Scoala Gimnaziala "Anisoara Odeanu" Lugoj
Lugoj, Timis

Prezentare

. Aflată în inima oraşului, vis- a -vis de Biserica Catolică, şcoala noastră este o instituţie de prestigiu din oraş care, prin activităţi şi iniţiative susţinute de un personal calificat şi motivat îşi reafirmă mereu renumele bazat pe calitate.


Lugojul reprezintă al doilea oraş ca mărime al judeţului Timiş, atestat documentar încă din anul 1334, iar în prezent este ridicat la rangul de municipiu.

Aşezat de o parte şi de alta a râului Timiş, el acoperă o suprafaţă de 9 855 hectare de câmpie, mărginite de dealuri şi este străbătut de două rute comerciale: drumul naţional DN 68 spre Deva şi drumul european E 96 spre Bucureşti.

De foarte multă vreme capitală culturală a Banatului, Lugojul continuă să fie şi acum un reper important în păstrarea şi promovarea entităţii neamului.Muzeul de Istorie şi Etnografie, Teatrul "Traian Grozăvescu", bisericile, ziarele locale, posturile de radio şi televiziune, şcolile sau "Universitatea Europeană Drăgan" sunt elementecare stau la baza unui climat cultural prielnic.


  • Începuturile şcolii datează dinanul 1720, când un învăţător pe nume Paul Bartolomaus a început activitatea şcolară cu copii de naţionalitate germană.
  • Între anii 1819-1918 s-a predat şi în limba maghiară.În anul 1895 şcoala se mută în clădirea actuală.
  • De la înfiinţare şi până în anul 1906 s-a predat doar la clasele I-IV.
  • Din 1906 s-a trecut la învăţământul până la clasa a VI-a.
  • Din anul 1918 denumirea şcolii este Şcoala Primară nr. 1, cu limbile de predare germană şi maghiară.
  • După reforma învăţământului din 1948 se numeşte Şcoala Generală nr. 3, cu clasele I-VII cu limba de predare germană.
  • De la întâi septembrie 1956 şi până în 1959 funcţionează sub denumirea de "Şcoala Medie Nr. 4", cu predare germană.
  • La întâi septembrie 1959 a fost înglobată în "Şcoala Generală Nr.5" fiind un complex şcolar cu trei limbi de predare( română, germană, maghiară).
  • Din data de 1 septembrie 1964 funcţioneazăde sine stătător şi se numeşte "Şcoala Generală Nr.6", cu limbile de predare română şi germană, funcţionând cu clasele I-VIII.
  • Începând cu data de 1 septembrie 1998 denumirea şcolii devine "Şcoala cu clasele I-VIII Nr.6 Anişoara Odeanu"
Clădirea principală a şcolii, situată pe două nivele- parter şi etaj, dispunând şi de un subsol generos, este construită dincărămidă, cu planşee metalice cu corpuri de umplutură şiare finisaje clasice: tencuieli, zugrăveli, pardoseli din parchet, mozaic în spaţiile de circulaţie şi marmoră masivă la trepte , tâmpării din lemn. Faţada este tratată cu profile, ancadramente şi decoraţiuni.

Galerie foto