Scoala Gimnaziala Stanita
Stanita, Neamt

Prezentare

         Şcoala Stăniţa se află în localitatea Stăniţa, judeţul Neamţ. Situată în partea de nord-est a României, comuna Stăniţa este integrată unităţii morfologice a Podişului Moldovei, ca unitate de contact, de tranziţie, între Câmpia Moldovei şi Podişul Bârladului, în partea de est şi, Culoarul Siretului, în partea de vest. În cadrul judeţului Neamţ, aşezarea ocupă aproximativ o poziţie nord-estică, în partea centrală a Podişului Moldovei.Documentele cu privire la istoria acestor aşezări din comuna Stăniţa sunt legate de prezenţa moşiilor boiereşti în acest areal deluros, cu vechi vetre de clăcaşi şi robi. Centrul comunei a fost, la început în satul Poienile Oancei, apoi în Todireni, şi mai târziu, în satul Stăniţa.În anul 1890, întreaga comună, ce aparţinea de plasa Siretului de SUS, cuprindea 12 sate:Stăniţa, Buzdugi, Călugăriţa(azi Negreşti), Chicerea, Fundul Poienii, Piscul Rusului, Poienile Oancei, Tarniţa, Todireni, Veja-Clăcaşi, Veja- Lingurari şi Vlădnicele. 

             În orice anotimp vei umbla pe aici, dar mai ales din primăvară până toamna târziu, sus pe bogatele plaiuri pe unde-şi purtau strămoşii noştri turmele, întâlneşti păstorii zilelor noastre, care duc mai deperte, din generaţie în generaţie, această îndeletnicire. Privindu-i de departe, ai imaginea unor oameni energici, hotărâţi şi îngrijoraţi, trăsături ce trebuie să le atribui ţăranului moldav din regiunile deluroase ale Podişului Moldovei. Cunoscându-i îndeaproape, realizezi faptul că, în privirea lor iscoditoare, în portul lor, în vorba lor cumpătată şi dezgheţată, în felul cum te întâmpină şi te ospătează la masa lor, au ceva din măreţia blândă a naturii înconjurătoare.

            Astăzi, această comună se numără printre cele 77 de comune ale judeţului Neamţ, ea comasând un număr de 7 sate: Stăniţa, Chicerea, Ghidion, Veja, Poienile Oancei,Todireni, Vlădnicele.

   Istoria comunei consemnează modificarea teritoriului său, dar şi a componenţei satelor pe care le-a administrat în timp.


Şcoala Primară Stăniţa a luat fiinţă în anul 1883, 14 decembrie,mai înainte de aceasta, şcoala funcţionând în satul Poienile Oancei. Din anul 1930 a devenit obligatoriu învăţământul de 7 clase, Şcoala Primară Stăniţa devenind Şcoala cu clasele I - VII Stăniţa. Odată cu introducerea în 1961 a 8 clase obligatorii, titulatura şcolii a fost din nou modificată în Şcoala cu clasele I - VIII Stăniţa. În anul 1938 în comuna Stăniţa existau 7 şcoli încadrate cu 9 învăţători, dintre care numai 4 erau calificaţi.  În curte se află şi vechea Şcoală ,,Spiru Haret" o clădire cu istorie, în care a funcţionat de-a lungul vremii unitatea şcolară. Dotorită valorii sale istorice pentru comună, clădirea şcolii vechi necesită reparaţii capitale. De la data de 1 ianuarie 2008 este unitate cu personalitate juridică şi are în subordine 4 structuri şcolare(Ghidion, Veja, Todireni şi Chicerea). Şcoala Stăniţa funcţionează în două corpuri de clădire modernizate în anul 2008.          

Galerie foto

dansand „Pinguinul” copii isteti captati de prietenii papusari mare interes pentru teatru de papusi dansand „Pinguinul” copii isteti dansand „Pinguinul” copii isteti captati de prietenii papusari mare interes pentru teatru de papusi captati de prietenii papusari mare interes pentru teatru de papusi