Școala Profesională ”George Coșbuc” Medieșu Aurit
Mediesu Aurit, Satu Mare

Examene

 
 
 
 EXAMENE NAȚIONALE 2018

 

Procedura de admitere în învățământul profesional dual pentru anul școlar 2018-2019

 

1. Descrierea procedurii operaţionale

1.1. Generalitati

Pot opta pentru invatamantul dual pentru calificari profesionale de nivel 3, conform Cadrului national al calificarilor, elevii inscrisi in clasa a VIII-a si absolventii clasei a VIII-a din seriile anterioare. Elevii pot fi inscrisi in invatamantul dual numai daca au promovat clasa a VIII-a.

            In cazul in care numarul de candidati depaseste numarul de locuri disponibile, se organizeaza probe de admitere.

            In invatamantul dual se pot organiza probe de admitere independent de numarul de candidati inscrisi pe numarul de locuri disponibile, daca operatorii economici parteneri solicita acest lucru.

            Admiterea in invatamantul dual se realizeaza in doua etape, conform calendarului admiterii in invatamantul dual.

            In fiecare etapa de admitere se organizeaza:

   – inscrierea candidatilor;

   – probele de admitere;

   – admiterea candidatilor si afisarea rezultatelor.

1.2. Inscrierea candidatilor

Inscrierea candidatilor in vederea admiterii in invatamantul dual se face in urma unui proces de orientare si consiliere a elevilor, realizat de catre dirigintii claselor a VIII-a si consilierii scolari din cadrul centrelor judetene de resurse si asistenta educationala, cu sprijinul operatorilor economici parteneri.

Inscrierea candidatilor in vederea admiterii in invatamantul dual se face la unitatea de invatamant care are oferta educationala pentru invatamantul dual, pe baza optiunii candidatului pentru o calificare profesionala din oferta scolii, cu posibilitatea inregistrarii mai multor optiuni in ordinea preferintelor exprimate de candidat.

Inscrierea in vederea admiterii in invatamantul dual a elevilor din clasa a VIII-a si a absolventilor clasei a VIII-a din seriile anterioare se realizeaza pe baza fisei de inscriere in invatamantul profesional, eliberata de unitatea de invatamant gimnazial, la care se anexeaza fisa de optiuni pentru invatamantul dual eliberata de catre unitatea de invatamant care organizeaza invatamant dual.

Unitatea de invatamant gimnazial va elibera o singura fisa de inscriere in invatamantul profesional fiecarui elev/candidat care opteaza pentru inscrierea la invatamantul profesional, inclusiv in invatamantul dual, pentru fiecare etapa mentionata in calendarul admiterii in invatamantul profesional si in invatamantul dual.

 

La incheierea perioadelor de inscriere mentionate in calendarul admiterii in invatamantul dual, comisia de admitere din unitate transmite, in format electronic si in scris, catre comisia de admitere judeteana lista candidatilor inscrisi la invatamantul profesional, cu evidentierea distincta a celor din invatamantul dual.

 

Lista candidatilor inscrisi la invatamantul dual este afisata, conform calendarului admiterii in invatamantul dual, la sediul unitatii de invatamant, impreuna cu graficul de desfasurare a probelor de admitere organizate in cazul in care numarul de candidati este mai mare decat numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant sau independent de numarul de candidati inscrisi si de numarul de locuri disponibile, in cazul in care operatorii economici parteneri solicita acest lucru.

1.3. Probe de admitere

Probele de admitere organizate de unitatea de invatamant in colaborare cu operatorul economic partener TOP DESIGN FURNITURE

Probele de admitere se organizează indiferent de numărul candidaților înscriși pentru următoarele locuri disponibile:

 

15 elevi, în domeniul de pregătire profesională Fabricarea produselor din lemn, calificarea profesională

Tâmplar universal;

30 elevi, în domeniul de pregătire profesională Fabricarea produselor din lemn, calificarea profesională

Tapițer-plăpumar-saltelar;

15 elevi, în domeniul de pregătire profesională Industrie textilă și pielărie, calificarea profesională

Confecționer produse textile;

Proba de admitere va consta dintr - un interviu in prezenta comisiei de admitere pentru determinarea motivaţiei candidatului pentru formarea în meseria pentru care a optat. Rezultatul interviului va fi cuantificat cu o nota de la 1 la 10.

Rezultatele probelor de admitere nu pot fi contestate.

Unitatea invatamant are obligatia de a elabora si anunta public Procedura de admitere in invatamantul dual.

