Liceul Tehnologic Ruscova
Ruscova, Maramures

Prezentare

       dscf1416_400

 

      Scoala noastra functioneaza intr-o comuna cu o populatie majoritar ucraineana.Elevii sunt majoritatea de etnie ucraineana.Limba de predare este limba romana,dar se studiaza si limba ucraineana ca limba materna.

     Comuna este situată în partea de est a judeţului Maramureş la o distanţă de 27 km de Vişeu de Sus, la 53 km de Sighetu Marmaţiei şi la  125 km de Baia Mare.
     Comuna Ruscova este poziţionată  geografic în nordul ţării, respectiv în nord-estul judeţului Maramureş, pe cursul inferior al râului Ruscova, de la care şi-a împrumutat şi numele, pe care şi-l păstrează până în prezent. Cel mai apropiat oraş de comună este Vişeu de Sus.
      Comuna Ruscova se se învecinează la nord cu comuna Repedea. La nord-est, pe o scurtă distanţă, este cuprinsă între vârful Chicera şi vârful Dealul şi se învecinează cu comuna Vişeu de Jos.  La sud-est, pe o distanţă de 9 km, se învecinează cu comuna Leordina. La vest se învecinează cu comuna Bistra.

 

     


 

          Şcoala din Ruscova, alături de celelalte şcoli din Maramureş va parcurge aceleaşi etape -specifice vremii- în organizarea şi funcţionarea sistemului de învăţământ, numărându-se printre cele cu cea mai veche atestare documentară.

          În anul 1787 este atestată parohia comunală, dată care poate fi considerată ca începutul învăţământului local. 1786 este anul când, în Maramureş se organizează recensământul populaţiei , ocazie cu care comuna Ruscova este nominalizată prin existenţa unei şcoli în care învăţau 73 de elevi.

          În anul 1806 este menţionată în Ruscova , Şcoala Sistematică cu limba de predare ruthen (ucraineanaă).

          Şcoala din localitate îşi continuă activitatea în mod constant, lucru confirmat de documentele vremii. Astfel , în anul 1881, cu ocazia unui nou recensământ al populaţiei , se consemnează existenţa a 117 persoane ştiutoare de carte la o populaţie de 1676 locuitori , iar în 1910, 546 de persoane ştiutoare de carte la o populaţie de 2861 de locuitori.

          Legea învăţământului din 1924 instituie învăţământul de 7 clase.Cifrele statistice relevă faptul că doar 20% din populaţia în vârstă de peste 7 ani ştiau carte.

          În anul şcolar 1939-1940, cele 3 şcoli de pe raza comunei Ruscova aveau înscrişi 86 de elevi.

          În perioada stăpânirii maghiare (1940-1944 )s-a introdus limba maghiară ca obiect de studiu

          În anul şcolar 1954-1955 s-au produs unele modificări în struxctura organizatorică a învăţământului local. Astfel , la solicitarea părinţilor , se organizeaua o secţie de predare în limba română., la clasele I-IV, în care vor fi înscrişi 17 elevi.Cele două secţii , ucraineană şi română , îşi vor desfăşura activitatea în paralele, până în anul 1962-1963, când , la o nouă solicitare a părinţilor , se va trece în totalitate,  la predarea în limba română .Odată cu trecerea la predarea în limba română, limba ucraineană va rămâne ca obiect de predare, stare menţionată până în present.

         Generalizarea învăţământului de 8 ani în 1963 şi a celui de 10 ani, în 1972, va duce la sporirea populaţiei şcolare. Astfel , în anul şcolar 1972-1973 au fost înscrişi şi au frecventat cursurile şcolare un număr de 962 de elevi din care :55 -preşcolari, 487- la ciclul primar, 392 -la ciclul gimnazial , iar la liceal - 28 de elevi (cl. a-IX-a).Personalul didactic era format din 62 de personae , din care :2 educatoare, 18 învăţători (11 calificaţi) şi 42 de profesori (24 calificaţi).

        În anul 1978 s-a dat în folosinţă un nou corp de clădire compus din 8 săli de curs şi un laborator.Astfel, baza materială a şcolii poate fi considerată corespunzătoare.

       După revoluţie  şi până în prezent funcţionează  şcoala de arte şi meserii cu profil prelucrare lemn si textile -pielarie. 

       În anul şcolar 2005-2006 şcoala şi-a schimbat denumirea  din Scoala cu clasele I-VIII în Şcoala de Arte şi Meserii.

        

Galerie foto