa", care înseamnă "tei" (copac), din care înainte lipovenii îşi făceau uneltele casnice. În pădurile de tei din Rusia se refugiau când erau prigoniţi.

   Pe Nicolae Iorga l-a impresionat cultul religios al acestora, cărţile vechi, bisericeşti care sunt de mare cinste în fiecare gospodărie şi icoanele credincioşilor lipoveni, adevărate valori spirituale.   


   Şcoala cu clasele I - VIII nr. 21 a luat fiinţă în anul 1916, la iniţiativa dascălului Andrei Cocoş. În anul 1976 , vechiul local a fost completat cu o nouă clădire.

   Localul vechi al şcolii a fost reabilitat în perioada 2006 - 2007, prin Programul Guvernamental, finanţat de Banca Mondială.

   În anul şcolar 2007 - 2008 efectivul de elevi al şcolii este de 240 de elevi: 110 elevi la ciclul primar, 130 de elevi la ciclul gimnazial.

Galerie foto