Scoala Gimnaziala Nr.1 Stefanesti
Stefanesti, Arges

Prezentare

Scoala Nr 1 Stefanesti este constituita din 3 cladiri dupa cum urmeaza:

-corpul A-cuprinde 4 sali de clasa din care, 1 cabinet matematica-informatica, 1 cabinet religie, 1 cabinet limba engleza si 1 cabinet limba romana.

-corpul B-cuprinde 3 sali de clasa,un laborator fizica, un laborator chimie-biologie si biblioteca dotata cu peste 3500 de volume.

-corpul C-cuprinde 2 sali de gradinita si sala de sport. Acest corp se reconstruieste in intregime,termen de finalizare: iulie 2009.


Orasul Stefanesti se afla asezat in Campia Romana,de-a lungul Drumului National 7 ce duce spre Bucuresti,iesind din municipiul Pitesti prin partea estica. O prima informare documentara despre aceasta asezare ne este data la 5 august 1452 in Targoviste de domnitorul Vladislav al II-lea (1446-1456), nepot de frate al lui Mircea cel Batran intr-un act de instarire al unor boieri: "a binevoit domnia mea hrisovul de fata...boierilor domniei mele Badea si Vlaicu si Radu ca sa le fie satele anume: Costesti si jumatate din Stefanesti si Golesti si Carstianesti si jumatate din Telesti, si jumatate din Jujoarul, parte lui Boe de ocina si de ohaba lor si copiilor si nepotilor si stranepotilor". La 20 mai 1388, domnitorul Mircea cel Batran doneaza ctitoriei sale Manastirea Cozia-printre alte proprietati,si unele teritorii din zona noastra: "am mai daruit si o moara in hotarul pitestilor". Semnificatia,si locul ocupat de Stefanesti in aceasta perioada reiese si din alefgerea sa ca loc in care in noiembrie,1508, Mihnea cel Rau emite un hrisov ce intareste donatiile facute Manastirii Tismana. In 1526, Radu de la Afumati intareste Manastirii de la Arges parti de ocina in Stefanesti.

Monumentele de pe teritoriul satului stau marturie prin timp de trecerea sau legatura diferitilor domni (Alexandru Mircea, Alexandru Ilias, Constantin Brancoveanu, Constantim Mavrocordat, Mihai Racovita) cu satul nostru.

Din dictionarul geografic de Alexandru C. al judetului Arges si Muscelului din 1893 se pot afla primele lucruri despre un local de scoala,si anume ca a fost cladita dupa reforma lui Cuza din 1866 si era frecventata de 115 elevi si eleve,din numarul de 189 cu varsta intre 6-12 ani,si era impartita in scoala de baieti si fete, ce se aflau sub intretinerea scolii. Scoala era condusa de un invatator si o invatatoare. In 1907, a fost construit un nou corp de cladire, format din 2 sali de clasa. Scoala a primit numele de Scoala de Centru-Targu Dealului; din 1947,s-a infiintat gimnaziul unic, cu clasele 5-7,bazele fiind puse de prof. Vasile Luca, fost inspector general in Ministerul Educatiei Nationale, care v-a fi si directorul scolii. Din 1951 pana in 1956,se infiinteaza pe langa scoala si un internat pentru elevii nevoiasi si cu domiciliul la distanta mare. In anul 1956,se construieste corpul B, si pentru ca numarul elevilor era in continua crestere,in anul 1967 se mai construieste inca un corp de cladire,corpul C.

In prezent, scoala functioneaza cu un numar de 11 clase, 4 clase pentru ciclul primar, 7 pentru ciclul gimnazial, cu un total de 175 de elevi. Gradinita functioneaza cu un numar de 2 grupe de prescolari.