Clubul Copiilor Sighetu Marmatiei
Sighetu Marmatiei, Maramures

Proiecte educaţionale

Proeicte Educationale derulate de Clubul Copiilor Sighetu Marmației

1. Concursul Regional de datini și obiceiuri de iarnă  "Cum e datina strabună" 

Acest proiect cuprinde 5 secțiuni (datni și obiceiuri de iarnă, simpozion, atelier de creație, pictură, craie tehnico-informatică) și are ca scop cunoaşterea şi pastrarea obiceiurilor populare de iarnă prin valorificarea tradiţiilor transmise generaţiilor actuale şi viitoare. Evenimentul organizat de Clubul Copiilor Sighetu Marmatiei a fost unul de exceptie. 

    

  

2. Concursului Național de Schi „Trofeul Gutâi” a reunit un număr mare de sportivi care s-au întrecut pe pârtia de la Cavnic, Maramureș. 

3. Festivalul Internațional de Folclor pentru copii și tineri „Am fost ș-om fi”   a adus în Sighetu-Marmației formații din: Serbia, Slovacia, Ucraina, Polonia, Republica Moldova și din județele: Olt, Brăila, Dolj, Gorj, Călărași, Covasna, Alba, Satu-Mare, Buzău, Iași, Bistrita-Năsaud, Suceava, Cluj și Sălaj. 

4. Concursul regional de creație literară si creație tehnico-informatică  "Micii scriitori" cuprins în CAER 2018  s-a desfășurat în perioada  mai -iunie 2018, avand ca obiective:

O1. Depistarea elevilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani din școli/cluburi/palate ale copiilor din țară, cu veleități de scriitori.

O2. Evidențierea laturii creative a elevilor din ciclul primar și gimnazial din școli/cluburi/palate ale copiilor din țară prin realizarea unor compuneri, poezii sau povești originale.

O3. Finalizarea activității copiilor inițiați in Cercurile de Lectură sau Informatică.

5.  Concursul interjudețean de orientare turistica "Cupa Marmația"  desfășurat în iunie 2018, cuprins în CAER 2018, consta in parcurgerea unui traseu pe o harta cu scara ,de 1:5000 in lungime de 1500 m, cu 7 puncte de control pentru categoria 10-12 ani, si 2000 m, cu 10 puncte de control pentru categoria de 12-14 ,ani ,14-16 ani si 16-18 ani .Clasament :in ordinea timpilor realizati,ptr.locul I=o pct., locul II=2 pct.,locul III.=4 pct.  

Proeicte Educationale derulate în anul școlar 2016-2017:

 

1. Concursul Național de datini și obiceiuri de iarnă  "Cum e datina strabună" - decembrie 2016, editia a VIII-a- cuprins în CAEN 2016.

Folclorul obiceiurilor având un predominant caracter sincretic implică aproape toate categoriile: forme literare,  muzicale, plastice, coregrafice, gestice etc. într-un tot unitar, într-o simbioză perfecta aproape imposibil de descris.

Prin intermediul tuturor secțiunilor acestui concurs  ne propunem să valorificam aceste forme de artă, să ajutam la conservarea și promovarea folclorului românesc autentic, dezvoltând în sufletul copiilor dragostea pentru tradiție.


2. Concursul Național de schi "Trofeul Gutâi", ediția a VII-a - februarie 2017, cuprins în CAEN 2017

Acţiune interculturală, sportivă, cu caracter utilitar-aplicativ şi educativ. Acţiunea este interculturală prin participare şi conţinut, iar în urma ei rămân amintiri şi legături puternice, prietenii indiferent de etnie, în acest cadru oamenii putându-se cunoaşte mai bine şi înlătura, dacă nu integral, măcar o parte din prejudecăţi.

3. Festivalul Internațional de folclor pentru copii "Am fost ș-om fi" - 8-10 mai 2017, cuprins în CAEN 2017

Dorim să învăţăm elevii să prețuiască și să respecte obiceiurile și tradițiile în  care s-au nascut, să-i învățăm să iubească meleagurile natale și portul românesc. De aceea, am considerat oportun acest proiect educaţional în vederea evidenţierii valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, prin care cultivăm de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului român.

4. Concursul regional de creație literară si creație tehnico-informatică  "Micii scriitori" - mai -iunie 2017, cuprins în CAER 2017

Prin acest proiect ne-am propus să descoperim și să promovăm copiii cu talente deosebite atât  în doemniul literar cât și în cel tehnico-informatic. S-a creat în ultimii ani o cultură artificială, cea a Internetului, respectiv cea a calculatorului, ce nu poate avea efect modelator asupra minții copiilor. Se observă totodată o diminuare a interesului pentru actul lecturii dublat de cel al scrierii. De aceea ne-am propus să organizam activități pentru a-i atrage pe elevi în universul cărții, dar și în cel informațional, familiarizându-i cu tot arsenalul de instrumente de lucru, spre a-i deprinde cu folosirea lor fără rețineri și fără dificultăți.