Procedura de admitere este aprobata prin hotarare a consiliului de administratie al unitatii, pe baza propunerilor operatorilor economici cu care s-a incheiat contractul de parteneriat, si este avizata de catre inspectoratul scolar judetean Satu Mare.

Notarea rezultatelor la fiecare dintre probele de admitere se face cu note de la 1 la 10, cu posibilitatea stabilirii prin procedura de admitere a unor note minime in cadrul conditiilor de promovare a probelor respective.

Procedura de admitere va contine prevederi clare pentru asigurarea unei selectii obiective, nediscriminatorii si transparente.

Procedura de admitere este afisata la sediul unitatii de invatamant care are oferta educationala pentru invatamant dual, conform calendarului admiterii in invatamantul dual de stat.

 

1.4. Admiterea candidatilor si afisarea rezultatelor

Admiterea in invatamantul dual se realizeaza, in fiecare etapa, astfel:

   a) in situatia in care numarul de candidati inscrisi nu depaseste numarul locurilor oferite de unitate si nu s-au organizat probe de admitere, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educational al elevului. In portofoliul educational al elevului se are in vedere, pentru admiterea in invatamantul dual, media de admitere, calculata ca medie ponderata intre media generala la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, si media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, care are o pondere de 20%;

  b) in situatia in care numarul de candidati inscrisi este mai mare decat numarul locurilor oferite sau in situatia in care s-au organizat probe de admitere indiferent de numarul de candidati inscrisi pe numarul de locuri disponibile, admiterea se face luand in calcul in proportie de 70% media de admitere definita la lit. a) si in proportie de 30% media notelor obtinute la probele de admitere stabilite la nivelul unitatii de invatamant in colaborare cu operatorii economici.

In cazul in care doi sau mai multi candidati au medii de admitere egale, in situatia in care s-au organizat probe de admitere, acestia vor fi departajati folosind, in ordine, urmatoarele criterii:

   a) media probelor de admitere;

   b) media generala obtinuta la evaluarea nationala din clasa a VIII-a;

   c) media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a.

In cazul in care doi sau mai multi candidati au medii de admitere egale, in situatia in care nu s-au organizat probe de admitere, acestia vor fi departajati folosind, in ordine, urmatoarele criterii:

   a) media generala obtinuta la evaluarea nationala din clasa a VIII-a;

   b) media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a.

In cazul in care, la o unitate de invatamant si la o calificare profesionala, pe ultimul loc exista candidati cu medii de admitere egale si cu aceleasi medii la criteriile de departajare mentionate, atunci toti acesti candidati sunt declarati admisi la calificarea profesionala solicitata.

Calculul mediei de admitere in invatamantul dual se face astfel:

   a) in cazul in care numarul de candidati nu depaseste numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant si nu s-au organizat probe de admitere:

MAID = MA = (20ABS + 80EN) / 100,

   unde:

   MAID = media de admitere in invatamantul dual;

   MA = media de admitere calculata conform lit. a);

   ABS = media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a;

   EN = media generala obtinuta la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a;

   b) in cazul in care numarul de candidati este mai mare decat numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant sau in situatia in care numarul de candidati este mai mic decat numarul locurilor oferite, dar s-au organizat probe de admitere:

MAID = (70 x MA + 30 x PSA) / 100,

   unde:

   MAID = media de admitere in invatamantul dual;

   MA = media de admitere calculata;

   PSA = media notelor la probele de admitere stabilite de unitatea de invatamant in colaborare cu operatorii economici parteneri.

Media de admitere in invatamantul dual, se calculeaza cu doua zecimale, fara rotunjire.

In calcului mediei de admitere pentru absolventii din promotiile de pana in anul 2009 inclusiv, media generala obtinuta la evaluarea nationala se va inlocui, in functie de anul absolvirii, cu:

   a) media la examenul de capacitate, pentru absolventii de pana in anul 2003 inclusiv;

   b) media la testele nationale, pentru absolventii din promotiile 2004-2007;

   c) media la tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a, pentru absolventii din promotiile 2008 si 2009.

Pentru candidatii care nu au sustinut evaluarea nationala sau, dupa caz, examenul de capacitate /testele nationale /tezele cu subiect unic, se considera ca media generala obtinuta la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a este 1 (EN = 1).

Media de admitere in invatamantul dual, este utilizata pentru stabilirea ordinii pe lista candidatilor admisi.

In cazul candidatilor care au inregistrat mai multe optiuni in fisa de admitere la o unitate scolara la care numarul total al celor inscrisi nu depaseste numarul total al locurilor oferite, repartizarea pe calificari se face in ordinea optiunilor din fisa de inscriere, utilizand media de admitere, calculata conform prezentului articol si a criteriilor de departajare.

