ŞCOALA GIMNAZIALĂ BRATEIU
Brateiu, Sibiu

Prezentare

 

 

Şcoala din comuna Brateiu este situată în centrul comunei.Şcoala cuprinde două corpuri de clădire, în primul funcţionînd şcoala generală, iar în celălalt funcţionând grădiniţa. Corpul principal a fost construit cu ajutorul sătenilor şi a fost finalizat in 1973. Şcoala este o unitate ce figurează ca şcoală coordonatoare cu personalitate juridică.Cuprinde Şcoala cu clasele I-VIII şi grădiniţa cu program normal din Brateiu, precum şi Şcoala cu clasele I-VIII şi grădiniţa din satul Buzd. Procesul de învăţământ din Brateiu se desfăşoară într-un singur schimb

Şcoala este o unitate ce figurează ca şcoală coordonatoare cu personalitate juridică.Cuprinde școala cu clasele I-VIII , grădiniţa cu program normal din Brateiu,  școala cu clasele I-VIII şi grădiniţa din Buzd.Procesul de învăţământ la Bratei se desfăşoară într-un singur schimb  ciclul primar:8-12/13,ciclul gimnazial:8-13/14, iar grădiniţa îşi desfăşoara activitatea într-un singur schimb: 8-12.

La Buzd cursurile se desfăşoară într-un singur schimb de la 8-12/13 atât la grădiniţă cât şi la şcoală.

Școala din Brateiu este o construcţie din cărămidă acoperită cu planşeu de beton si acoperis din tigla.Este formată dintr-un corp de clădire cu trei nivele:demisol,parter şi etaj,fiind dotată cu instalaţii de apă curentă,curent electric şi sistem de încălzire propriu(centrală termică).

Şcoala cu cls I-VIII din Buzd funcţionează în 3 clădiri care necesită reparaţii având 9 săli de clasa. Construcția școlii noi din Buzd a fost terminată de curând.

 

În comuna Bratei,primele lecţii de învăţare a cititului şi socotitului au avut loc în anul 1796,sub conducerea preotului Popa Oancea.

În decursul timpului şcoala din Bratei a funcţionat în mai multe clădiri.În 1895 se clădeşte Şcoala Confesională Ortodoxă,în vecinătatea Bisericii Ortodoxe, transformată ulterior în locuinţă.

O altă clădire în care a funcţionat şcoala,a fost clădirea în care se află,în prezent dispensarul uman.Clădirea făcea parte din Complexul „Cetatea Ţărănească" şi cuprindea patru săli de clasă.

Şcoala nouă a fost construită cu ajutorul sătenilor,finalizarea având loc în 1973.