Grup Scolar "Iordache Zossima" Armasesti
Armasesti, Ialomita

Activităţi extracurriculare

„Noi nu strivim corola de minuni a lumii"


            Protecţia mediului este un domeniu de importanţă majoră al lumii contemporane. Problemele mediului înconjurător fac parte din problemele grave ale omenirii şi de aceea este necesar să se identifice aceste probleme şi să se încerce prevenirea, ameliorarea sau chiar rezolvarea totală a lor.

„Natura este un decor

Omul este un actor

Dacă distrugem decorul

Moare actorul."
     Pornind de la acest motto, elevii clasei a XI-a Servicii sub coordonarea profesoarei diriginte Tănase Georgeta şi profesoarei de chimie Stan Niculina au realizat activităţii educative de protejare a mediului înconjurător. Acestea s-au concretizat în participarea activă a elevilor la acţiuni de curăţare a malului râului de deşeurile solide şi la acţiuni de plantări de pomi din speciile plop, salcie, salcâm şi prun. Au răspuns astfel, prin participarea întregului colectiv, cerinţelor de consolidare a malurilor râului, de combaterea eroziuni acestora, de îmbunătăţire aspectului estetic a cursului de apă şi în final la protejarea mediului înconjurător. Prin aceste acţiuni s-a realizat conştientizarea elevilor privind protecţia mediului în general şi a cursului râului Ialomiţa, în special.
Confruntarea directă cu problemele legate de poluarea râului s-a concretizat în realizarea unui proiect de mediu cu tema „Râul Ialomiţa în pragul poluării", deosebit de utilă şi prin elementele de ordin informativ-educativ, care să modifice mentalităţi şi obiceiuri contrare unei bune gospodăriri a factorilor de mediului în general şi a apei râului Ialomiţa în special.
     Proiectul „Râul Ialomiţa în pragul poluării" a fost realizat şi prezentat de elevele Trandafir Melania şi Iancu Mariana ale clasei a XII-a S, G.Ş.A. „Iordache Zossima" - Armăşeşti sub îndrumarea directă a profesoarelor Tănase Georgeta şi Stan Niculina şi a obţinut premiul I la faza judeţeană de proiecte de mediu.
În perioada 11-15 iulie 2005, la Muncel, judeţul Iaşi s-a desfăşurat faza naţională a concursului de proiecte de mediu ediţia a VII-a 2005. La concurs s-au prezentat 34 de echipaje din 34 de judeţe ale ţării. Judeţul Ialomiţa a fost reprezentat de echipajul G.Ş.A. Armăşeşti format din elevele clasei a XII-a S Trandafir Melania şi Iancu Mariana, sub coordonarea profesoarelor Tănase Georgeta şi Stan Niculina.
Proiectul „Răul Ialomiţa în pragul poluării" a obţinut premiul al II-lea la faza naţională şi a fost apreciat în mod deosebit prin modul de prezentare al elevelor, prin modul de aranjare a standului, prin varietatea, conţinutul ştiinţific şi originalitatea materialelor prezentate - fiind singurul judeţ care a avut o machetă.
Gândurile elevelor cu care ne mândrim:
Trandafir Melania, clasa a XI-a S:
 „Sunt mândră că am reprezentat liceul şi în acelaşi timp  judeţul nostru la faza naţională. Am abordat această temă pornind de la premisa că amenajarea resurselor de apă reprezintă un domeniu cu largi implicaţi în ceea ce priveşte impactul şi respectiv protecţia mediului. Este o temă cu multiple argumentări. Aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, impune rezolvarea în perioada imediat următoare a tuturor problemelor de mediu, pentru implementarea Directivelor Uniunii cu privirea la dezvoltarea durabilă. Pe această linie, lucrarea „Râul Ialomiţa în pragul poluării" şi-a propus obiectivul de a aborda într-o măsură sectorială şi apoi de a integra într-o versiune globală importantă problematica poluării apei râului Ialomiţa, precum şi  pericolul la care este expusă populaţia din zonă."
Iancu Mariana, clasa a XI-a S:
Ialomiţa, este unul dintre principalele râuri ale bazinului hidrografic de sud al ţării şi implicit al judeţului Ialomiţa. Problematica poluării apei râului este abordată ca parte integrantă a procesului de dezvoltare, pornindu-se de la folosinţele consumatoare de apă în zonă. Acestea sunt concretizate în alimentări cu apă potabilă, necesare pentru asigurarea cerinţelor de apă, cu caracter de potabilitate ale centrului populat Urziceni şi alimentări cu apă industrială necesare alimentării marilor întreprinderi industriale. Procesul de poluare are influenţă nefavorabilă asupra tuturor folosinţelor consumatoare de apă. Dreptul la dezvoltare trebuie în aşa fel îndeplinit, astfel încât să întrunească echitabil şi nevoile dezvoltării mediului înconjurător al generaţiilor prezente şi viitoare, conform conceptului de dezvoltare durabilă."
     Mesajul nostru final este:
„Dragi colegi români, dragi colegi de pe întreaga planetă să ne unim eforturile pentru a proteja mediul înconjurător, pentru că numai protejând mediul, ne protejăm viaţa şi ne asigurăm un viitor sănătos!"