Școala Gimnazială ,, Nicolae Bălcescu ”
Oradea, Bihor

Activităţi

Activități periodice:

Serbări, evocări şi comemorări prilejuite de anumite evenimente istorice literare şi religioase: comemorarea holocaustului (9 octombrie), ziua oraşului (12 octombrie), Ziua Armatei Române (25 octombrie), 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, Ziua Unirii (24 ianuarie), Ziua Mamei (8 martie), Ziua Mondială a Pământului (22 aprilie), Ziua Europei (9 mai), 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului, Naşterea Domnului (decembrie), Învierea Domnului (aprilie – mai) etc.

Târg de carte, târg de jucării, realizat în parteneriat cu Asociația Probambinii și alte școli, grădinițe din oraș. Banii

Întâlniri cu dascălii pensionari ai școlii în prima săptămână a lunii martie din fiecare an;

Acțiuni desfășurate în cadrul SNAC;

Excursii tematice: “Acasă la Bălcescu”“Eminescu – poet naţional”, “Pe urmele lui Ştefan cel Mare”, “La gorunul lui Horea”“Suntem urmaşii lui Decebal şi Traian”“Omagiu poetului transilvănean Octavian Goga”“Pe urmele cărturarilor bihoreni” – în parteneriat cu Şcoala cu clasele I-VIII „Dacia” şi Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”.

Excursii şi tabere: Pe parcursul anului şcolar se organizează excursii cu o durată de 1-3 zile la case memoriale, muzee, grădini botanice, etc. În vacanţe elevii se bucură în tabere la mare, la munte şi în străinătate.

Concursuri: Athena – 2003 (medalie de bronz), Cangurul, Winners, Eurojunior, Universul cunoştinţelor, Micul Picasso,Andersen, Mihai Eminescu (recitaluri de poezie închinate poetului, urmate de depuneri de flori la statuia sa), Hai - ku - Noi, Comper, Meșteșugașul, Crăciunașul, Desene pentru Moş Crăciun, Sanitarii pricepuţi, Prietenii limbii franceze, Crosul Pădurii, Campionatul Municipal de Fotbal, Cupa Şcolilor la handbal, Turism – Băile Felix, Viaţa şi operele marelui poet Josef Attila, Sfântul Ladislau şi Rakoczi Ferenc, Regele Matei Corvin, Arany Janos (concurs de poezie în limba maghiară).

Revista şcolii: Tinere talente (1996), Cool School (2003), Visul Real (2006).

Expoziţii: Bucuriile toamnei, Crăciunul -– gazdă a valorilor europeneObiceiuri de Paşti – în parteneriat cu Teatrul de Copii Arcadia, Florile prieteniei, Mihai Eminescu în sufletele noastre, Ion Creangă - – prietenul copiilor, Curat! Parol! Caragiale! (– anul Caragiale ), Pasiunile copilăriei – în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană.

Întâlniri cu mari personalităţi: scriitori, istorici, veterani de război, muzeografi, politicieni.

Anual secţia maghiară organizează un Carnaval în cadrul căruia prezintă cântece, scenete, dansuri populare, culminând cu un concurs de cultură generală.

Deşi limba franceză a fost introdusă la şcoala noastră din 1988, ea a devenit o materie necesară şi importantă în desăvârşirea culturii generale a unui elev, viitor cetăţean al Europei. Astfel, putem spune că a devenit o tradiţie prezentarea la concursul interjudeţean Prietenii limbii franceze, organizat sub directa îndrumare a d.lui Acad. Marius Sala, prilej cu care elevii noştri au obţinut premii în bani, menţiuni şi cărţi.

În cadrul Zilelor limbii franceze pentru elevii de gimnaziu Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca, prin animatori stagiari francezi de la l’UFM Nord, Pas de Calais, precum şi studenţii de la litere, secţia franceză a organizat, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean o activitate: Parcours ludique en francais, cu participarea a 100 de elevi şi cadre didactice. Activitatea s-a bucurat de un larg interes în randul elevilor care au participat, pe rând, la 10 ateliere de cântec, joc, pantomimă, video, desen. Activitatea şi-a propus o abordare dinamică şi atrăgătoare a limbii franceze.

În această idee, încercăm cele mai noi şi interesante metode, program pe calculator, site, video, etc. despre care s-a discutat pe larg la stagiul de la Cannes 2003, la întâlnirea profesorilor de franceză din 18 ţări europene, la care a participat prof. Popescu Sturz Maria.

Studiul limbilor străine devine o componentă importantă a muncii elevilor ce vor să urmeze filologia, studii europene, să obţină o bursă sau sa muncească în Europa. În ultimii ani am avut vizitatori profesori din Franţa care au intrat la clase, şi au conversat cu elevii în limba franceză pe diferite teme.