In perioada mentionata in calendarul admiterii in invatamantul dual, comisia de admitere judeteana va analiza si cazurile speciale ale absolventilor invatamantului gimnazial care au studiat in strainatate si, din aceasta cauza, nu au participat la evaluarea nationala de la sfarsitul clasei a VIII-a; pentru acesti absolventi, la media generala de absolvire a gimnaziului se iau in calcul doar rezultatele obtinute in anii de studiu parcursi in Romania.

Listele cuprinzand candidatii admisi, respectiv respinsi la invatamantul dual se intocmesc la unitatea de invatamant care organizeaza invatamant dual si se transmit la comisia de admitere judeteana, dupa fiecare etapa de admitere, conform Calendarului admiterii in invatamantul dual de stat.

Dupa validarea listelor de catre comisia de admitere judeteana pentru invatamantul profesional, acestea se afiseaza la sediul unitatii de invatamant care organizeaza invatamant dual.

In urma afisarii rezultatelor admiterii, candidatii pot depune eventuale contestatii, cu respectarea termenului prevazut in Calendarul admiterii in invatamantul dual.

Probele la care se pot depune contestatii sunt precizate in procedura de admitere. Nu se contesta rezultatele la probele eliminatorii si la probele orale.

Dupa afisarea rezultatelor la admiterea in invatamantul dual, in perioada mentionata in calendarul admiterii in invatamantul dual, candidatii depun, la unitatea scolara, dosarele de inscriere cuprinzand actele de studii in original.

Inscrierea candidatilor declarati admisi se efectueaza, conform unui program afisat de unitatea de invatamant, pe baza urmatoarelor acte:

   a) fisa de inscriere in invatamantul profesional si fisa de optiuni pentru invatamantul dual;

   b) certificatul de nastere - copie si original;

  c) adeverinta cu notele si media generala obtinute la evaluarea nationala/tezele cu subiect unic din clasa a VIII-a/ testele nationale/examenul de capacitate;

   d) foaia matricola pentru clasele a V-a - a VIII-a (cu calculul mediei generale de absolvire) - copie si original;

   e) fisa medicala.

(3) Candidatii care, in perioada mentionata in calendarul admiterii in invatamantul dual de stat, nu isi depun dosarele de inscriere se considera retrasi, iar locurile corespunzatoare sunt declarate neocupate si vor fi utilizate pentru urmatoarea etapa de admitere in invatamantul dual.

Pentru absolventii clasei a VIII-a, care au fost respinsi in etapa I de admitere, care nu s-au inscris la unitatile la care au fost admisi sau care nu au participat la prima etapa de admitere in invatamantul profesional, inclusiv dual, si care solicita ulterior sa se inscrie in clasa a IX-a la invatamantul dual, precum si pentru cei care si-au incheiat situatia scolara ulterior desfasurarii etapei de admitere mentionate in calendarul admiterii in invatamantul dual de stat, comisia de admitere judeteana pentru invatamant profesional va organiza a II-a etapa de admitere, pe locurile ramase libere. Admiterea se face in perioada mentionata in calendarul admiterii in invatamantul dual de stat, in baza hotararilor comisiei de admitere judetene pentru invatamantul profesional.

Rezultatele admiterii se transmit Centrului National de Admitere, pana la data mentionata in calendarul admiterii in invatamantul dual de stat.

Daca, la incheierea etapelor de admitere mentionate in prezenta metodologie, mai exista locuri vacante la clasele de invatamant dual la care procedura de admitere prevede probe de admitere indiferent de numarul de candidati inscrisi pe numarul de locuri disponibile, comisiile de admitere judetene pentru invatamantul profesional pot decide organizarea unei noi etape de sustinere a acestor probe. Graficul si locul de desfasurare a probelor de admitere vor fi facute publice, prin afisare la sediul unitatilor de invatamant gimnazial si al unitatilor de invatamant respective care organizeaza invatamant dual. Admiterea candidatilor pe locurile disponibile se face in conformitate cu prezenta metodologie.

Pentru inscrierea la clasele de invatamant dual care se organizeaza in alte limbi materne decat limba romana, elevii trebuie sa faca dovada ca au studiat in gimnaziu in limba materna respectiva sau ca au participat la proba de evaluare a cunostintelor de limba materna, organizata conform metodologiei de admitere in invatamantul liceal de stat, si au fost admisi.

 

            Director,

            prof.ing. Ion Stirbu