Grupul Scolar de Arte si Meserii "I.Mincu" Deva
Deva, Hunedoara

Proiecte educaţionale

 

COMPARATIVE STUDIES OF OLIVE OIL SECRETS AND BENEFITS IN TWO EUROPEAN COUNTRIES: SPAIN AND ROMANIA

PARTENERI: 

Grup Şcolar de Arte şi Meserii „Ion Mincu", Deva

AC TRADUCTORES, MARTOS (Jaén), SPAIN 

PERIOADA: 31.03.2008-13.04.2008

Obiectivele proiectului:

  • - creşterea calităţii educaţiei prin dezvoltarea unor aptitudini şi competenţe profesionale;
  • - dezvoltarea de practici inovative în predarea orelor de educaţie pentru sănătate şi pentru consiliere şi orientare;
  • - dezvoltarea interesului participanţilor faţă de colaborarea interinstituţională la nivel european;
  • - perfecţionarea tehnicilor de lucru bazate pe tehnologia informaţiei şi comunicării;
  • - dezvoltarea abilităţii de comunicare în limbi străine precum şi dezvoltarea abilităţilor de colaborare şi lucru în echipă;
  • - perfecţionarea strategiilor de proiectare curriculară precum şi stabilirea legăturii interdisciplinare ce pun în evidenţă importanţa educaţiei pentru sănătate.

 

 

 

 

 

Programul de lucru a debutat cu prezentarea participanţilor şi formularea aşteptărilor personale ale acestora în legătură cu acţiunea de formare. Au urmat dezbateri interactive referitoare la utilizarea uleiului de măsline în diverse domenii de activitate (sănătate şi dietă, remedii naturiste, cosmetică).

În zilele următoare mobilitatea a cuprins vizite de studiu la o fabrică de procesare a uleiului de măsline, la plantaţii de măslini, la expoziţii tematice referitoare la istoria uleiului de măsline şi rolul acestuia în cultura şi civilizaţia spaniolă, participarea la seminarii şi dezbateri cu specialişti în domeniu (profesori la Universitatea din Jaen, reprezentanţi ai autorităţilor locale din Martos), documentare privind diversele utilizări ale uleiului de măsline în cosmetică prin vizită de studiu la un salon de cosmetică (discuţii referitoare la produse şi tratamente cosmetice benefice pentru sănătate, îngrijire şi frumuseţe, realizarea unor scurte filme şi a unor fotografii, schimb de experienţă prin vizită de studiu la o şcoală din localitate. De asemenea, participanţii la mobilitate au participat la o serie de workshop-uri în care au procesat imagini, filme, realizate în cadrul vizitelor de studiu, folosind tehnici bazate pe TIC, au realizat o broşură cu reţete culinare pe bază de ulei de măsline, au schiţat un plan de curriculum pentru orele de educaţie şi sănătate şi cele de consiliere şi orientare.

AC Traductores a organizat o serie de vizite culturale pentru timpul liber:

  • - turul oraşului Martos: biserici, monumente etc.;
  • - vizită culturală la Jaen (catedrala, castelul Santa Catalina, monumente);
  • - vizite culturale la Ubeda şi Baeza (oraşe declarate patrimoniu Unesco);
  • - vizită culturală la Malaga: turul oraşului, catedrala, Alcazaba.

 Rezultatele proiectului constau pe de o parte în produse de tipul broşuri, fluturaşi CD-uri (fotografii, prezentări Power Point, filme, colaje) refritoare la utilizarea uleiului de măsline în diverse domenii de activitate (sănătate şi dietă, remedii naturiste, cosmetică), schiţa unui plan de curriculum pentru un modul opţional. Pe de altă parte, rezultatele proiectului se regăsesc în competenţele profesionale dezvoltate în rândul participanţilor la mobilitate, după cum au fost prezentate mai sus.