Gradinita cu program normal Peretu
Peretu, Teleorman

Alte date

Pana in anul 1948, in localitatea Peretu, n-a existat invatamantul prescolar. La 2 august 1948, s-a dat Decretul nr. 175 din 2 august, pentru Reforma invatamantului in tara noastra, creandu-se astfel, cadrul legal infiintarii invatamantului prescolar si in mediul rural. Conform articolului V, care prevedea ca "el se organizeaza pentru copiii de la 3 la 7 ani si functioneaza in camine de zi si gradinite de copii", s-a hotarat sa se infiinteze cat mai repede gradinite si camine de zi si in localitatile satesti, acolo unde este posibil si exista numarul suficient de copii ce pot fi inscrisi in aceste unitati. Cum localitatea Peretu este o asezare rurala mare, cu multi copii, s-a stabilit sa se organizeze si aici o institutie prescolara, conform Ordinului Ministrului de atunci:

"Noi, Ministerul Invatamantului Public, avand in vedere dispozitiunile art. 55 din Legea Invatamantului Primar nr. 1939, avand in vedere dispozitiunile Decretului nr. 208, publicat in Monitorul Oficial nr. 192 din 20 august 1948:

DECIDEM:

Art. 1 - se infiinteaza, pe data de 1 septembrie 1948, urmatoarele camine de zi si gradinite de copii in judetul Teleorman..., Gradinita Peteru, postul 1">

Autoritatile locale, luand cunostinta de aceasta hotarare, au trecut la aplicarea ei, organizand in Peretu o gradinita de tip Camin de zi, cu orar prelungit si cantina.

Prima educatoare a fost numita inca din septembrie 1948, Maria Ianculescu, avea 22 de ani, nascuta la Saceni, judetul Teleorman in 1926, avea ca studii 4 clase de liceu teoretic. Desi nu avea studii corespunzatoare, era tanara, avea putere de munca si multa dragoste fata de copii. Va ramane la Caminul de zi pana in martie 1954, cand acesta se va desfiinta.