Scoala Gimnaziala " Tache si Ecaterina Tocilescu" Vintila Voda
Vintila Voda, Buzau

Prezentare

,,Scoala cea mai buna e aceea in care inveti inainte de toate sa inveti ."   (Nicolae Iorga)
De-a lungul existentei sale milenare, dovedita arheologic si documentar, comuna Vintila Voda, cea al carei nume evoca personalitatea voievodului Vlad Vintila Voda, ofera o imagine bogata a realizarilor in domeniul instructiei si educatiei prin acea forma  institutionlizata numita scoala. In aceasta institutie, o adevarata cetate a sufletului si a mintii pentru fiecare dintre noi, se invata in fiecare zi ceva nou...

La radacinile educatiei si instruirii ce se realizeaza in Scoala Gimnaziala ,,Tache si Ecaterina Tocilescu" din comuna Vintila Voda se afla educatia crestina, cea care  contribuie la cultivarea credintei in Dumnezeu. Intotdeauna  lucrul acesta este realizat cu succes de catre preotul paroh al comunei Vintila Voda, cel care gaseste in copii - vlastarele tinere ale unei societati -  mici apostoli, ce pot deveni capabili la randul lor sa contribuie  la educatia crestina a celor mari.

Scoala Gimnaziala,,Tache si Ecterina Tocilescu" este o scoala cu autoritate juridica, care coordoneaza activitatea  a inca 3 scoli ( Scoala Gimnaziala Niculesti; Scoala Primara Sarbesti; Scoala Primara Coca Antimiresti ) si a 4 gradinite cu program normal.

 

 

 

Scoala ,,Tache si Ecaterina Tocilescu" ( Scoala Vintila Voda) a jucat un rol deosebit in raspandirea stiintei de carte inca din secolul al XVI-lea cand era cunoscuta ca Scoala de la Menedic. Infiintarea scolii de la Menedic este legata de domnia lui Vlad Vintila Voda, fiul domnitorului Radu cel Mare, care a contribuit la ridicarea spirituala a acestei zone estice a tarii prin  intemeierea pe apa Slanicului a Manastirii Menedic.  ,,Si au facut Vintila Voda sfanta manastire Menedic si au taiat multi boieri. Deci cand au fost al treilea anu da domnia lui, s-au dus Vintila Voda la Craiova sa vaneze cerbi peste Jiu si s-au sfatuit cu oamenii lui, pa taina, ca acolo sa taie si alti boieri. Iar boierii prinzand de veste, inca s-au gatit si s-au grabit da au taiat pe Vintila Voda". (Istoria Tarii Romanesti 1290-1690; Letopisetul Cantacuzinesc, editie critica de C. Grecescu si D.Simionescu, Bucuresti, 1960). Pe langa aceasta manastire, Vlad Vintila Voda infiinteaza una din primele scoli slavo-romane din Tara Romaneasca, unde multi dascali din zona curburii Carpatilor  si-au dobandit invataturile.

Din sec. al XIX-lea incepe implicarea satului in dezvoltarea invatamantului, astfel ca in 1838 este atestata prima scoala primara din Vintila Voda. Cum scoala a beneficiat permanent de sprijinul autoritatilor si oamenilor cu influenta, prestigiu si posibilitati materiale, in anul 1907, primarul comunei, pe nume Tache Tocilescu construieste pe cheltuiala proprie un local de scoala, cu locuinta pentru invatator, cum nu se putea vedea oriunde in acea vreme. In memoria lui Tache Tocilescu, la implinirea a 100 de ani de la construirea localului acestei scoli , incepand din anul 2007, Scoala Vintila Voda si-a schimbat denumirea in Scoala ,,Tache si Ecaterina Tocilescu".

Galerie foto