5. Concursul interjudețean de orientare turistica "Cupa Marmația" - iunie 2017, cuprins în CAER 2017

La baza educatiei ecologice este dezvoltarea constiintei ecologice si civice a oamenilor, schimbarea mentalitatii lor, fiecare om sa devina constient de locul si rolul sau in natura si in colectivitatea din care face parte. Rolul educatiei ecologice este de a dezvolta atitudinea de respect fata de resursele naturale de care fiecare este dependent si fara de care nu  poate trai.

Promovand excursia si drumetia, turistul elev sau adult, se va deprinde cu explorarea si investigarea, va participa activ la propria formare, folosind in mod util si educativ timpul liber .

Proeicte Educationale derulate în anul școlar 2015-2016:

1.  Concursul Național de datini și obiceiuri de iarnă  "Cum e datina strabună" - decembrie 2015, editia a VII-a

În perioada 12-18 decembrie 2015 Clubul Copiilor Sighetu Marmației a organizat a  VII-a ediție a Concursului Național de datini și obiceiuri de iarnă „Cum e datina străbună”. În acest proiect au fost implicați peste 1000 de copii și cadre didactice la toate secțiunile concursului:

  • Foclor
  • Pictură
  • Informatică
  • Atelier de Creație
  • Simpozion

 

Expozitia de Pictura Expozitia de Pictura Cum e datina strabunaCum e datina strabunaCastigatorii Marelui Premiu PC OradeaCum e datina strabuna

2. Concursul Național de schi "Trofeul Gutâi", ediția a VI-a - februarie 2016

În perioada 16-18 februarie Clubul Copiilor Sighetu Marmației a organizat Concursul National, "Trofeul Gutai”, editia a VI-a, cuprins in CAEN, organizat de Clubul Copiilor Sighetu Marmatiei. Acesta a fost structurat pe trei sectiuni: Slalom special, Slalom urias si Slalom paralel. Au participat 60 de copii din 8 judete, respectand 4 categorii de varsta.

Trofeul Gutai Trofeul Gutai

Proeicte Educationale derulate în anul școlar 2014-2015:

1. Concursul Național de datini și obiceiuri de iarnă  "Cum e datina strabună" - decembrie 2014, editia a VI-a

 

 

 

2. Concursul Național de schi "Trofeul Gutâi" - februarie 2015

 

 

 

3. Festivalul Internațional de folclor pentru copii "Am fost ș-om fi" - 8-10 mai 2015

Clubul Copiilor Sighetu Marmaţiei, în parteneriat cu ISJ Maramureş, Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria Municipiului Sighetu Marmaţiei, Şcoala Gimnazială Nr. 2 Sighetu Marmaţiei  şi Grădiniţa cu P.P. Nr. 9 Sighetu Marmaţiei a organizat Festivalul Internaţional de Folclor pentru copii şi tineret "Am fost s-om fi".

La acest proiect au fost implicaţi 1972 de elevi provenind din ţările: Slovenia, Rusia, Ucraina, India, Ungaria, Slovacia, Republica Moldova şi ROmania. Judeţele participante au fost: Arad, Alba, Arges, Bacau, Braila, Bihor, Bistrita, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Hunedoara,  Iasi, Maramures, Mures, Mehedinti, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj şi Tulcea.

Sectiunile la care au participat elevii:

  • Folclor - 600 de elevi
  • Pictura - 415 lucrari
  • Informatica - 55 elevi
  • Mestesuguri - 20 elevi
  • Atelier de creatie - 70 copii prescolari si 80 elevi din ciclul gimnazial
  • Simpozion - 14 elevi şi 45 de profesori la sesiunea de Referate şi Comunicari ştiinţifice

 

 

 

4. Concursul regional de creație literară si creație tehnico-informatică  "Micii scriitori" - mai 2015

 

 

 

5. Concursul interjudețean de orientare turistica "Cupa Marmația" - iunie 2015

Marti 23 iunie 2015, a avut loc in Parcul Gradina Morii cea de a IV-a editie a Concursului National de Orientare Turistica “Cupa Marmatia “. La eveniment  au participat  un numar de 50 elevi de la cercurile de profil din judet (Clubul Copiilor Sighet, Clubul Sportiv Scolar Baia Sprie, Clubul Electrosistem Baia Mare ) si elevi de la Cercurile de orientare turistica  din judetele limitrofe.

Proiectul este initiat   de profesor Timis Viorica, coordonator al Cercului de Orientare Turistica de la Clubul Copiilor Sighetu Marmatiei, este aprobat de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si figureaza in Calendarul Activitatilor Educative Regionale si Interjudetene 2015.

Scopul proiectului este :  cunoasterea frumusetilor patriei noastre, intelegerea fenomenelor naturii, practicarea independenta a exercitiului fizic, a sportului si a turismului montan. Proiectul  isi propune de asemenea dezvoltarea unei atitudini pozitive a elevilor fata de mediul inconjurator si natura .

Orientarea turistica este o ramura sportiva care atrage de la un an la altul un numar tot mai mare de elevi, practicanti ai sportului montan, a drumetiilor si excursiei in aer liber.

Concursul de azi s-a bucurat de un real succes fiind prezenti un numar de 42 elevi care au parcurs traseele cu placere,  facand miscare si descoperind posturile amplasate in teren. Efortul lor a fost rasplatit cu diplome, medalii,  premii si dulciuri .