Scoala Gimnaziala "Alexandru Bohatiel" Vultureni
Vultureni, Cluj

Prezentare

Comuna Vultureni se intinde pe o fuprafata de 7016 ha. si este asezata in Podisul Somesan,
in regiunea dealurilor Clujului si Borsei.
Comuna Vultureni se invecineaza cu comunele:
-Panticeu la N.
-Aschileu la N.E.
-Sampaul la N.V.
-Chinteni si Borsa la S.
-Dabaca la E.

Scoliile care apartin comunei Vultureni sunt:
Scoala cu clasele I-VIII:Faureni, Babutiu, Soimeni
Viata scolara
In satele comunei Vultureni a existat o vie preocupare a locuitorilor pentru ridicarea nivelului de cultura. Situatia injositoare a romanilor din Transilvania era agravata de unele neajunsuri represive de ordin national prin care se incerca deznationalizarea elementului romanesc, predarea in limba maghiara. Planul de ridicare culturala a romanilor a intampinat o opozite acerba.
Populatia romana incearca sa reziste masurilor de deznationalizare infiintand scoli confesionale sub conducerea preotilor. Familiile de preoti romani innobiliate isi trimateau copiii la studii in oras.
Invatamantul era foarte greoi, dascalii slab pregatiti, iar metoda de predare defectuoasa.
Conditiile de invatamint erau saracacioase, iar activitatea de predare in limba romana interzisa.
Existau foarte multi analfabeti-situatie continuata si dupa primul razboi mondial.
Deoarece in perioada hortysta educatia elevilor se facea in limba maghiara, incepand din 1944 cursurile s-au reluat in limba ramana Multi profesori se reantorc in sate si treptat se aduc materiale didactice noi.
Depe bancile scolilor comunei Vultureni s-au ridicat un numar mare de: profesori, medici, economisti, ingineri, ofiteri, subofiteri si muncitori, care fac cinste satelor natale de unde au pornit.

