Scoala "Cezar Petrescu" Hodora
Hodora, Iasi

Activităţi extracurriculare

„Şcoli pentru un viitor verde”

 

Scoala „Cezar Petrescu” Hodora s-a înscris în concursul „Şcoli pentru un viitor verde”-secţiunea DOXI  cu scopul de a forma la elevi o conştiinţă, gândire sau conduită  ecologică prin implicarea acestora în activităţi ecologice. Necesitatea informării corecte a populaţiei în privinţa acţiunilor de exploatare raţională a resurselor naturale, de evitare a degradării mediului ambiant, de conservare a ecosistemelor dorim să conducă la formarea sentimentului ecologic la elevi, de ataşament faţă de natură, de încântare, relaxare faţă de frumosul pe care ţi-l oferă mediul înconjurător.

- Concursul se desfăşoară în perioada februarie-mai 2011, având patru secţiuni:

a.  „Colţul verde”. Realizarea, întreținerea și actualizarea unui „cabinet verde” (o încăpere special amenajată) sau a unui „colț verde”

b. Ecologizarea/ amenajarea unui spaţiu al comunităţii (grădina şcolii, parcul din aproierea şcolii, pădurea de la marginea localităţii, etc, prin  activităţi concrete: strângerea gunoiului, săparea pământului, semănarea de gazon, plantarea de arbori și flori, vopsirea /repararea mobilierului urban, întreținerea spațiilor etc.).

c.  Colectarea selectivă numai a oricareia din următoarele categorii de deșeuri: hârtie/carton și deșeuri de aluminiu de tip doză

d.  Activitate creativă la alegere

În luna februarie echipa verde a amenajat “Colţul verde” al şcolii alcătuit dintr-un panou conţinând date despre protejarea mediului şi un eco-calendar şi obiecte confecţionate din materiale reciclabile. Obiectivele activităţii au fost:

Ø Argumentarea necesităţii protejării mediului înconjurător.

Ø Implicarea în acţiuni de popularizare şi sensibilizare prin realizarea unui eco-calendar

Ø Stimularea interesului pentru natură a şcolarilor şi conştientizarea necesităţii protejării mediului.

Echipa verde alcătuită din 3 cadre didactice şi 30 elevi de la clasele primare au realizat desene prin care au reprezentat zilele mediului înconjurător, după care le-au asamblat într-un eco-calendar. Din materiale reciclabile au confecţionat diverse obiecte: căsuţe, fântâni, păpuşi şi le-au expus în colţul verde. Pe panoul care marchează „Colţul verde” s-au expus „sfaturi verzi” pe care le-au promovat în şcoală în timpul pauzelor: „Reciclează pământul contează”, „Reciclăm, nu aruncăm”, „Lumea verde a copilăriei”, „Schimbă-ţi comportamentul, NU schimba clima”.

 

 

Excursie Brasov-Valea Prahovei

 

La sfarsitul lunii mai 2007, odata cu incheierea testelor semestriale, 45 de elevi ai scolii, din clasele I-VIII au avut parte de o binemeritata recreere. Darurile naturii, cetatile medievale, castelele i-au intors in timp atat pe elevi, cat si pe profesori.

"De jos, din marginea parcului, o luăm încet pe şoseaua ce urcă trăgănat la deal, trecem prin curtea mânăstirii şi scoborâm pe valea Peleşului. Un tăpşan verde se ridică în faţa noastră şi sus, pe-o aşezătură deschisă la soare, svelt şi luminos iese din codru "Castelul Peleş" — podoabă uimitoare, de o măreţie şi de o frumuseţe cum nici prin basme nu s-a pomenit. Răzoare de flori îl încunjoară, molcom îi cântă şi-i sar împrejur izvoarele, şi-i aruncă pietre scumpe, iar soarele, la asfinţit, se opreşte pe "Piatra Arsă" şi lung, şi cu drag se uită în vale la minunea asta, şi parcă nu se îndură să mai plece. — Aşa, cătând spre castel, moşnegii Bucegilor au văzut într-o seară pe Regina noastră stând gânditoare la fereastră, şi i-au trimes veste prin crainicul Peleş, c-ar vrea să stea de vorbă — mărire cu mărire — că multe au de spus şi-s mii de ani de când aşteaptă o minte să-i priceapă. Şi le-a răspuns buna regină, că-i gata să-i asculte. Şi s-au pornit atunci gureşul Peleş şi "Vârful cu dor" şi "Furnica", şi "Jepii" şi "Omul" şi toţi munţii, şi toate izvoarele cuprinsului acestuia, şi şi-au spus tainele şi păsurile lor, de la Adam Babadam şi i-a ascultat Măria Sa, cu milă şi cu dragoste, pe fiecare, iar din spusele lor o măiastră carte a izvodit, o carte plină de adâncuri, nepieritoare, ca şi munţii şi izvoarele, care i-au povestit-o." (Alexandru Vlahuta - Romania pitoreasca)

***

Excursie la Cetatea Neamtului

Trecând „Ozana cea frumos curgătoare", peste 60 de elevi ai şcolii, în octombrie 2006, au păşit pe urmele lui Petru I Muşat, la Mănăstirea Neamţului (şi la osuar!!!), l-au urmărit pe Creangă cel şugubăţ la Humuleşti, au văzut pentru prima dată zimbrii din rezervaţia Dragoş Vodă (şi, mai ales, ursul!!!) şi au ascultat-o pe „muma" lui Ştefan cel Mare trimiţându-şi fiul la „luptă pentru ţară".

Locuri încărcate de memoria timpurilor în Moldova noastră!

***

Excursie la Putna

In octombrie 2005, elevi ai şcolii au realizat o excursie la Mănăstirea Putna, sub supravegherea profesorilor Cucuteanu Ştefania şi Pâţâligă Cosmina. Copiii au luat contact cu trecutul istoric al Moldovei, cu peisajul geografic al ţării, cu tradiţiile, obiceiurile şi viaţa spirituală a românilor.

Urmând traseul Putna-Rădăuţi-Moldoviţa elevii au putut să-şi exerseze cunoştinţele, să-şi dezvolte comunicarea, orientarea în spaţiu şi abilităţile de socializare într-un alt mediu.

Nu putem uita totuşi momentele de relaxare!

***