Asociaţia Muzeelor şi Colecţiilor Şcolare din România
Giurgiu, Giurgiu

Prezentare

         Scopul „Asociaţiei Muzeelor şi Colecţiilor Şcolare din România"

 

 Acreditarea muzeelor şi colecţiilor şcolare existente la nivel naţional în vederea salvării bunurilor materiale şi spirituale susceptibile a face parte din patrimoniul istoric naţional şi local.

            Încă de la înfiinţare, „Asociaţia Muzeelor şi Colecţiilor Şcolare din România" s-a bucurat de un viu interes din partea pasionaţilor pentru istorie şi de sprijinul şi colaborarea Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu" şi Direcţia Naţională a Arhivelor Statului, filiala Giurgiu.

         Iniţiativa înfiinţarii asociaţiei au avut-o câtiva pasionaţi profesori de istorie sau geografie, care din proprie iniţiativă au înfiinţat muzee sau colecţii şcolare (multe dintre ele din lipsă de spaţiu, au fost amenajate în case particulare, cămine culturale, etc.)

         Dacă la nivelul judeţului Giurgiu sunt ceva mai mult de 10 muzee şcolare, case memoriale, muzee etnografice, facem precizarea că la nivel naţional sunt peste 1000.

         Consideram că orice aşezare de pe teritoriul judeţului nostru constituie un nesecat izvor de cercetare istorică, de aceea invitam în primul rând cadrele didactice şi pe toţi cei pasionaţi de istoria şi geografia locală să ni se alăture într-un cadru legal ca membrii activi ai Asociaţiei Muzeelor şi Colecţiilor Şcolare din România.


În spiritul cercetării istoriei şi geografiei

ASOCIAŢIA MUZEELOR ŞI COLECŢIILOR ŞCOLARE DIN ROMÂNIA

  

         Procesul de modernizare a societăţii româneşti aflat într-o dinamică galopantă a cuprins în egală măsură atât mediul urban cât şi cel rural. În mod inevitabil acest proces a dus la dispariţia unor obiceiuri şi tradiţii culturale legate de istoria şi viaţa locuitorilor din toate zonele ţării. Dacă în zona Transilvaniei şi Moldovei - în unele locuri - mai sunt păstrate o serie de elemente etnografice şi folclorice, din păcate în judeţele din sudul ţării (inclusiv în judeţul Giurgiu) acestea sunt pe cale de dispariţie.

         De nenumărate ori, cu ocazia participării la sesiuni de comunicări ştiinţifice la nivel judeţean, naţional sau internaţional am pledat pentru cercetarea istoriei şi geografiei locale şi materializarea rezultatelor acestor activităţi în elaborarea unor lucrări de specialitate sau prin amenajarea unor muzee sau colecţii şcolare.

         După o amânare de mai mulţi ani, am hotărât împreună cu câţiva colegi - profesori de istorie şi geografie - din judeţ, să înfiinţăm „ASOCIAŢIA MUZEELOR ŞI COLECŢIILOR ŞCOLARE DIN ROMÂNIA" - denumirea prescurtată A.M.C.S.R.

         Asociaţia este constituită prin libera voinţă a membrilor fondatori, este persoană juridică română, apolitică, nonguvernamentală şi nonprofit conform O.G. nr.26/2000. Asociaţia îşi va desfăşura activitatea în conformitate cu prevederile actului constitutiv, a statutului propriu şi a Ordonanţei Guvernului nr.26/2002.Asociaţia Muzeelor şi Colecţiilor Şcolare din România poate să-şi deschidă puncte de lucru, filiale, sucursale, atât în ţară cât şi în străinătate, în conformitate cu necesităţile sale şi cu acordul Adunării Generale.