Scoala Postliceala Sanitara Drobeta Turnu Severin
Drobeta Turnu Severin, Mehedinti
Examene
MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI FUNDAŢIA „GHEORGHE ŢIŢEICA" ŞCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ „GHEORGHE ŢIŢEICA" DROBETA TURNU SEVERIN, JUDEŢUL MEHEDINŢI, STR. TRAIAN, NR. 84 TEL/FAX: 0252/214164 MOBIL: 0723/285096
e-maiI:fundaţiagheorgheţiţeica@yahoo.com
Pagina Web: http://www.fundatia-titeica.home.ro
METODOLOGIA DE ADMITERE PENTRU
ÎNVĂŢĂMÂNTUL POSTLICEAL SANITAR ANUL ŞCOLAR 2012/2013
APROBATĂ ÎN CADRUL CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE DIN DATA DE 05.12.2011
METODOLOGIA DE ADMITERE PENTRU
ÎNVĂŢĂMÂNTUL POSTLICEAL SANITAR
9
Cap. I. Dispoziţii generale
Art. l. Admiterea în învăţământul postliceal sanitar în anul şcolar 2012-2013 se face pe baza criteriilor generale de admitere în învăţământul postliceal elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Sportului aprobată prin OMECT nr. 5346/07.09.2011 prezentei metodologiei elaborată de Şcoala Postliceală Sanitară „Gheorghe Ţiţeica” Drobeta Turnu Severin, strada Traian, nr.84 - cu consultarea factorilor interesaţi şi aprobată de către Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.
Art.2. (1) Nomenclatoarele specializărilor pentru şcoala postliceală sanitară sunt prevăzute la anexa 1 pentru orientarea candidaţilor, listele cu specializările ce pot fi şcolarizate se afişează la unităţile de învăţământ, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi la unităţile interesate şi se publică în presa.
(2) Au dreptul să se înscrie la învăţământul postliceal sanitar absolvenţii de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat; pe baza următoarelor acte:
- cerere de înscriere tip
- copie certificat de naştere
- copie certificat de căsătorie
- copie carte de identitate
- diplomă de bacalaureat sau certificat de absolvire a liceului, după caz, în original
- adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie din care să rezulte că este sănătos clinic şi apt pentru calificarea pe care doreşte să o dobândească.
(3) Pentru absolvenţii din promoţia 2012, care nu au reuşit să ridice diploma de bacalaureat până la data examenului conform anexei 2, vor prezenta adeverinţe de la liceul absolvit, cu rezultatul examenului de bacalaureat, urmând ca până la data începerii anului şcolar să prezinte actele de studii în original.
Absolvenţii fără diplomă de bacalaureat vor prezenta adeverinţa de absolvire a liceului.
Art.3. înscrierea candidaţilor pentru admiterea în învăţământul postliceal sanitar în anul şcolar 2012/2013 face conform calendarului cuprins în Anexa 2 care face parte integrantă din metodologie.
Art.4. Planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2012/2013 este aprobat în Consiliul de administraţie al şcolii care îndeplineşte condiţiile necesare organizării învăţământului postliceal sanitar pentru specializările propuse - resurse umane, resurse materiale, etc.
Art.5. In cazul în care numărul candidaţilor depăşeşte numărul de locuri aprobat se susţine un examen sub formă de interviu dintr-o bibliografie ce va fi afişată la sediul şcolii cu minim 6 luni de zile înainte de examen. Candidaţii sunt admişi în ordine descrescătoare a mediei dintre răspunsul la interviu (unde se acordă maxim 20 de puncte care înseamnă nota 10) şi media de la bacalaureat, cu prioritate sau de la absolvire.
Art.6. In cazul în care numărul candidaţilor nu depăşeşte numărul de locuri aprobat pentru concurs, admiterea se face astfel:
- în ordinea descrescătoare a mediilor obţinute la examenul de bacalaureat, pentru candidaţii care au obţinut diplomă de bacalaureat (cu prioritate )
- în ordinea descrescătoare a mediilor generale de absolvire a învăţământului liceal pentru candidaţii fără diplomă de bacalaureat.
Cap. II. - Coordonarea admiterii în învăţământul
postliceal sanitar
Art.7. (1) Pentru coordonarea admiterii în învăţământul postliceal sanitar se constituie comisia de admitere care îşi desfăşoară activitatea în baza prezentei metodologii.
(2) Comisia de admitere se compune din :
- preşedinte - directorul Şcolii Postliceale Sanitare „Gheorghe Ţiţeica” Drobeta Turnu Severin.
