Scoal Gimnaziala Nr. 1 Jegalia
Jegalia, Calarasi

Prezentare

Scoala Gimnaziala Nr.1 Jegalia

Localitatea Jegalia

Director: Dumitru Cornelia-Cristina

Ca in intreaga tara, invatamantul la Jegalia a fost facut la inceput de dascali si preoti. La 23  martie 1836 exista in Jegalia o scoala in care invatau 18 copii. In 1838 este mentionat ca dascal tarcovnicul satului, Ion Vladila. Acesta era obligat ca in schimbul a 2 lei si a 2 kg de bucate, date de parinti sa-i invete pe copii literele alfabetului si primele socoteli.

 

Veche asezare, cu urme de locuire preistorica, Jegalia a fost populata inca din epoca bronzului, conform cercetarilor efectuate de Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi. In partea de rasarit a comunei s-a descoperit si un strat de cultura geto-dacica, bogat in ceramica autohtona, amfore grecesti si monede republicane romane. In acelasi sit s-au mai descoperit zece scuturi de aur macedonene si monede histriene, ceea ce demonstreaza existenta contactelor autohtonilor cu alte civilizatii antice.

In perioada migratiilor, balta a fost folosita ca loc de refugiu si adapost de catre populatia locala riverana. In toponomia regiunii se intalnesc o serie de nume( Ialomita, Borca), care atesta prezenta slavilor in zona, dar si a pecenegilor (termenul Baragan).

In evul mediu, asezarile din valea Borcei sunt mentionate pentru prima oara in timpul lui Mircea Cel Batran, care doneaza manastirii Cozia sate si balti de pescuit in Balta Borcei. Cea mai veche atestara documentara a comunei Jegalia o constituie actul de danie din 1612, cand Radu Mihnea doneaza satul manastirii Dealu.

Locuitorii comunei au participat la evenimente importante pentru desavarsirea noastra nationala, demonstrand ambitie si spirit de sacrificiu. Sunt prezenti in Razboiul de Independenta si cele doua razboaie mondiale, in comuna existand un monument inchinat eroilor cazuti la datorie. Recent a mai fost ridicat un monument in memoria celor 71 de jegaleni, ucisi in timpul evenimentelor din 22 decembrie 1989.

Jegalia este o comuna situata pe malul stang al Borcei, la contactul  Campiei Baraganului cu valea Dunarii, situate la 23 km de orasul Calarasi si 15 km de orasul Fetesti. Pana in anul 1981 comuna Jegalia, ca si actualul judet Calarasi au facut parte din judetul Ialomita. In cadrul comunei Jegalia sunt incluse satele Galdau si Iezeru, aflate la 3, respectiv 2 km.