Clubul Copiilor
Gura Humorului, Suceava

Prezentare

Istoria scrisă a localităţii situate la gura de vărsare a Humorului în râul Moldova începe la 26 noiembrie 1490. Conform documentului emis de cancelaria domnitorului Ştefan cel Mare, "seliştea Poiana de la gura Homorului", ce aparţinuse până atunci Mănăstirii Homor, era dăruită, la data mai sus amintită, Mănăstirii Voroneţ. Istoria localităţii este încărcată de legendă. Una dintre ele vorbeşte despre trecerea tătarilor prin aceste locuri în timpul marii invazii din anul 1241, când au găsit apele pârâului Humor umflate de ploi şi l-au numit, pentru aceasta Homor, adică "repedea"în limba finougrică vorbită de năvălitori. Păstrarea denumirii timp de secole demonstrează, o dată în plus, faptul că aici a existat o continuitate de vieţuire umană anterioară atestării documentare.

Învăţământul humorean cu vechi tradiţii, dispune în prezent, de un Colegiu dotat cu ateliere, laboratoare, cabinete de specialitate, internat şi cantină; de patru grădiniţe şi trei şcoli gimnaziale. Grija pentru creşterea şi educarea unui tineret sănătos fizic, moral şi intelectual este reflectată şi de existenţa Centrului Special de Educație Incluzivă  "Sf, Andrei" renumit în ţară, dotat cu toate cele necesare (internat, cantină, ateliere moderne )  şi Centrul de Asistenţă Socială și Protecția Copilului "George Sidorovici". Activităţile desfăşurate Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului, completează gama activităţilor extraşcolare, unde tinerii frecventează cu plăcere diferite sporturi.

Unitatea noastră, Clubul Copiilor Gura Humorului, a fost înfiinţată în anul 1955 sub titulatura "Casa Pionierilor" având 5 (cinci) cadre didactice, 6 (şase) cercuri şi 450 de elevi. S-a afirmat din primii ani prin activităţi diverse: spectacole, excursii, concursuri. Din anul şcolar 1970 - 1971 "Casa Pionierilor" s-a mutat în clădirea în care funcţionează în prezent, numărul cercurilor mărindu-se la 11, iar numărul elevilor ajungând la 942. Începând cu 1990 titulatura se transformă în "Clubul Copiilor şi Elevilor". Se înfiinţează noi cercuri: datini şi obiceiuri populare, automatizări şi calculatoare, electronică, muzeistică, protecţia mediului, jocuri logice, muzică vocal instrumentală, silvicultură şi protecţia mediului. Clubul şcolarizează elevi de diverse aptitudini artistice sau tehnice din clasele I-XII, care provin de la şcolile din oraşul Gura Humorului şi de la şcolile din comunele învecinate.

În organizarea tuturor activităţilor atât din unitate cât şi cele în colaborare cu comunitatea locală se are în vedere întotdeauna spiritul de echipă, de cooperare şi respect reciproc.

În această clădire funcţionează clubul şi aşa arăta ea în anii '70

 

pusa_013_400dumitrache_029_400

...aşa arătau profesorii din acea vreme ... iar pe unii dintre ei îi veţi regăsi şi în fotografiile "de azi"

 

dumitrache_030_400 dumitrache_031_400

 

...aceeaşi profesori ... ştiu să - şi serbeze colegii ... chiar şi-n vremuri "de restrişte"...

 

dumitrache_028_400 dumitrache_034_400

... şi acum,  câteva secvenţe de la activităţile din acea vreme... vremuri frumoase până la urmă....

 

dumitrache_036_400 mircea_plantus__400

Galerie foto