Scoala Gimnaziala Nr.1 Dabuleni
Dabuleni, Dolj

Prezentare

PREZENTAREA UNITATII DE INVATAMANT

  • Unitatea şcolară: Şcoala Gimnaziala Nr.1

Structuri şcolare: Grădiniţa Nr.1

Grădiniţa Nr.5

  • Adresa: DĂBULENI, str. Dunării, nr.2, tel./fax 0251334311şi 0251334050, adresa de e-mail scoala1dab@yahoo.com
  • jud. Dolj, România
  • Localizarea geografică: centrul oraşului Dăbuleni

 

 

 

ISTORICUL ŞCOLII

 

 

 

Dacă copiii de preoţi învăţau carte în familie, erau şi situaţii când preoţii se asociau şi plăteau un cărturar din sat care să deprindă pe copii lor într-ale cititului, scrisului , socotitului .

Mult mai târziu prin Regulamentul Organic articolul 8 , s-a hotărât ca toţi cântăreţii de biserică să fie datori a ţine şcoală în sat . Erau plătiţi cu 2 kile de bucate din magazia de rezervă a satului şi câte 2 lei de casă pe an .

De la învăţământ bazat pe literizare, slovenizare şi învăţare pe de rost din bucoavne şi ceasloave a cât mai multor texte şi rugăciuni se ajungea în final la memorarea , în mod mecanic a mai multor psalmi şi cu aceasta învăţătura era terminată.

În anul 1838 vornicul cel mare al Ţării Româneşti, Mihail Ghica trimise o circulara prin care cântăreţii de la biserica sau în lipsa lor, alţi tinerii să fie instruiţi la Şcoala publică din oraşul capitală de judeţ pentru a ţine şcoală în sat pe vreme de iarnă .

Regulamentul Şcoalelor din 1832 a introdus ca metodă fundamentală de învăţământ sistemul lancasterian sau împrumutării învăţării, aplicat prima dată în Anglia de pedagogul Lancaster .Conform circularei vornicului Ghica prima şcoala din Dăbuleni s-a deschis în noiembrie 1838 în casa lui Ion Turcea, care a fost primul învăţător al satului.

Până în anul 1868 procesul de învăţământ se desfăşoară în bordee şi case particulare . Reforma lui Cuza privind învăţământul pretindea învăţătorilor să aibă drept studiu « cursul învăţăturilor care se predau în cele patru clase primare . »

Începând cu anul 1862, Ion Turcea ajunge arendaş al moşiei şi apoi primar al satului şi construieşte casa primariei şi şcoala din curtea primăriei .

În anul 1868 Consiliul Popular Dăbuleni înaintează prefecturii Romanaţi hotarârea pentru angajarea lui Dincă Ion Brandiburg ca învăţător la Dăbuleni .Este anul în care a luat fiinţă prima şcoală din comuna Dăbuleni care funcţiona cu două săli de clasă , una pentru fete şi una pentru baieţi. Frecventau atunci din tot satul 80 de baieţi , iar învăţătorul era plătit din bugetul comunal cu un salariu de 55,55 lei . În anul 1925 lipsa spatiului de scolarizare a dus la adaugarea altor doua sali de clasa constructiei vechi si schimbarea acoperisului.