Scoala Gimnaziala Vadastrita
Vadastrita, Olt

Prezentare

      Intr-un cadru geografic cu adanci rezonante istorice se afla comuna Vadastrita, in partea de sud a judetului Olt in cadrul terasei a doua a Dunarii, cu o latitudine de 43o52’ si o longitudine de 24o21’, situata la 19 Km vest de orasul Corabia si la 38 Km sud-vest de orasul Caracal, comuna Vadastrita se afla la 80 Km distanta de orasul de resedinta al judetului, Slatina.

      Pe teritoriul comunei, cercetarile arheologice au dat la iveala ceramica si alte obiecte apartinand triburilor purtatoare ale culturii Vadastra, care s-au extins se pare si asupra localitatii noastre. Vadastrita a figurat ca asezare rurala inca din timpul ocupatiei romane. Sondajele facute de V. Christescu au scos la iveala tigle, cuie de fier si o sageata, toate de provenienta romana. Satul Vadastrita a luat fiinta la anul 1748, in urma legii lui Constantin Mavrocordat prin care s-a desfiintat serbia. Este sat infiintat din clacasii de pe mosia Manastirii Cozia, care stapanea aceste pamanturi, pana la secularizarea averilor manastiresti. 


      Primul local de scoala s-a construit in anul 1830 si cuprindea doua incaperi. In anul 1859, s-a construit un nou local de scena cu doua sali de clasa, cancelarie si locuinta pentru director, local care exista si astazi.

      Intre anii 1936-1940 s-a construit un local de scoala cu patru sali de clasa, cancelarie si sala de festivitati, pentru ca in anii 1936-1965 sa se dea in folosinta modernul local de scoala cuprinzand opt sali de clasa, laborator, cancelarie, biblioteca.

Galerie foto