Scoala Primara Iaz
Iaz, Vaslui

Ştiri şi evenimente

Anunturi

03.11.2010

Rapsodia de la Solesti

Luni, 23 aprilie, fiind hramul bisericii „Sfintul Gheorghe“ din Solesti, fiii satului s-au intors pe meleagurile natale, raspunzind invitatiei facute de primarul comunei, Mona Bujor. La ceasurile amiezii, grupuri masive de solesteni urcau dealul spre resedinta care a apartinut cindva familiei Solescu-Rosetti, dornici sa descopere surprizele ce-i asteptau ajunsi pe culme.

Un adevarat iarmaroc, cu bere, mititei si veselie ca la Mosi a transformat spatiul verde ce desparte scoala de maretul conac, aflat astazi in ruina, intr-o adevarata scena de sarbatoare a comunei. Bancile lungi de lemn, asezate in imediata apropiere a scenei, au devenit in scurt timp neincapatoare pentru virstnici, veniti doar pentru a-si onora rolul de spectatori. Printre ei, grupuri de copii, a caror mare bucurie a fost impartasita cel mai mult de directorul Scolii de arte si meserii din localitate, Florin Moraru, care a vegheat sfintirea microbuzului Ford, nou si elegant, necesar ca aerul celor peste 100 de copii care fac zilnic naveta din satele componente, Stioborani, Valea Silistei, Bousori, Serbotesti, pentru a invata.

„Prin tot ce facem, incercam sa ne ridicam la inaltimea personalitatilor care si-au purtat pasii pe aceste meleaguri“, afirma Florin Moraru.

Mona Bujor, unul dintre cei mai populari primari din judet, in maniera-i binecunoscuta, barbateasca si sigura de ceea ce vrea si spune, declara deschisa cea de-a sasea editie a manifestarii, pe care o si coordoneaza discret, pina tirziu, in noapte. Linga batrinul stejar din apropierea conacului, preotul paroh Ion Ogrinj, insotit de parintele Ion Tudorache, sfintesc bijuteria alba, pe roti, a copiilor navetisti, iar vocile lor rasuna in departari, pomenind pe „Mona primarita, domnul Dan Ravaru, copiii si cetatenii prezenti“.

Dupa ce aghiazma care a stropit din belsug oameni si vazduh a adus o pace sublima pe dealul Solestiului, a inceput cu adevarat sarbatoarea. Folkistul Ion Chiriac a adus pe scena parfumul iubirilor ce ning pe sub zarzarii infloriti si dorul de mare, prefatind prin poezia cintecului sau Rapsodia Vasluiului, care a incalzit spiritele, determinindu-i pe cei prezenti sa lase bancile pustii, pornind hora. Silvia Ene a avut privilegiul de a-i pofti la joc pe solesteni, pentru ca apoi sa danseze cu foc atit ea, cit si ceilalti tovarasi de cintec: Constantin Lernicu-Tanase, Ionel Trufea, Marilena Guzga, Mariana Tudose, Lili Ciortan.

Maestrul Valentin Tudose si coregraful Mircea Codreanu, arhangheli peste artistii vasluieni, au acceptat preungirea spectacolului cu mult peste ora stabilita in program. O pata de culoare si totodata prilej de mindrie pentru „culturalul“ Costel Adam, invatatoarea Lorica Simion si coregraful George Ilascu a fost ansamblul folcloric „Miorita“, creat pentru a incuraja talentele locale.

Ceea ce s-a intimplat la Solesti vorbeste despre experienta de 21 de ani a celui ce coordoneaza caminul cultural, despre inimoasele cadre didactice care-i sint alaturi si, nu in ultimul rind, despre curajul primarului de a realiza, cu orice pret, tot ceea ce isi propune.

„Toate manifestarile care se desfasoara in comuna sint importante pentru mine, pentru ca ma simt cel mai bine in mijlocul celor care au avut incredere in mine, cetatenii din Solesti. De aceea, si cind nu voi mai fi primar, nu vreau sa-i dezamagesc. Chiar acum, in momentul declaratiei, am emotii mari. Asa mi se intimpla ori de cite ori ma aflu in mijlocul lor“, a declarat Mona Bujor, primarul cu singe de barbat. (Mihaela MANU)