EDUCATIE - Viata scolara in satele comunei Vultureni intre anii 1945-1989

In perioada hortysta, educatia elevilor in satele comunei Vultureni s-a facut in limba maghiara. Locuitorii de aici au primit cu multa bucurie reluarea cursurilor in limba romana. La scolile din sate au sosit unii dintre fostii dascali si in octombrie-noiembrie 1944 au reinceput cursurile in limba romana. Se reintorc astfel invatatorul Nicolae Cosarca in Soimeni, in 1945 se reintorc in Vultureni fostii invatatori Ioan Chioreanu, directorul scolii, sotia acestuia, Victoria Chiorean si Ioan Lungu, refugiati in Romania in perioada hortysta. In anul scolar 1945 – 1946 erau inscrisi in cele sapte clase ale scolii din Vultureni 174 elevi. La 7 iulie 1946 Inspectoratul scolar judetean cerea “stergerea de pe peretii claselor, acolo unde exista, inscriptiile cu caracter politic care nu corespund prefacerilor sociale prin care trecem”
Monarhia mai reprezenta inca un simbol, fapt pentru care conducerea scolii primeste pe 9 aprilie 1946 un ordin sa organizeze pe 10 mai o serbare de ziua regelui, pe Piatra Soimenilor, al carui program sa inceapa la ora 9 cu “cuvantul bisericii, al scolii, coruri 2-3 din comuna, declamari, dansuri nationale, si concurs sportive: sarituri in lungime si inaltime, fuga 200 m, stafeta, fuga in sac, fuga cu oul in lingura, tras cu frangia, buffet”.
In acelasi timp incepe seria de reclamatii impotriva dascalilor care nu fac parte din P. C. R. Astfel, la 6 martie 1946 se recomanda retinerea din salariul invatatorului Ioan Lungu, membru P. N. T. De asemenea se cer rapoarte despre activitatea politica si cetateneasca a cadrelor didactice.
Dupa inlaturarea regelui Mihai, la 30 decembrie 1947, placa de pe zidul scolii pusa la inaugurarea acesteia in 1937 si pe care erau inscriptionate numele regelui Carol al II-lea, al ministrului Culturii, Constantin Angelescu, al prefectului judetului Cluj, Titus Dunca, al inspectorului general scolar Vasile Chintauanu, al directorului scolii Ioan Chioreanu si al preotului Eugen Deva, a trebuit data jos. Ea a fost folosita ca support de soba pana in 2001, cand a fost redescoperita si amplasata in muzeul scolar.
La 7 martie 1948, Inspectoratul scolar cere introducerea salutului “ – Traiasca Republica Populara Romana” si a “Orei republicii”, sambata dupa cursuri si inlaturarea portretelor regelui si reginei mame de pe pereti si din filele cartilor scolare.
La 27 mai 1948 sosea circulara Ministerului Invatamantului Public prin care se cerea ca la serbarea de sfarsit de an scolar sa se deschida festivitatea cu “Imnul R. P. R.” si sa se continue cu cantece tineresti: “Imnul tineretii”, “Suntem stegari” si :Partizanii”
O alta circulara cerea ca: “la Limba romaneasca sa se studieze lecturi si poezii despre viata muncitoreasca de la noi si din U. R. S. S., despre figuri de luptatori pentru cauza muncitoreasca”.
Circulara sindicatului invatatorilor cerea “a se urmari in timp si permanent problema R. P. R., in lectiile practicate, si de a scoate din mintea copiilor mitul monarhic, de a organiza si indruma sindicatele agricole locale, comemorarea a 24 de ani de la moarte lui Lenin, marele discipol si doctrinar al democratiei”. De asemenea se mai cerea “educatia cooperatista a elevilor si organizarea cooperativelor scolare”.
Incepand cu anul scolar 1952 – 1953 se introduc orele de informare politica, o data la doua saptamani si ore de predare a limbii ruse, incepand cu clasa a IV-a.
Directorul ioan Chioreanu este numit din ianuarie 1953, responsabil cu socializarea agriculturii in comuna Vultureni, iar la 23 februarie trebuia sa se sarbatoreasca zece ani de la Victoria armatei sovietice la Stalingrad.
Cadrele didactice erau obligate sa se implice foarte serios in cooperativizarea agriculturii, altfel existand posibilitatea excluderii din invatamant.
In anul scolar 1953 –1954, la scoala Soimeni va fi numit un nou director, Gr. Muresan, iar la scoala Vultureni, directorul cerea aprobarea a doua clase paralele a V-a, intrucat s-au inscris 56 de elevi.
In 1954 – 1955 incepea dotarea cu carti a scolilor de patru clase din comuna. Se observa o diversificare a titlurilor si depasirea numarului autorilor din alte tari decat U. R. S. S.
In 1956 – 1957, echipa de teatru a scolii Vutureni obtinea locul I pe regiunea Cluj, iar cea din Chidea a obtinut premii la festivalul raional. Din biblioteca scolara se scoteau cartile despre Stalin.
In anul scolar 1960 – 1961 in Fodora, la clasele I – IV functiona si o sectie maghiara.
Incepand cu anul scolar 1960 – 1961, elevii din ciclul II de la scoala din Vultureni, veniti din Soimeni, s-au transferat la scoala Soimeni, care va functiona de acum inainte intr-un nou local construit in 1959.
Pe raza comunei Vultureni existau in anul scolar 1968 –1969: 161 elevi la Vultureni, 112 la Babutiu, 54 la Faureni, 27 la badesti, 89 la Chidea si 158 la Soimeni. La gradinite erau: 28 la Vultureni, 25 la Babutiu si 35 la Soimeni.
In anul scolar 1973 –1974 existau 499 elevi pe raza comunei Vultureni. Elevii participau la practices agricola in perioada septembrie – octombrie. La recoltatul fructelor, sortatul cartofilor, recoltatul porumbului, incarcatul sfeclei de zahar, imblatitul florii soarelui si mai rar la culesul strugurilor. Participau la aceste activitati chiar si in zilele de duminica. Pe perioada vacantei de vara, elevii au participat la actiuni de munca patriotice, la sprijinirea constructiei noii scoli din Vultureni.
Incepand cu anul scolar 1975 – 1976 intra in functiune, oficial, noul local de scoala cu 8 Sali de clasa si doua niveluri si se cere aprobarea functionarii preimei trepte de liceu in scoala din Vultureni.
In anul scolar 1974 – 1975, 505 elevi erau inscrisi in scolile din comuna, iar 60 de adulti erau inscrisi la cursurile fara frecventa.
In toti acesti ani scolile din comuna Vultureni au fost inspectate de nenumarate ori, cadrelor didactice fiindu-le apreciata activitatea didactica, in general cu bine si foarte bine.
De-a lungul celor 45 de ani relatati, de pe bancile scolilor din satele comunei Vultureni s-a ridicat un numar mare de profesori, medici, economisti, ingineri, ofiteri, subofiteri si muncitori, care s-au afirmat in toate ramurile de activitate din tara. Acesti fosti elevi ai scolilor noastre si-au facut sau inca isi mai fac, cu cinste, datoria la locul de munca si nu si-au uitat si nu-si vor uita, cu siguranta, nici de acum inainte, satele natale din care au pornit in viata, si mai ales pe cei care i-au educat, pe invatatorii si profesorii lor.

Galerie foto