- un secretar - secretarul şcolii sau cadru didactic
- 2 evaluatori, cadre didactice de specialitate din cadrul şcolii
Art.8. (1) Atribuţiile membrilor comisiei de admitere:
afişează metodologia de admitere, tematica probei şi bibliografia recomandată;
- afişează numărul de locuri aprobat;
- elaborează fişe de înscriere;
- primesc dosarele de înscriere de la candidaţi;
- introduc datele de pe fişe în baza de date computerizată;
- centralizează datele şi stabilesc dacă este necesară susţinerea interviului;
- organizează şi răspund de modul de desfăşurare a interviului, unde este cazul;
- asigură prezenţa permanentă pe perioada înscrierii a unor membrii ai comisiei de admitere care să ofere informaţii şi consiliere persoanelor care se prezintă pentru înscriere;
- afişează la sediul unităţii şcolare listele finale cu elevii admişi;
- asigură completarea dosarului elevilor declaraţi admişi cu actele de studii în original în perioada prevăzută de prezenta metodologie.
(2) în comisie nu sunt cooptate şi nu primesc nici o altă atribuţie persoanele care au rude, până la gradul IV inclusiv, în rândul candidaţilor, sau care au pregătit candidaţii, în afara cadrului organizat al şcolii.
Fiecare membru al comisiei dă o declaraţie pe proprie răspundere că întruneşte condiţiile cerute de lege pentru a fi membru al comisiei de admitere.
In cazul comiterii unor fapte cu caracter infracţional (furnizări de soluţii ale subiectelor, modificări nejustificate de note, facilitarea unor acţiuni cu intenţia de fraudă ale elevilor) vor suferi rigorile legii.
Răspunderea este, după caz, administrativă, disciplinară sau penală. Componenţa comisiei se stabileşte prin decizie de către directorul general al Fundaţiei „Gheorghe Ţiţeica" şi se informează Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi pentru avizare.
Art.9. Chestionarul pentru interviu este realizat de către doi profesori numiţi prin decizie de către directorul general al Fundaţiei „Gheorghe Ţiţeica", alţii decât cei care sunt numiţi ca profesori examinatori.
Art.10. Fiecare candidat va răspunde la maximum 5 întrebări. Metoda de răspuns a chestionarului este cea orală. Timpul de răspuns este de maxim 5 minute.
Pentru toate răspunsurile corecte se acordă 20 puncte care reprezintă nota 10.
Art.11. în cazul în care pe ultimul loc sunt mai mulţi candidaţi cu aceiaşi medie, departajarea se face luând în considerare media la bacalaureat, cu prioritate sau media de absolvire a liceului.
Art.12. Dacă în urma examenului sunt candidaţi care întrunesc condiţiile de admitere, adică au cel puţin media 5, dar nu au fost declaraţi admişi din lipsă de locuri, cu aceştia se poate constitui o clasă solicitând aprobarea de majorare a planului de şcolarizare Consiliului Director al Fundaţiei „Gheorghe Ţiţeica".
Art.13. Examenul se desfăşoară în prezenţa comisiei desemnate. Fiecare profesor evaluator completează un borderou propriu de notare pe care îl predă comisiei, şi îl semnează
Art.14. La examen, fiecare candidat se legitimează cu cartea de identitate, buletin sau, după caz, cu paşaportul.
Art.15. Este interzisă pătrunderea candidaţilor în sala de examen cu mijloace electronice sau de comunicare, precum şi cu reviste, cărţi sau alte materiale
Art.16. Rezultatele finale, medie dintre nota de la interviu şi media de la bacalaureat/absolvire pentru cei fără diplomă se consemnează într-un proces - verbal semnat de membrii comisiei şi de preşedinte.
Art.17. Pentru interviu nu se admit contestaţii.
Capitolul III - Dispoziţii finale
Art.18. Toate documentele examenului, borderourile de notare, procesele verbale de final, care reglementează admiterea candidaţilor se păstrează în arhiva unităţilor de învăţământ până la sfârşitul anului şcolar respectiv, iar cataloagele de examen permanent.
Art.19. Dacă în urma examenului de admitere, mai rămân locuri neocupate, se mai poate organiza o a doua sesiune, respectând prevederile prezentei metodologii.
Art.20. Elevii au dreptul să se înscrie pentru frecventarea cursurilor numai la unitatea de învăţământ şi la specializarea pentru care au fost declaraţi admişi.
Art.21. Cheltuielile necesare organizării concursului de admitere sunt asigurate de către Fundaţia „Gheorghe Ţiţeica" Drobeta Turnu Severin.