Şcoala elementară "2 octombrie"
Nicolinţ, Banatul de Sud, Serbia

Prezentare

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

O SCURTĂ PREZENTARE A ŞCOLII

DIN NICOLINŢ

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Şcoala Elementară "2 Octombrie" din Nicolinţ este situată în Banatul sârbesc, districtul Banatul de sud, Serbia.

 

Satul Nicolinţ se găseşte pe drumul european ce leagă Belgradul şi Timişoara, la 60 de km de Belgrad, 20 km de Vârşeţ si 100 km de Timişoara. Satul prezintă o populaţie majoritar românească, în proporţie de 90 %, fapt pentru care şcoala noastră îşi desfăşoară cursurile în limba română. Toate materiile sunt predate în limba romană si există manuale traduse în limba română pentru toate disciplinele de învăţământ. Este de menţionat că manualele au acelaşi conţinut ca şi manualele folosite în şcolile cu predare în limba sârbă şi se urmăreşte aceeaşi programă şcolară. Este una din puţinele şcolii ale minorităţii române din Serbia cu predare exclusiv în limba română. Se învaţă limba română ca limbă maternă dar şi limba sârbă are un număr săptămânal de ore la fel de mare. Desigur elevii învaţă, pe lângă aceste două limbi, şi limba engleză şi limba franceză ca limbi străine.

Şcoala are un număr de 100 de elevi înscrişi în anul şcolar 2008/2009, majoritatea sunt de etnie română dar mai avem şi câţiva elevi de etnie sârbă, proveniţi din căsătorii mixte, precum şi elevi de etnie rromă.


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prima atestare documentara a scolii din Nicolint dateaza din anul 1778/ 1779 cand avea un numar de 45 de elevi. Dupa reforma scolara din anul 1956 în cladirea Cancelariei Locale (primariei) a fost mutata scoala. În anul scolar 1961 - 1962 au fost înscrisi un numar de 278 de elevi în clasele I – VIII, iar pentru clasa I au fost formate cîte doua clase din câte 30 de elevi. Astazi scoala are 8 clase de la clasa I la clasa a VIII-a.

 


Galerie foto